„Dicsérjétek dobbal és tánccal,

dicsérjétek fuvolával és gitárral!” (Zsolt. 150,4)

 

50 éve a zene szolgálatában

 

Xilofon, metallofon, harangjáték, marimba, konga, bongó, dob, különféle ütőhangszerek, gitár, bendzsó, furulya, fuvola, klarinét, szaxofon, hegedű, cselló, bőgő, harmonika, basszusgitár, szintetizátor… együtt egy különleges és egyedi hangzásvilág.

 

A pécsi Nagy Lajos Gimnáziumban 1965-ben alapította meg Ivasivka Mátyás karnagy-zenetanár Magyarország unikális, első Orff-zenekarát.  (Híres zeneszerzőkkel való levélváltások is dokumentálják a megalakulást!)

 

A névadó, Carl Orff maga ajándékozta a pécsi gimnazistáknak az első ütőhangszereket. Az ügyszeretet mellett leleményességet is igényelt felkutatni és beszerezni a további hangszereket, s megtalálni a zenekar összetételének megfelelő darabokat, s az instrumentumokon játszó diákokat.

 

Az eltelt öt évtized alatt sikeresen működött az egymást követő négy karnagy: Ivasivka Mátyás (1965-2000), Csák (Borbás) Lili (2000-2004, 2009-2012), (Bereginé) Szőts Annamária (2004-2009) és Bergics Lajos, népzenész (2012-2015).

 

 

Négy CD-t adtak ki. Az I. Pécsi Diákfesztiválon gyémánt érmet szereztek.

Hangfelvételek, rádió- és televíziós szereplések, Helikon-győzelmek, remek hazai és külföldi fellépések emelték őket az élvonalba.

 

Az Orff-zenekar fennállásának fél évszázados évfordulóját jubileumi koncerttel ünnepelte 2015. április 10-én, pénteken 18 órakor Pécsett, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiuma dísztermében.

 

 

A régi diákokkal kibővített együttest – a közönség lelkes rokonszenvétől kísérve – a jelenlegi és korábbi karnagyok vezényelték.

 

A zenekar alapítója, Ivasivka Mátyás, a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt és a Kodály-emlékdíj kitüntetettje – egészségi állapota miatt – videóról szólt az egybegyűltekhez.

 

Az 50 évvel ezelőtt –elsőként – hangszer mögé ült „orff-osokat” is nagy tapssal köszöntötte a publikum! Ők már tudják: minden idő oly közelivé lesz egyszer, hogy vágyó nosztalgiával gondolhatunk a múltra.

 

Dr. Somogyi László főorvos urat, aki a régi tagok felkeresésében a szervezők segítségére volt, külön köszönet illeti.

 

Dr. Kopjár Gábor háziorvos, foglalkozás-egészségügyi igazgató, a Pécsi Kamarakórus és a Pécsi Bazilika Bárdos Kórusának tagja, zongora- és orgonakísérője „lajosista alapító diákként”  annak idején furulyán játszott.

 

dr. Kopjár Gábor

 

Most, visszaemlékezése után zongorán kísérte a vibrafonon közreműködő Gyurkó Kingát, a Pécsi Tudományegyetem – klasszikus ütőhangszeres tanár master szakának – végzős hallgatóját, akivel Bach: D-dúr zenekari szvitjének II., Air tételét adták elő. 

 

Gyurkó Kinga

 

Felléptek a koncerten volt diákok: Stangl-Bokor Viktória, a Szent Mór Iskolaközpont ütőtanára, a 2010 óta Helikoni arany okleveles Ritmusvarázs Ütő-együttes alapítója és vezetője, aki 2000-ben érettségizett és Orff-zenekari munkájáért Marx László-díjat kapott. Pergődob-szólóval ő nyitotta meg a hangversenyt. Darabos Kata énekszólójával emelte az est fényét.

 

Stangl-Bokor Viktória

 

Közreműködött a KÓTA-díjas Nagy Ernő tanár úr által 1999-ben alapított Laudate Vegyeskar, melyet 2009 óta a háromszoros karnagyi különdíjas, Havasi Gábor tanár úr vezet. A vegyes kar többszörös helikoni fődíjas és aranyérmes együttese a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának.

 

Közös művet játszott az Orff-zenekarral a Ciszterci Nevelési Központ Fúvószenekara, melyet Őrfiné Bischof Zsuzsanna fagottművész és fafúvóstanár, Pallagi Teréz, fuvolatanárnő vezet. Markó Éva, nívódíjas táncművész koreográfiáit a Pitypang Tánciskola balettosai mutatták be.

