70 ÉVES A MÁV SZIMFONIKUS ZENEKAR

 

 

 

A MÁV Szimfonikusok 2015. május elsején ünnepelték fennállásuk 70. évfordulóját. A zenekar május 5-i hangversenyén Dávid Ilona, a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. elnök-vezérigazgatója, valamint Dr. Czepek Gábor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára, a zenekar fővédnöke köszönti a megjelenteket ennek alkalmából a Zeneakadémián.

 

Az ünnepi hangverseny dirigense nem más, mint Kobayashi Ken-Ichiro, az együttes tiszteletbeli vendégkarmestere. Az idén 75 éves Mestert szoros barátság fűzi a zenekarhoz, hisz annak idején a MÁV Szimfonikusokkal indult karrierje. A legendás japán karmester 2015. május 4-én Miskolcon, május 8-án Pécsett, május 7-én pedig a budapesti Művészetek Palotájában lép színpadra az együttessel, az elkövetkezőkben pedig legalább 3-4 hangversenyt vezényel majd minden évadban.

 

 Az elmúlt 8-10 évet a kimagasló szakmai fejlődés, illetve az egyre intenzívebb jelenlét jellemzi a hazai koncertéletben. Büszkék vagyunk arra, hogy mi lehetünk a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. társadalmi szerepvállalásának zászlóshajója, és bizakodóan nézünk a jövő elé” – közölte Lendvai György, a zenekar ügyvezető igazgatója.

 

 

A zenekar története

A MÁV Szimfonikus Zenekart 1945-ben, a második világháború végnapjaiban alapította Varga László, a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. akkori elnök-vezérigazgatója azzal a céllal, hogy a vasút kultúrát is szállítson. Meggyőződése volt ugyanis, hogy a békekötés után nemcsak építőanyagra és élelmiszerre lesz szükség, hanem a háború okozta lelki sebek orvoslására is. Úgy vélte, egy országjáró zenekar sokat tehet ezért - ötlete nyomán speciális vasúti kocsikban hálófülkéket alakítottak ki zenészek számára, egy másik vagonban pedig a hangszereket helyezték el. Az évforduló napja május elsejére esik; ekkor szólalt meg először a vasutas fúvós zenekarokra épülő formáció a MÁV zenekaraként. Az ezt követő hónapokban Szőke Tibor, az első vezető karmester valódi szimfonikus társulatot formált a javarészt amatőr zenészekből, egyre több magasan képzett muzsikust kötve a társulathoz.

A zenekar idővel az ország egyik legismertebb művészegyüttesévé vált, amelynek nemzedékek köszönhetik első komolyzenei élményüket. A Gördülő opera elnevezésű, országjáró hangversenysorozat ugyanis évtizedeken át a vidéki nagyvárosok kulturális programjainak meghatározó eleme volt. A dalszínház legnevesebb énekeseit felléptető programsorozat 1947-ben, Sárospatakon debütált az Aidával, és egészen a hetvenes évek végéig járta a vidéket.

A MÁV Szimfonikusokat ma az ország élvonalbeli hivatásos zenekarainak sorában tartják számon. Repertoárja a barokk zenétől a modern, kortárs művekig terjed. Koncertjeit évente több mint 50 ezren látogatják, de a rendszeres rádió- és televízióadásokon keresztül a hallgatók száma ennél jóval több.

 

A zenekar 1947-től szervezi bérleti előadásait Budapest világszerte ismert koncerttermében, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen - vagyis a Zeneakadémián. Az épület felújításával járó négyévnyi szünet után az Erdélyi Miklós- illetve a Lukács Miklós-bérlet 6-6 koncertjével tért ide vissza, Varga László-bérletét pedig az Olasz Kultúrintézetben folytatja. 2005 tavaszi megnyitása óta a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében rendezi meg a zenekar reprezentatív koncertsorozatát, a Szőke Tibor-mesterbérletet. Kamarazenekari hangversenybérletét a Festetics Palota Tükörtermében (Festetics-bérlet), míg az Unokák és nagyszülők hangversenyei című, a 8-14 éves korosztálynak szóló ifjúsági bérletsorozatát a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében tartja.

