ELHUNYT FEHÉR OTTÓ KÖZÉPISKOLAI ÉNEK-ZENETANÁR, KARNAGY

 

(1945-2015)

 

Fehér Ottó karnagy az egyik külföldi szereplésen a Nyíregyházi Vegyeskarral az 1980-as évek végén

Fehér Ottó karnagy az egyik külföldi szereplésen a Nyíregyházi Vegyeskarral az 1980-as évek végén - © Archív fotó: magánarchívum

 

 

70 éves korában, 2015. február 6-áról 7-ére virradóra elhunyt Fehér Ottó karnagy, a Nyíregyházi Főiskola volt docense, karvezetés tanára, a Nyíregyházi Művészeti Szakiskola zenei tagozatának egykori vezetője és az egykori nyíregyházi városi vegyeskar karnagya.

 

(Forrás: Szabolcs Online – www.szon.hu)

 

Búcsú a karnagy úrtól

 

Barátok, kollégák, egykori tanítványok és kórustagok vettek végső búcsút szombaton a Nyíregyházi Főiskolán Fehér Ottó karnagytól, főiskolai docenstől, hogy aztán vasárnap a gyászoló családtagok körében visszaadják testét a természetnek, a Dunába szórják hamvait.

 

 

Búcsú Fehér Ottó karnagytól (Nyíregyháza,2015.02.21.)

 

A folyó elviszi a hamvakat a tengerbe, onnan bekerülhetnek az óceánba, s így lesznek a világegyetem részei mindörökre. Ugyanakkor a hullámok emlékeztetnek arra a sodrásra, arra a lendületre, ami Fehér Ottó tanár úr munkásságát végigkísérte mind a főiskolán, mind a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola zenei tagozatán. Számára most már elhallgattak a kórusmuzsika sokszínű hangjai, hogy átadják helyüket a természet békés, lágy dallamainak, a dunai táj végtelenül nyugodt harmóniájának.

 

Mindig a teljességre, a tökéletességre törekedett karnagyi munkája során. Szerette a kihívásokat: az új, modern, szokatlan művek megtanítását, vezénylését is örömmel vállalta fel a klasszikus szerzemények mellett.


A főiskolán eltöltött több évtized során ének szakos hallgatók sokasága tanulta el tőle a karvezetés titkát, s mozdulatai óhatatlanul is tovább élnek tanítványaiban, majd azok növendékeiben.

 

Ha dolgozni kellett, akkor mindenkitől megkövetelte a munkát, nem volt lazítás. Ugyanakkor közösségi ember is volt, szerette a társasági életet. Jól tudta, hogy egy karnagynak közösségi embernek is kell lennie, hiszen a kórusának ő a motorja, az összetartó ereje, a folytonos lelkesítője.

 

Ismerve tanár úr mentalitását, a kórusmuzsika iránti elkötelezettségét, biztosak vagyunk abban, hogy már megszervezte ott fenn a magasban is az angyalok szépen zengő kórusát.

 

Tisztelt Tanár Úr!
Örökre velünk marad, az emlékét kegyelettel megőrizzük!

Az egykori tanítványok és kórustagok nevében:

 

M. Magyar László

 

(Forrás: Kelet-Magyarország napilap)