GRATULÁLUNK KOLLÉGÁINKNAK

 

Állami kitüntetésT VAGY szakmai díjaT KAPTAK NEMZETI ÜNNEPÜNK ALKALMÁBÓL

 

2015. AUGUSZTUS 19-én és 20-án

 

A legmagasabb magyar állami kitüntetést, a Magyar Szent István-rendet idén Polgár Judit sakkozó és Eötvös Péter zeneszerző vehette át. A Szent István-rend olyan személyiségeknek adományozható, akiknek kiemelkedő életműve és nemzetközi elismertsége Magyarország hírnevét szolgálja világszerte.

 

http://musicianswho.hu/wp-content/uploads/2015/08/eotvosszentistvanrend.jpg

Eötvös Pétert köszönti a budavári Sándor Palotában a Magyar Szent István-rend átvételekor
dr. Kövér László, dr. Orbán Viktor és dr. Áder János
(Fotó: MTI / Bruzák Noémi)

 

Negyvenéves munkásságomat honorálja a Magyar Szent István-rend, azt, hogy nemzetközi sikereim a magyar zenekultúra hírét vitték szerte a világba – mondta Eötvös Péter zeneszerző, karmester, aki pályája elismeréseként vehette át a legmagasabb állami kitüntetést az augusztus 20-i nemzeti ünnepen Áder János köztársasági elnöktől.

 

Az elismerés meglepetésként érte a zeneszerzőt, mert úgy érezte, hogy a művészek közül nem ő a legismertebb Magyarországon. “Ugyanakkor nemzetközileg valóban a legmagasabb szintű zenei produkciókban veszek részt karmesterként és zeneszerzőként is. Ezért örülök annak, hogy a kitüntetés elismeri az életművet” – tette hozzá.

 

Megjegyezte, hogy viszonylag szűk, szakmai körben ismert, a kortárs zene nem tartozik a populáris műfajok közé. A Magyar Szent István-rend lehetőséget ad arra, hogy szélesebb körben is felfigyeljenek a munkájára.

 

Hangsúlyozta, hogy alapítványa is kulturális híd szerepet tölt be. “Ahogy azt szeretnénk, hogy a világon mindenütt megismerjék a magyar zenekultúrát, ugyanúgy itthon is meg kell ismerjük a világ zenekultúráját, saját korunk zenei gondolkodását és hangzását. Ezt tekintem állandó feladatomnak” – hangoztatta Eötvös Péter.

 

Pályájára visszatekintve elmondta: első mérföldkőnek az 1960-as években a budapesti színházi- és filmvilágban végzett zeneszerzői munkáját érzi. Rengeteg filmzenét és színházi zenét írt, a Vígszínház zenei vezetője volt. A budapesti zenei élet része volt 1966-ig, amikor Németországban, Kölnben folytatta tanulmányait. Mint mondta, a ’60-as években alakult ki az a szoros kapcsolata a színházzal, amely operák írásához vezette.

 

Pályája fontos időszakaként beszélt az 1970-es, ’80-as évekről, a 20. század négy legnagyobb zeneszerzőjével, Karlheinz Stockhausennel, Pierre Boulezzel, Ligeti Györggyel és Kurtág Györggyel való személyes kapcsolatáról és munkájáról.

 

“Karmesterként a világ legjelentősebb együtteseivel, zenekaraival és rendezőivel dolgozom együtt és rendszeres vendége vagyok a nagy fesztiváloknak” – foglalta össze pályája utóbbi 30 évét. Többek között a berlini, a müncheni, a londoni és a bécsi filharmonikus zenekarokat dirigálta rendszeresen. A leghíresebb operaházakban (köztük a milánói Scalában, a londoni Covent Gardenben, a párizsi Chatelet-ben) és a világ legjelentősebb fesztiváljain vezényelt.

 

“Fordulópont volt életemben az első nagyoperám átütő nemzetközi sikere a ’90-es évek végén” – mondta a művész, akinek Csehov Három nővér című darabjából írt zeneművét a Lyoni Operában mutatták be, a mű több zenei díjat is kapott.

 

“Fontos dolognak tartom a fiatal karmesterek és zeneszerzők továbbképzését” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ezzel a céllal alapította 1991-ben a Nemzetközi Eötvös Intézetet, ahol személyesen is tanít és neves professzorokat hív meg.

 

Jelenlegi munkáiról elmondta: most fejezte be Halleluja című oratóriumát, amelyet Esterházy Péter szövegére írt. A művet a 2016-os Salzburgi Ünnepi Játékokon mutatják be a Bécsi Filharmonikusok és a Magyar Rádió kórusának közreműködésével. Az oratóriumot 2016 novemberében Bécsben és a Müpában is műsorra tűzik a zeneszerző vezényletével.

 

A művész az év mintegy felét tölti Magyarországon, olyankor többnyire komponál, felkészül munkáira, mostanában azonban egyre több az itthoni fellépése is.