 

A hangverseny látogatók következő nemzedékének zenei nevelése a MÁV Szimfonikusok küldetésének egyik prioritása. Szeretethang címmel várandós kismamáknak rendez hangversenysorozatot, a kisbabával érkező családokat Búgócsiga elnevezésű koncertekkel várja, illetve hangszerbemutató foglalkozásokat szervez az óvodások, illetve kisiskolások számára Zene-Tér-Kép címmel. A 2014-15-ös évadtól Évszak koncertek néven új gyermekprogram-sorozat indult. A négy alkalomból álló, 3-7 éves korosztálynak szóló foglalkozás zenei anyaga mindig az aktuális évszakhoz igazodik Vivaldi: A négy évszak című hegedűverseny-ciklusa alapján. Ez évadonként összesen 45-50 ifjúsági koncertet jelent.

 

Saját szervezésű bérleti előadásain túl a zenekar átlagosan 100-120 hangversenyt ad évente itthon és külföldön, valamint rendszeres közreműködője a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak, a miskolci Opera Fesztiválnak, a Budapesti Fesztiválzenekar és a MÜPA által jegyzett zenei maratonoknak, valamint a Filharmónia koncertjeinek Budapesten és a vidéki városokban.

 

A zenekar lemezfelvételei a világ minden pontján elérhetőek, a legismertebb lemezcégek gondozásában (HUNGAROTON, NAXOS, SONY, TOCCATA CLASSICS). Egy 2013-as kiadvány az Egyesült Államok legnagyobb presztízsű zenei magazinjának díját nyerte el a közelmúltban.

 

A MÁV Szimfonikusok vezető karmesterei voltak: Szőke Tibor, a zenekar alapítója, majd Lukács Miklós, Pécsi István, Oberfrank Géza, Nagy Ferenc, Mark Gorenstein, Gál Tamás, Kollár Imre és Takács-Nagy Gábor, aki azóta is rendszeresen vezényli a MÁV Szimfonikusokat.

 

Hét évtizedes működése során a zenekar számos világsztárral dolgozott együtt hazai és külföldi hangversenyeken. Kiri Te Kanawa, Roberto Alagna, Ruggiero Ricci, Dudu Fischer, Lucia Aliberti, Lazar Bermann, Jeanne-Marie Darré, Gertler Endre, Tsuyoshi Tsutsumi, David Geringas, Jevgeni Buskov, Ramzi Yassa, Ránki Dezső, Ruha István, Onczay Csaba, Jandó Jenő, Miklósa Erika, Rost Andrea, Vásáry Tamás, Kocsis Zoltán, Perényi Miklós, Baráti Kristóf, Bogányi Gergely, Alexander Markov, Frankl Péter, Menahem Pressler, Helen Donath – még hosszan lehetne folytatni a sort.

 

Számtalan nemzetközi rangú karmester vezényelte már a MÁV Szimfonikusokat, csak néhány név a kitűnő művészek közül: Ferencsik János, Lamberto Gardelli, Franco Ferrara, Uri Mayer, Nikolai Anosov, Roberto Benzi, Angelo Ephrikian, Franz Konwitschy, Ottmar Suitner, Arwid Janszonsz, Vladimír Válek, Hans Swarowsky, Carlo Zecchi, Herbert Blomstedt, Moshe Atzmon, Kurt Masur, Jurij Szimonov, Irwin Hoffman, James Levine, Fürst János és Carlo Ponti Jr.

 

A zenekar magas művészi tudását számos külföldi vendégszereplése során is elismerték. Európa szinte minden országában koncertezett már a legnevesebb koncerttermekben, emellett Brazíliában, Peruban, Chilében, Argentínában és Kolumbiában, valamint Libanonban, Japánban, Kínában, Hong-Kong-ban és Ománban aratott sikereket az elmúlt évek során. Visszatérő vendége a nagy presztízsű bécsi Musikverein koncertteremnek.

 

Az 1988-as Assisi Fesztivál keretében adott hangversenyt a zenekar Castelgandolfóban, a pápa nyári rezidenciáján II. János Pál pápa tiszteletére. A MÁV Szimfonikusok a magyar zenekarok közül egyedüliként vehettek részt a legendás Három Tenor produkcióban. 1999-ben Japánban, a Tokyo Dome-ban 32 ezer néző előtt hangversenyeztek José Carreras, Placido Domingo és Luciano Pavarotti partnereként; az est karmestere James Levine volt. A gálakoncertet követően a három tenor szólóestjein is vendégszerepeltek a MÁV Szimfonikusok világszerte. A zenekar állandó szereplője volt Pavarotti európai búcsúkoncert-sorozatának; két év alatt csaknem tíz alkalommal lépett színpadra a felejthetetlen énekművésszel.

