Nincs remnytelen eset, csak az idő volt mg kevs

 

Gulys Csilla minden korosztlyt rmmel tant a hrfzs szeretetre

 

http://www.mistraliroda.hu/eloado_kepek/kep2146.jpg

(Gulys Csilla - www.mistraliroda.hu)

 

Minl tbb emberhez szeretn eljuttatni a hrfamuzsikt, s rlne, ha nem csak koncerteken, lemezekről hallgatnk a zent. Gulys Csilla ezrt tant a gyerekek mellett felnőtteket is, ezrt szervez fesztivlt, tbort, hv letre hrfa trit, kszt CD-ket, s vllal a komolyzenei koncertek mellett crossover fellpseket is. S ezrt is szeretn vgre elkszteni azt a hrfaiskolt, amelyre vek ta kszl. A Zenetanrok Trsasgnak tagozatvezetőjeknt ugyancsak arra trekszik, hogy olyan programokkal segtsk a kollgk munkjt, ami mg hatkonyabb teszi az oktatst, s mg tbb hvet szerez magnak a zennek.

 

- Nagyon sok mindennel foglalkozik, hiszen a fent felsoroltak mellett mg a Camac hrfaksztő cg kpviselete is a tevkenysgei kz tartozik

- gy vlem, nagyon szerencss időszakban lettem hrfs, hiszen a nyolcvanas vekben tanultam, a kilencvenes vek legvgn indult el a szakmai karrierem. Nlam mindig sztvlaszthatatlan volt a tants s az előad-művszet. Mr zeneakadmistaknt is voltak nvendkeim, mikzben kamarazenltem, jtszottam zenekarban, vgigjrtam azokat a stcikat, amelyeket brmelyik klasszikus zensz. S aztn persze szmomra is vilgoss vlt, mely irnyokat kell vlasztanom. Ma mr nagyzenekari feladatot csak alkalmanknt vllalok, az időbeosztsomba jobban belefr, hogy a szl- s kamarazeni fellpsek mellett lemezeket ksztek, tantok, s alapt tagja vagyok az egyetlen s első hrfatrinak. A tantssal egytt mindezek egy kreatv alkotfolyamat pillrei, amelynek rsze az is, hogy alkalmanknt akr csaldi esemnyeken, pldul eskvőkn is fellpst vllalok. Ezeket a helyzeteket ppgy szeretem, mert ilyenkor mg kzelebb vagyok a kznsghez, s szebb tehetem ezeket az emlkezetes pillanatokat. Az pedig, hogy a Camac cgnek az arca, a kpviselője lehetek: megtiszteltets a szmomra. A sajt szakmai letemben is sokat ksznhetek nekik, hiszen a hrfs tborok a segtsgk nlkl nem is valsulhatnnak meg.

 

- gy tudom, Eurpban mshol nem nagyon szerveznek ilyen tborokat

- Senki sem vllalja, hogy ennyi hrft biztostson egyetlen helysznen. A Camac-nak s a dikoknak, kollegknak ksznhetően azonban mindez megoldhat. Amikor az első tbort szerveztk, nem gondoltam, hogy lesz msodik. Amikor azon is tl voltunk, akkor nem bztam abban, hogy lesz harmadik is De időről-időre letre hvjuk, jn hsz-harminc gyerek, s rmmel vesznek rszt a munkban a hrfatanrok, -művszek is. Mindenki zsvesen ldozza az idejt a tborokra a kollgk kzl. A gyerekek pedig a hangszertanuls mellett hallanak arrl is, hogyan győzzk le a lmpalzat, kzműves foglalkozsokon vesznek rszt, vgl pedig korosztly szerinti hrfaegyttesekben, egy kzs zrkoncerten mutatjk be a tudsukat. Ezt a fajta tantst is nagyon lvezem. Főllsban egybknt a Kodly Zoltn Magyar Krusiskolnak vagyok a hrfatanra, vezetem emellett a szakkpzst, tbben jrnak hozzm hospitlni a tanrkpzőről is. Akad olyan krusiskols nvendkem, aki most felvtelizett a Zeneakadmira - azta fel is vettk - erre bszke is vagyok. Remek szakmai munka folyik az intzmnyben, j rtelmes s lelkes gyerekekkel dolgozni. Zeneiskolai s szakkzpiskolai szinten is oktatok, s ebben a sokfle tevkenysgben, feladatban rzem jl magam.