 

Magyarországon legközelebb októberben a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon hallhatja a közönség da capo című kamaradarabját a Budapest Music Centerben (BMC), a szólista Lukács Miklós cimbalomművész, a karmester Vajda Gergely lesz.

 

A Senza sangue (Vér nélkül) című kamaraoperája – amelynek világpremierje május 1-jén volt Kölnben – 2016 nyarán lesz látható az Armel Operafesztiválon.

 

Eötvös Péter elmondta: a Magyar Állami Operaház 2017 januárjában tűzi műsorra Gabriel García Márquez Szerelemről és más démonokról című regényéből a Glyndebourne-i Fesztiválnak 2007-ben írt operáját, amelyet 2008-ban Silviu Purcarete rendezett. Magyarországon is a világhírű román rendező állítja színpadra a darabot a zeneszerző vezényletével. Eötvös Péter Az aranysárkány (Der goldene Drache) című korábbi operáját szerdán mutatták be a Bregenzi Ünnepi Játékokon (Bregenzer Festspiele), a mű pénteken is látható lesz.

 

Arról szólva, hogy mi lehet sikerének a titka, Eötvös Péter az egyszerűséget és a közvetlenséget említette. Mint mondta, a zenekarokkal való munkáját és zeneszerzői tevékenységét is ez jellemzi, műveinek zenei nyelvezete megpróbál dialógusban maradni a közönséggel. Ennek a törekvésnek az a tapasztalat az alapja, amelyet fiatalkorában szerzett a színházban és filmes munkáival.

 

“Egy színházi előadásnak vagy egy filmnek közvetlenül meg kell szólítani a közönséget, az első másodperctől kezdve. Ez az alapállásom, minden téren – nemcsak az operákkal, a zenekari darabokkal is – ez a közvetlenség, ez a párbeszédre való törekvés” – mondta, hozzátéve, hogy közösséget tud teremteni karmesterként és zeneszerzőként is.

 

Az opera műfaja a nagy szerelme, de az utóbbi időben egyre több versenyművet ír. Mint mondta, ez annak köszönhető, hogy a zenei világ nagy szólistáival való kapcsolata szoros és kérik, hogy írjon nekik. Ez is a személyes kapcsolatok következménye, egyfajta dialógus – mondta Eötvös Péter.

(MTI)

 

 

●●●

 

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend Középkeresztje polgári tagozat kitüntetésben részesült:

 

 

SEBESTYÉN ERNŐ Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, a müncheni

 

http://highendpro.hu/sites/default/files/styles/media_gallery_large/public/DSC_1189_0.jpg?itok=xWI5dZZk

 

(highendpro.hu)

 

Zeneművészeti Főiskola nyugalmazott tanszékvezető professzora világszínvonalú és páratlanul gazdag koncertmesteri és kamaramuzsikusi pályája, valamint odaadó pedagógiai munkája elismeréseként világszínvonalú és páratlanul gazdag koncertmesteri és kamaramuzsikusi pályája, valamint odaadó pedagógiai munkája elismeréseként. A kitüntetést későbbi időpontban veszi át.

 

SOMFAI LÁSZLÓ Széchenyi-díjas és Erkel Ferenc-díjas zenetörténész, az

http://valasz.hu/data/cikk/11/4637/cikk_114637/Somfai_Laszlo.jpg

MTA rendes tagja, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézet és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professor emeritusa a kitüntetés átvételekor a Pesti Vigadóban. Háttérben Balog Zoltán, az EMMI minisztere.

 

Kiemelkedő színvonalú munkája elismeréseként Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült:

 

ANTAL MÁTYÁS, Liszt Ferenc-díjas karmester, a Nemzeti Énekkar karigazgatója,

 

http://www.papiruszportal.hu/kepek/FULVAJO/2006_01/antal_matyas.jpg

 

BÉRESNÉ SZÖLLŐS BEATRIX, cimbalomművész, zenetanár,

http://s1.netlogstatic.com/hu/p/oo/172849042_6351237_6642651.jpg

Férjével, Béres János Kossuth-díjas furulyaművész-tanárral (netlog.com)

 

FARAGÓ LAURA, énekművész, népdalénekes, zenepedagógus,

http://pctrs.network.hu/clubblogpicture/4/9/_/49325_291034565_big.jpg

(www.boldogsag.net)

 

FRENREISZ KÁROLY, előadóművész, zeneszerző,

http://valasz.hu/data/cikk/11/4637/cikk_114637/Frenreisz_Karoly.jpg

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

KALOCSAI ZSUZSA, Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes Művész, a Budapesti Operettszínház magánénekese,

http://pctrs.network.hu/clubblogpicture/6/2/_/62003_119007119_big.jpg

Az Osváth Júlia díj átvételekor az Operaházban (2009)

 

 

KOLLÁR ÉVA, Liszt Ferenc-díjas karnagy, az MMA rendes tagja, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi tanára.