 

A zenekar hagyományokban gazdag művészi munkásságának elismeréseképpen 2011-ben az egyik legjelentősebb zenei elismerésben részesült, megkapta a Bartók Béla-Pásztory Ditta Díjat. Kétszer kapta meg a Széchenyi emlékérmet, 2013-ban pedig szakmai munkássága, kiemelkedő közösségi és közéleti tevékenysége elismeréseként az MSZOSZ díját vehette át.

 

2013 júliusában a MÁV Szimfonikus Zenekar rögzítette felvételre a Himnusz eredeti, Erkel-féle változatát a Nemzetközi Olimpiai Bizottság megbízásából. Az olimpiai játékokon innentől kezdve ez a változat hangzik majd el a magyar bajnokok dobogóra lépésekor.

 

2013 augusztusában az államfő a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét adományozta Lendvai György, a zenekar ügyvezető igazgatója számára „Magyarország egyik vezető szereppel bíró, közel hetven éves kultúramegőrző és kultúrateremtő múlttal rendelkező együttese sikeres irányításáért, az ifjúság zenei nevelésének előtérbe helyezéséért.”

 

Kobayashi Ken-Ichiro, a zenekar tiszteletbeli vendégkarmestere

 

Kobayashi Ken-Ichiro több mint 40 évvel ezelőtt, 1974 tavaszán nyerte meg a Magyar Televízió első Nemzetközi Karmesterversenyét. A MÁV Szimfonikusok volt az első zenekar, amelyet hazáján kívül vezényelt, ezzel indult nemzetközi karrierje. A Mester azóta sikert sikerre halmoz, de a mai napig különleges viszony fűzi a zenekarhoz. Visszatérő vendég, akinek jelenléte ünneppé tesz minden koncertet a közönség számára, és ösztönzőleg hat a zenekar tagjaira is. Több tucat koncertet dirigált különböző sorozataikban; Japánban is több alkalommal vezényelte a MÁV Szimfonikusokat, öregbítve ezzel hazánk és a zenekar alapítójának hírnevét.

2014 tavaszán Kobayashi nagyszabású koncertsorozattal ünnepelte az MTV karmesterversenyén aratott győzelem 40. évfordulóját. Három hét alatt hét hangversenyt adott hazánkban a legnevesebb magyar komolyzenei együttesek részvételével. A sorozat gálakoncertjén vezényelte zenekarunkat, ahol a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. elnök-vezérigazgatója a karmester munkája előtt tisztelegve a magas rangú Vasútért kitüntetést adományozta Kobayashi Ken-Ichirónak.

 

A MÁV Szimfonikus Zenekar legbecsesebb kincsei között őrzi a Mester barátságát. A kölcsönös megbecsülés jeléül a 2014-15-ös évadtól kezdve mint tiszteletbeli vendégkarmestert üdvözöljük őt a pulpituson.

 

Kobayashi a MÁV Szimfonikusok összesen négy koncertjét dirigálja ebben az évadban Budapesten, Pécsett és Miskolcon. Május 4-én a miskolci Művészetek Házában, május 8-án a pécsi Kodály Központban láthatja a közönség; május 5-én a Zeneakadémia Nagytermében, május 7-én pedig a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében, a Szőke Tiborról elnevezett mesterbérletben hallható ugyanaz a műsor. Csajkovszkij méltán népszerű b-moll zongoraversenye Miskolcon és Pécsett Farkas Gábor, a fővárosi koncertek alkalmával Kaneko Miyuji előadásában. Az estek másik száma is egy orosz mű: Muszorgszkij darabja, az eredetileg zongorára komponált Egy kiállítás képei, Ravel mesteri hangszerelésében. Bővebb információ: www.mavzenekar.hu.

 

Kiss Viktória
Sajtó- és nemzetközi kapcsolatok

MÁV Szimfonikus Zenekar
1088 Budapest, Múzeum utca 11.
Tel.: 06 1 338-2664/21. mellék, Fax: 06 1 338-4085
www.mavzenekar.hu