 

http://szalezianum.hu/files/images/gulyas_csilla_novendekeinek_koncertje.jpg

Tantvnyai koncerteznek a Szalzinumban

 

- S mennyire nehz felnőtteket tantani? Mert a honlapjn azt olvastam, nincs korhatr Honnan jtt az tlet, hogy ilyen oktati munkra is vllalkozzon?

- Mikor elkpzeltem, hogy mi szerepeljen letem első honlapjn, akkor lertam ezt a szveget: ha elmltl mr hsz ves, de szeretnd mg beteljesteni a gyerekkori vgyaidat, akkor vrlak, hiszen a zenetanuls nem kor krdse. gy gondolom ma is. Van hatvanon tli nvendkem, s akad vds is. Szerencss mdon nlam a lemorzsolds - mind a felnőttek, mind a gyerekek tern - minimlis, gy bizony egyre tbben vannak a tantvnyaim Annak nagyon rlk, hogy akit most mr nem tudok elvllalni, tovbbkldhetem az egykori nvendkeimhez, mert mr kzlk is sokan tantanak. Egybknt n ugyanazt oktatom a felnőtteknek, mint a gyerekeknek, legyen sz technikai gyakorlatokrl, sklzsrl. Ahhoz, hogy ksőbb nllan tudjon valaki muzsiklni, szksg van az alapozsra, s aztn mindenkin magn mlik, hogy mennyit gyakorol. Remnytelen eset nincs, csak az idő volt mg kevs A hrfzs nagy koncentrcit kvn, kt skon kell gondolkodni, rengeteg a hr, de mr egy t vessel el lehet kezdeni a munkt. Ha csak tzpercet is tud koncentrlni, az is megfelelő, hiszen nmi sznet utn kvetkezhet az jabb tz perc.

 

- A versenyeken indul nvendkei is nagyon sikeresek. Ennek mi a titka?

- Taln az, hogy amikor tantok, akkor ltjk rajtam, hogy mindez mennyire fontos nekem is, hogy van hozz trelmem. Sosem nzek az rmra, a telefonra, hanem valban az adott dikra, a feladatra koncentrlok, s akkor a gyerekek is velem egytt kzdenek. Lnyeges, hogy engem valban rdekeljen, hogyan tartja az egyes ujjait, drukkoljak azrt, hogy kpes legyen gy eljtszani valamit, ahogy szeretnnk. Ez nekem sem mindig egyszerű, de egyelőre mg mindig sikerl, valban minden s mindenki rdekel. J emberi kapcsolatban vagyok az sszes dikommal, ez szintn fontos. Abban az időben, amit velk tltk, tnyleg az vk vagyok. S ugyangy foglalkozom a versenyre kszlő nvendkkel, mint az t esztendős vdssal. Elg analitikus, tudatos tanr vagyok, le tudom bontani kis egysgekre a metodikai rsz. Emellett prblok a tantsban is nyitottan llni mindenhez. A nvendkektől, a kollgktl, mindenkitől igyekszem tanulni. Sokszor mondom a gyerekeknek is, hogy na, most adtak egy j tletet. Nagy szksg van a j pedaggia rzk mellett a megfelelő kommunikcira is. Sajnos mg nem volt r időm, mert annyi dolgom van, de vek ta szeretnk kszteni egy hrfaiskolt is. Nem volt r korbban komoly rdeklőds, de egyre tbb hrfatanszak indul, s csak klfldi kottkbl dolgozunk. Tz ves korom ta minden kottmat flreteszem, gy most mr nagy a gyűjtemnyem, aminek ebben a munkban is j hasznt ltom.

