A Kroó György AMI tanárai és diákjai
a nemzetközi Crescendo Nyári Akadémián

 

 

2015. július 20. és augusztus 3. között került megrendezésre a 12. Crescendo Nyári Akadémia Tokajban. A 70 fős nemzetközi összetételű tanári kar vezetésével 180 diák számára kerültek megrendezésre a mesterkurzusok, melyre 38 országból érkeztek vendégek:

 

Argentína, Ausztrália, Ausztria, Belorusszia, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Brazília, Csehország, Dánia, Dél-afrikai Köztársaság, Finnország, Franciaország, Hollandia, Indonézia, Írország, Japán, Kanada, Kína, Kolumbia, Lengyelország, Magyarország, Málta, Mexikó, Moldova, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Oroszország, Portugália, Svájc, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna, USA, Üzbégisztán, Vietnám

 

A Kroó György AMI tanárai karából Füzesséryné Dudás Eszter (művészeti vezető), Füzesséry Attila (hegedű), Dominkó István (zongora), Dominkó Sallai Csilla (gordonka), művésztanárok tartottak mesterkurzust a rendezvény során.  A Kroó György AMI diákjai és a Kroó Szimfonikus Zenekar tagjai közül többen is részt vettek a programsorozaton: Czine Orsolya, Farkas Balázs, Gál Ágnes, Molnár Anita, Perjési Zsófia, Szakay Mirtill, Tóth Simon, Varga Tünde Katalin, Yang Chao Péter valamint Józsa Botond, az intézmény volt növendéke, aki jelenleg a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ének szakos hallgatója.

 

A két intenzív hét során rengeteg szakmai programban történő részvételre volt lehetőség, a Crescendo Fesztiválon hallgatóként és fellépőként is jelen voltak. A nemzetközi kapcsolatok ápolása, a nyelvgyakorlás és más nemzetek megismerése járult hozzá a nemzetközi kulturális fórum tartalmas mindennapjaihoz. A régi barátságok megerősödtek, s mindeközben számos új kapcsolat született. Büszkék vagyunk arra is, hogy az általános angol nyelvű próbák és programok mellett Mirtill az idén szerzett japán nyelvizsgáját japán résztvevőkkel kamatoztathatta, Balázs pedig a német kéttannyelvű gimnáziumban szerzett nyelvismeretével német anyanyelvű (svájci, német és osztrák) vendégek csoportjába illeszkedett be.

 

A szakmai programok során a szóló órák mellett kiemelt szerepet kapott a társas zenélés. A kőbányai zeneiskola fiataljai Haydn vonósnégyes-tételében muzsikáltak és koncerteztek együtt egy portugál konzis csellistával, az ifjúsági szekcióban budapesti konzisok, a vonós- és szimfonikus zenekarban pedig magyar és külföldi zeneművészeti szakközépiskolások, zeneakadémisták voltak partnereik a világ minden tájáról érkezett diákoknak, mint például a Conservatório de Musica do Porto, Universidad EAFIT (Kolumbia), Royal Conservatoire of Scotland intézmények hallgatóinak. A zenekarban együttzenélhettek a Crescendo Nyári Akadémia művésztanáraival, akik amerikai, brit, cseh, norvég és magyar vezető zenekarok tagjai. Bartók: Román népi táncok és Beethoven: V. “Sors” c-moll szimfóniájának grandiózus előadását vezényelte vonósaink közreműködésével a Gálahangversenyen Delta David Gier karmester, a Dél-Dakotai Szimfonikus Zenekar dirigense, s a New York-i Metropolitan Operaház vendégkarmestere.

 

Az Ének, Opera tanszak tagjaként Józsa Botond fellépett Sárospatakon is, valamint az Operajelenetek kurzusának 31 jelenetét felvonultató estjén, Mozart: Varázsfuvola c. operájának több részletében.

 

A Crescendo Nyári Akadémia különleges hozadéka, hogy Szakay Mirtill és Tóth Simon meghívást kaptak 2015. augusztus 9-28. között az European Spirit of Youth Orchestra kurzusára Szlovéniába, Maestro Igor Coretti karmester vezetésével. A Lord Yehudi Menuhin által támogatott 20 éves múltra visszatekintő zenekari programsorozat keretén belül brácsásaink a szlovén tengerparton készülnek fel a szlovéniai és olaszországi hangversenykörútra, mely koncertsorozat a téli szünetben folytatódik más további csodálatos helyeken.

 

A Crescendo Nyári Akadémia barokk tanszaka idén két régi zenei hangszert, egy csembalót és egy virginált kapott fenntartójától, melyek évközben a Kroó György AMI diákjai és az idén debütált Kroó György Baroque Ensemble rendelkezésére állnak.

 

A Crescendo Nyári Akadémia kiváló feltöltekezésül szolgált a Kroó György AMI résztvevői számára, az új kapcsolatok számos más egyéb módon tártak új utakat, új lehetőségeket a kőbányai zeneiskola életébe, vérkeringésébe.

 

Fotógaléria a Crescendo Nyári Akadémiáról:

https://www.facebook.com/crescendosummerinstitute/photos_stream

 

A Crescendo Nyári Akadémia hivatalos honlapja:

www.crescendohungary.org

 

Füzesséryné Dudás Eszter