 

Vendégelőadó dr. Fodor Katalin tanárnő vezetésével a soltvadkerti Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Carmina Hungarica Orff kamaracsoportja volt. Ők 37 évvel ezelőtt Ivasivka Mátyás biztatásával, közreműködésével indultak és azóta muzsikálnak Orff-szellemében. Az együttest Udvarhelyi Attila igazgató úr is elkísérte és elmondta, reméli, a most kialakult kapcsolat a két együttes között folytatódni fog.

 

dr. Fodor Katalin és a soltvadkerti kamaracsoport

 

Nagy Ernő karnagy úr levélben köszöntötte az egybegyűlteket, akik között tisztelhettük többek között Pécs Díszpolgárát, a professor emeritus Tillai Aurél Liszt-díjas karnagyot, a Magyar Köztársaság Érdemes Művészét, dr. Kutnyánszky Csaba oktatási rektorhelyettest, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Karmester és Karvezetés Tanszék vezetőjét.

 

A két műsorközlő, Kiss Kata Borbála, „öregdiák” és Gazdag Botond 11. A osztályos tanuló felváltva konferált. Többek között tolmácsolták a volt „lajosista diák”, később Farkas Ferenc növendék, Papp Zoltán zeneszerző szívélyes üdvözletét is.

 

Carl Orff, a Carmina Burana szerzője nyáron lenne 120 éves.

 

A mostani tanulókból álló Orff-zenekar névadó mestere előtt is tisztelgett azzal, hogy eljátszották „Gassenhauer” című szerzeményét.  A műsorban Offenbach: Infernal galopja, Purcell barokk muzsikája, filmzene, taizéi ének, a zenekar saját Orff-hangulatú kompozíciója, könnyűzene és Ivasivka Mátyás: Sárkányölő Szent Györgyhöz írt himnusza is elhangzott.

 

Színes, változatos program volt, amilyen a zenekar: különböző színű pólók, de azonos Orff-felirattal, s egymást erősítő azonos akarattal. Milyen jól mondja Platón: „A nevelés jó emberekké tesz, a jó emberek pedig nemesen cselekszenek.”

 

Dobosi László igazgató úr ünnepi beszédében nagyrabecsülését azzal is kifejezte, hogy átadta Csák Lili tanárnőnek és az Orff-zenekarnak az iskola által ajándékozott új gordonkát. Felhívta a hallgatóság figyelmét, hogy Studi Gabriella tanárnő és Kiss Kata Borbála zenekari tag közel egyórás videó-interjút készített Ivasivka Mátyással, amely megtekinthető a zenekar honlapján: www.crnlg.hu

 

Huszár Ferenc, grafikus művész-tanár emlékként a pécsi Széchenyi térről, s az ott álló híres és patinás középiskoláról készített alkotását ajándékozta, juttatja el Ivasivka Mátyás kollégájának.

 

A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának grafikusa a zenekar 50. jubileumára az Orff-zenekart reprezentáló kiállítást készített fényképekkel, relikviákkal, érmekkel, visszaemlékező történetekkel, melyeket a koncert szünetében tekinthetett meg a középiskola dísztermét zsúfolásig megtöltő közönség.

 

Az est szünetében közös fénykép készült a mindenkori „orff-osokkal”, fellépőkkel, alapító tagokkal. A jubileumi koncert záró számát (Gipsy Kings: Volare) újrázást követelő tapssal jutalmazta a hallgatóság.

 

A hangverseny után a részvevőket fogadással várta az iskola vezetősége. A korábbi igazgató úr, Póla József mondott köszöntőt, emlékeztetve, hogy ennek az ifjúsági zenekarnak teremtő energiája, éltető varázsa van. Ünnepek hangulatát teszik emelkedetté, miközben remek lelki és szocializációs műhely is az együttes. Tevékenységük egész embert mozgat, hangulatot javít, munka és szórakozás, a mentális egészség egyik szolgálója. Az áldozatvállalás mellé ad szakmai fejlődést, közösséghez tartozást, barátságokat és rangot, s olyan értelmes időtöltést, amely kikapcsolódás, relaxáció élményszerű tényezője is.

 

„Az ember az arénában” című beszédében Theodor Roosevelt, az Amerikai Egyesült Államok elnöke mondta 1933-ban: „Nem az számít, aki kritizál és rámutat, hol botlanak mások, hanem azé az érdem, aki kiáll az arénába.”

 

Vár rátok sok szép feladat még. Bátran álljatok ki az „arénákba”, mert remek csapat vagytok!

 

 

 

 

 

 

 

 

Gratulálva kívánunk további sikeres évtizedeket a pécsi ORFF-ZENEKAR valamennyi tagjának és mindenkori vezetőinek!

                                      

 Tihanyi József

 PTE ny. gyakorlóiskolai vezetőtanár

                                                  

7623 Pécs, Mezőszél u. 8. IV. 13

tihanyijozsef@gmail.com