"Fény a zenében"

 

- egy sikeres pályázat beszámolója, vagy

 

- pécsi zeneiskolások zenekari hete

 

A „2015 FÉNY NEMZETKÖZI ÉVE” kezdeményezéshez kapcsolódva a Nemzeti Tehetség Program pályázatot írt ki a tehetséges fiatalok felkészítését végző, kiváló programmal dolgozó alapfokú művészetoktatási intézmények körében.

 

A nyertes pályázók között szerepelt a pécsi Ciszterci Nevelési Központ is. Az intézmény „Fény a zenében” címmel zenekari témahetet valósíthatott meg a támogatásból.

 

Az iskola fúvószenekara két éve alakult és ez alatt az idő alatt csaknem duplájára nőtt a részt vevő gyerekek száma. Az iskolai kereteket gyorsan kinőve, városi szinten is hamar bekapcsolódott a zenei életbe.

 

A nyári szünet első hetében zajló témahéten a zeneiskola vonós tanszakai is bekapcsolódtak a munkába. Így egészen komoly zenekari munka valósulhatott meg. A hét minden napján közös próbákon vehettek részt a növendékek, ahol meghívott művésztanárok segítették az eredményes munkát. Ezen kívül több kamaraegyüttes is alakult.

 

A programok között szerepelt reggeli torna, ahol a helyes légzést és testtartást gyakorolhatták a gyerekek, valamint Sáry László: Kreatív zenei gyakorlatok című munkája alapján működő improvizációs foglalkozás zajlott.

 

A délutánok kulturális kikapcsolódással teltek. Hangverseny látogatás a Pécsi Kodály Központban, a Csorba Győző Zenei Gyűjtemény megismerése, a Tudásközpont épületének felfedezése, vagy a Szent Iván napi néphagyományok felelevenítése.

 

A programot a hét során megtanult művekből összeállított koncert zárta. A műsorban nagyrészt olyan művek szerepeltek, amelyeket valamilyen módon a fény ihletett. Ez a központi téma az egész hetet végigkísérte. A gyerekek megismerkedhettek a fény-árnyék játékával a zenében, az építészetben, vagy a népi kultúrában.

 

A támogatás segítségével tartalmas és élményekben gazdag program valósulhatott meg, amelynek során a gyerekek egy rendszeres, produktív munkafolyamat részesei lehettek.  A zene közösségformáló ereje megmutatkozott és a jövőre nézve is hasznos tapasztalatokat szerezhettek diákok és tanárok egyaránt.

 

Pallagi Eszter