Zeneiskolai koncertek az AMT szerzőinek műveiből Dorogon és Monoron

 

Az Alkotó Muzsikusok Társasága (AMT) 2015-ös AMT-napokon két ifjúsági koncertet tartott.

 

2015. április 15-én a Dorogi Erkel Ferenc AMI adott otthont a Társaság rendezvényének, május 11-én pedig Monoron került sor a zeneszerzők műveinek előadására.

 

A budapesti székhelyű összművészeti csoport, az Alkotó Muzsikusok Társasága tagjai már sokszor küldték el műveiket a dorogi Erkel Ferenc Zeneiskolába, hogy az ottani növendékek és tanárok megtanulják ezeket a darabokat és egy hangulatos koncerten előadják. Ez az esemény legtöbbször a tavaszi AMT-napok keretében zajlik, de időnként novemberben-decemberben szólaltatják meg az AMT-szerzők karácsonyi dal-feldolgozásait.

 

Mivel az Alkotó Muzsikusok Társaságában nemcsak zeneszerzők vannak, hanem némelyik kolléga az irodalom vagy a képzőművészet terén jeleskedik, a dorogi műsorokban versek, mesék felolvasására is sor kerül. Az emléklapot – melyen Réti Zoltán muzsikáló gyermekeket ábrázoló rajzának másolata látható – a szereplők és a betanító tanárok kapják. Sőt az idén a polihisztor  AMT-tag , Csepregi György, – aki képzőművész , író , zeneszerző – a festményeiből is ajándékozott a dorogi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolának.

 

A 2015. április 15-i programban az iskola furulya-, fuvola-, hegedű- és zongora tanszak képviseltette magát. A műsort úgy szerkesztettük, hogy a kamarazenélés legyen a középpontban. Több trió szólalt meg különböző összeállításban: két szopránfurulya, zongora (Szendi Ágnes: Tánc); szopránfurulya, hegedű, zongora (Szendi Ágnes: Társas-játék); ezekben tanárok és növendékek vegyesen trióztak. A tehetséges gyerekeket jutalmaztuk azzal, hogy tanárokkal együtt zenélhessenek. Olyan diák is volt, akinek életében ez volt az első kamaramuzsikálása, és kiválóan helytállt. A tanulók könnyedén megszokják, hogy biztonságosan tájékozódjanak a partitúrában és figyelni tudjanak a többi szólamra is. Szendi Ágnes Beethoven: Orosz tánc – átiratában három testvér muzsikált két szopránfurulyán és zongorán. Élvezték a gyerekek ezt a vidám, temperamentumos zenét!

 

Szezech Bora (fuvola), Jácint Vanessza (fuvola), Csipke Ágnes (altfurulya)

 

Egy francia dallam feldolgozása két fuvolás és egy altfurulyás növendék produkciója volt (Gallai Attila: Könnyű triók fuvolákra VII. tétel). Csak tanári fellépéssel is találkozhattunk. Laczó Zoltán Vince Hegedű triói (spirituálé dallamok feldolgozásai) pl. Dorogon fuvolán és két hegedűn csendültek fel tanári előadásban (Lőrinczné Csizmadia Katalin, Szabóné Érdi Mónika, Kolozsvári Barnabásné). Elmondhatjuk, hogy táncokból nem volt hiány.

 

Első számként Rékai Iván Bolondos keringőjét (kicsit fanyar hangvételű darab), záró számként pedig Szánthó Lajos Prokofjev emlékére írt Gavotte-ját tolmácsolta Szendi Ágnes és Málnai József (zongora négykezes). Sajnos Rékai Iván már nem lehet közöttünk, novemberben egy emlékező koncertet is szenteltünk neki.

 

A MÁV Szimfonikusok tagja volt korábban Mérész Ignác. Vonós művészként igazán szívesen komponál hegedűduókat. A „Tíz duó kis hegedűsöknek” c. sorozatából válogatott Kolozsvári Barnabásné növendékei számára. Nagyszerűen tudtak azonosulni az adott darabok karakterével. Az egyik tételt pl. rajzfilm-zenének érezték.

 

Dorog3

Novák Bíborka (hegedű), Kiss Eszter (hegedű)

 

Fehér György Miklós „Duó”-i közül is megismerhetett a közönség két fuvolán, illetve két szopránfurulyán tanár-növendék párosok előadásában. A „Körtánc” imitációi nem is olyan könnyen oldhatóak meg!