http://www.mma.hu/documents/10180/94641/kollar_eva_CB14071.jpg/40cff51d-9669-49de-95ef-33fa5cc56b36?t=1371560918089

(www.mma hu)

 

 

Magas színvonalú munkájáért Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült:

 

ÁDÁM KÁROLY, gordonkaművész, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának nyugalmazott főiskolai tanára,

http://music.unideb.hu/wp-content/uploads/Adam_Karoly_index.jpg

(music.unideb.hu)

 

 

KERTÉSZ ISTVÁN, hegedűművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Vonós Tanszékének egyetemi tanára,

 

http://lfze.hu/documents/10192/4162273/Kert%C3%A9sz+Istv%C3%A1n_270.jpg/1a18a364-828c-4931-b747-12653629464c?t=1415263577000

(www.lfze.hu)

 

NAGY JÁNOS, orgonaművész, karnagy, a Szentesi Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola címzetes igazgatója,

http://keyframe.nava.hu/service/gallery/keyframe/2009/11/07/duna-25776/duna-25776-04291800.jpg

(nava.hu)

 

 

NEMES LÁSZLÓ, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének

http://nadasdy.suli.hu/images/Nemes.JPG

(www.nadasdy.suli.hu)

alapítója és tiszteletbeli elnöke, a Budafok-Tétény Budapest XXII. Kerületi Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola alapítója és címzetes igazgatója.

 

Kimagasló tevékenysége elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült:

 

BÁCSI MAGDOLNA, a Svéd Királyi Operaház és a milánói Scala nyugalmazott brácsaművésze,

GERA ATTILA, klarinétos, a Magyar Állami Népi Együttes tagja,

http://www.hagyomanyokhaza.hu/picture/23765/small/97/00097995.jpeg

(www.hagyomanyokhaza.hu)

 

MOHÁCSI LÁSZLÓ, a Rajkó Művészegyüttes prímása, a II. hegedű

http://keyframe.nava.hu/service/gallery/keyframe/2012/07/06/m1-45326/m1-45326-07194400.jpg

(nava.hu)

szólamvezetője,

 

SALAMON BEÁTA, a MÉTA magyar népzenei együttes zenekarvezetője, a

http://www.pikethy.net/konzi/iskola/info/img/salamonbeata.jpg

(www.pikethy.net)

Váci Bartók-Pikéthy Zeneművészeti Szakközépiskola és Zeneiskola tanára,

 

Színvonalas szakmai munkájáért Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült:

 

BEKE FARKAS NÁNDOR, a 100 Tagú Cigányzenekar Országos Kulturális és Közművelődési Egyesület elnöke, menedzsere,

 

http://www.100tagu.hu/wp-content/uploads/2015/05/zenekar_bfn.jpg

(www.100tagu.hu)

 

ÖKRÖS KÁROLY, klarinétművész,

https://i.ytimg.com/vi/wido6uvNC10/hqdefault.jpg

(www.v2load.com)

VAJNA KATALIN, zenetanár, karnagy, a szolnoki Ádám Jenő Zeneiskola - Alapfokú Művészeti Iskola igazgatóhelyettese.

 

Kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült:

 

BODÓ LEVENTE, a Honvéd Férfikar tagja és menedzsere,

http://www.honvedart.gedeon.co.hu/wp-content/uploads/2012/10/Bodo_levente-200x300.jpg

(www.honvedart.hu)

BORDÁS CECÍLIA, nótaénekes, a 100 Tagú Cigányzenekar háziasszonya,

http://www.montazsmagazin.hu/wp-content/uploads/2014/11/cili05.jpg

(www.montazsmagazin.hu)

FARKAS JENŐ, a 100 Tagú Cigányzenekar alapító tagja, a Gezerigó Zene-Tánc Kulturális Egyesület zenekarának tagja,

IGAZ LÁSZLÓ TIBOR, a Rajkó Oktatási és Művészeti Alapítvány kuratóriumi alelnöke,

KÁLLAI JÓZSEF, hegedűs, a Magyar Állami Népi Együttes zenekari tagja,

http://www.hagyomanyokhaza.hu/picture/23769/small/98/00098015.jpeg

(www.hagyomanyokhaza.hu)

KUN KATALIN, a tatai Kenderke Református Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója,

Ifj. MAKA GYULA, a 100 Tagú Cigányzenekar alapító tagja, a Gezerigó Zene-Tánc Kulturális Egyesület zenekarának tagja,

RADICS TAMÁS, nagybőgős, a Magyar Állami Népi Együttes zenekari tagja.

 

Kiemelkedő népművészeti alkotó- vagy előadóművészi teljesítménye elismerésére Népművészet Ifjú Mestere díjban részesült:

 

DRAGONY GÁBOR, citerás, a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola tanára,

SALAMON SOMA, furulyás, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi hallgatója.

(Szöveg: EMMI Sajtó- és Kommunikációs Főosztály)