Elhunyt Klenjánszky Tamás zongoraművész,

zenei életünk egyik legaktívabb, LEGSOKOLDALÚBB  VEZETŐ SZEMÉLYISÉGE

 

(1944-2015)

 

(A portré forrása: www.fidelio.hu)


Szomorúan tudatjuk, hogy Klenjánszky Tamás 2015. március 24-én elhunyt.

 

"A művészeti fesztiválok, nemzetközi együttműködések létrehozásában, koordinálásában jeles kollégánk a Magyar és a Nemzetközi Zenei Tanácsban, valamint számos más szakmai szervezetben is aktívan tevékenykedett" – fogalmaz a Magyar Zenei Tanács az MTI-nek küldött rövid gyászközleményében. Tisztelettel emlékezünk rá.

 

Klenjánszky Tamás 1944-ben született Budapesten. Zongoraművészi diplomát szerzett, majd művészetelméletet tanult. Hosszú éveken keresztül irányította az Ifjú Zenebarátok Magyarországi Szervezetét. 1966-és 1974 között aktívan részt vett a zenei ismeretterjesztésben, többek között ifjúsági TV sorozatok vezetőjeként (1970-1972) is. Sokat publikált a tantervben kívüli zenei nevelés tárgykörben. 1970-től vett részt az UNESCO Nemzetközi Zenei Tanácsának szakmai szervezeteiben (FIJM, ISCM, FCIM, AEFM és CIOM). Ennek során rendszeresen részt vett a felsorolt szerveztetek konferenciáin. 1969 és 1972 között ő volt a Nemzetközi Koncertigazgatóság művészeti titkára, 1982 és 1995 között pedig a Budapesti Fesztiváliroda vezetője.

 

(A portré forrása: musicianswho.hu)

 

1995-től 2004-ig a genfi székhelyű Európai Fesztiválszövetség főtitkáraként tevékenykedett. Több nemzetközi művészeti fesztivál alapítója volt, és évekig volt az igazgatója a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak. A szombathelyi Bartók Szeminárium és Fesztivál szerkesztő bizottságának létrehozója és tagja, a Liszt-bicentenárium nemzetközi koordinátora is volt. Szaktanácsadóként segítette a 2006-os Bartók-emlékév előkészítését. Dolgozott a Hungarofest Kht. KLASSZ Zenei Irodájának művészeti tanácsadójaként is.

 

A közpénzből támogatott fesztiváloknak minél szélesebb közönséget kell megszólítaniuk, ez szerintem nem mond ellene a színvonalnak. Meg kell értetni az élmény erejével, miért érdemes a minőséget választani. Bíznunk kell az emberek érzelmi intelligenciájában - fogalmazott 2012-ben az MTI-nek adott interjújában Klenjánszky Tamás.

 

Halála pótolhatatlan vesztesége a magyar zenei életnek itthon és külföldön egyaránt. Dinamikus személyisége, humanizmusa, kiváló zenei tudása és nyelvismerete hiányozni fog.