 

Sajtos Liliána (zongora), Partos Dorka (szopránfurulya), Lőrinczné Csizmadia Katalin (szopránfurulya)

A fotókat Fehér György Miklós készítette

 

A zongora tanszak több tanára is vállalta, hogy betanít egy-egy tételt Csepregi György „Tavaszi gyermek-dalai”-ból. Megszólalt még egyéb zongorára írt alkotás is. Szánthó Lajos „Zenélőórá”-ja, válogatás Hajdu Lóránt „ 15 kis előadási darab zongorára” és „10 könnyű zongoradarab” c. sorozatából, valamint Szendi Ágnes „ Expedíció” II. tétele, a „Virágos rét”. Felidéztük a 2007-ben elhunyt Büky Géza alakját is „Pastorale” c. kompozíciója által. Géza 2015. április 20-án lett volna 75 éves. A zenedarabok között derülhettünk Forgács Éva „Majosházi meséi”-ből két bájos történeten és hallhattunk néhány Bátki Fazekas Zoltán-verset is.

 

A dorogi zeneiskolában elhangzott műsor jól reprezentálta a kortárs zene sokszínűségét a pedagógiai művek terén, amelybe a hagyományosabb hangzás is belefér, születnek ötletes feldolgozások különböző népek dalaira, a merészebb gondolatok is keverednek a régebbi korok zenei világával, vagy időnként erős disszonanciák is létrejönnek. Köszönjük a felkészítő tanárok – Farkas József (zongora), Kálvin Balázs (zongora), Kolozsvári Barnabásné (hegedű), Kuti Balázs (zongora), Lőrinczné Csizmadia Katalin (furulya, fuvola), Retter Tímea (furulya), Szendi Ágnes (zongora) betanító munkáját; Málnai József (zongora) és Szabóné Érdi Mónika (hegedű) közreműködését.

 

A Dorogon megszólaló kompozíciók játékos karaktere segítette a barátkozást ezzel a kortárs zenével és a gyerekek lelkesen adták elő ezeket a darabokat, egymás meghallgatása is inspiráló volt. Igazán gyümölcsöző találkozások valósulhattak meg Dorogon ezen a szép tavaszi napon: főváros-vidék, különböző művészeti ágak, alkotók-előadók, fiatalok és idősebbek találkozása!

 

Szendi Ágnes,

a dorogi Erkel Ferenc AMI tanára

 

Ifjúsági koncert Monoron

 

A Ceglédi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola Monori Tagintézményében 2015. május 11-én kortárs zenei hangversenyt rendeztünk.

Az Alkotó Muzsikusok Társasága zeneszerzői gyermekeknek írt műveiből válogattunk. Megszólaltak Fehér György Miklós, Gallai Attila, Laczó Zoltán Vince, Mérész Ignác és Szendi Ágnes művei.

A hangversenyt Fehér György Miklós, saját szövegére komponált hangulatos kórusművével kezdtük, melyet a 2014. szeptemberben alakult „Gyöngyharmat” kórusunk adott elő. A kórusmű gyermekek számára íródott, melyet növendékeink nagyon megszerettek.

 

Iskolánk tanulói elsősorban fúvósokra, fuvolára, furulyára és klarinétra komponált műveket szólaltattak meg. Több kamarazenét – duókat, triókat, kvartettet – tanultak meg és adtak elő. Szendi Ágnes Pitypang című fuvola trióját és Törpeduók fuvolára duóját a fuvolista növendékek azonnal magukénak érezték, örömmel tanulták meg és játszották el. Laczó Zoltán Vince hegedűre, trombitára, zongorára és ütőhangszerekre írott népdalfeldolgozása is igen nagy sikert aratott.

 

Szeretném megemlíteni Mérész Ignác hegedűre és zongorára írt kiváló népdalfeldolgozását is, melyet Köves Dorkás növendékünk és Edőcs Fanni zongoratanár produkciója tett felejthetetlenné.

 

Ifjúsági hangversenyünket egy egészen különös, szokatlan műsorszám zárta. Ebben az évben diplomázott a Zeneakadémián Antós Dénes, aki a monori Zeneiskolában 5 évesen kezdett zenét tanulni. Először furulyázott, majd különleges tehetségét látva került Gallai Attilához klarinétot tanulni. Gallai Attila azzal köszöntötte volt növendékét, hogy egy Capricciót komponált klarinétra és zongorára, amit Dénesnek ajánlott. Hangversenyünket ennek a műnek az „ősbemutatója” zárta Antós Dénes és Sas Dániel remek előadásában.

 

A népes közönség nagy tetszéssel fogadta a koncertet és – a visszajelzések alapján – a szerzők is elégedettek voltak a gyerekek felkészültségével és teljesítményével. Intézményünk „Budai Imre” termét Kanczler Klára grafikus művész képei díszítették, kiállítását is megtekinthette a közönség.

 

Zsombok Erika

tagintézmény-vezető