 

-      Szeret ksrletezni, hiszen pldul Vincze Lillval is koncertezik, legutbb augusztusban szerepeltek egytt.

-       

 

 

- Fontos crossover, knnyedebb eszkzkkel visz kzel a klasszikus zenhez. Ehhez a műfajhoz is megfelelő alzat s tisztelet kell. Ezek a koncertek is izgalmas sznt jelentenek a legyezőmn. S tnyleg azt vallom, brmit lehet jtszani, nincs knnyű- vagy komolyzene, csak j vagy rossz muzsika. Mindent, ami kikerl a keznk all, lelkiismeretesen kell művelni, a legjobb tudsunk szerint. Egybknt a nvendkeim szmra is mindig kzsen vlasztunk darabot. Eljtszok nhny művet, ő azokat pontozza, aztn kivlaszt ebből kettőt-hrmat, s n ezek kzl jellm ki a győztes, megtanuland kompozcit. gy biztosan elrem a clom, hiszen ő vlasztotta. s soha nem hagyunk ott semmit, nem adunk fel semmit: ha sehogy sem haladunk, akkor megbeszljk, hogy flretesszk s a jvő tanvben elővesszk jra. Mra mr n is megtanultam, kell olyan darab, amit a nvendk nagyon szeret, de lehet egy olyan is, amelyet nem kedvel, abbl semmi baj nem lesz, nem fog kevsb szeretni a dik. Nem szeretek n sem mindent, ezt a tapasztalatot is t kell adni, s ezrt nincs lelkiismeret-furdalsom, hiszen a zensz s a tanrletnek is vannak muszj-feladatai.

 

- A tantsban szintn fontos, hogy valaki szakmailag is hiteles legyen a nvendkek előtt, n pedig a most mr ngy CD-jvel, szmos koncertjvel ezt elmondhatja magrl.

 

http://nrw.kecskemetilapok.hu/imgs_news/480/138721.jpg

 

- S az emberi hitelessgre is szksg van, ezrt sosem szptem a valsgot. Nlam nincs lgs, de azt is tudjk, hogy az sem fordul elő, hogy valakit ne engednk el egy fontos focimeccsre. Kvetkezetes vagyok, de tnyleg meg lehet velem mindent beszlni. Mi egytt dolgozunk, egy cl fel tartunk, s a kzs munkban egytt kell jelen lenni. Az embernek a sajt szemlyisgvel kell nevelnie. A nvendkek beleadjk ugyanezt az energit, amit n. Ha ltjk, hogy

tbb lbon llok, akkor ők is azt a modellt kvetik. Az oktati munka sorn pedig azt is tudatostani kell bennk, hogy milyen fontos a kamarazene. A Kodly Krusiskolban pldul kamarazenei fesztivlt szerveznk, hrom venknt, s most decemberben lesz a harmadik! Kipattant nhny zenetanr fejből, hogy hvjunk letre egy olyan megmrettetst, ahol a gyerekek sikerlmnye, a kzs zenls s nem a szablyok rigorzus betartatsa a legfontosabb. Ennek n vagyok a koordintora. Mr harmadszor szervezzk meg, s ktszznl tbb gyerek vesz rszt rajta az orszg klnbző zeneiskolibl. Szeretem megvalstani az tleteimet, s szerencss vagyok, hogy a Kodly Krusiskolban vagy a Hungaroton kiadnl erre van is lehetősg. Ott pldul tavasszal egyedlll stdikoncert sorozatot indtunk! Sokat dolgozom, de ezt nagyon lvezem, el se tudom kpzelni msknt.

 

- A ZETA-ban szintn rengeteg a tennival. Mita vesz rszt a trsasg munkjban?

- Nem olyan rg, nhny esztendeje. Sajnos nem emlkszem a ZETA aranykorra, a korbbi időszakokra. Amikor Vigh Andrea tadta nekem a staftabotot - korbban ugyanis a szervezetben ő volt a hrfatagozat vezetője -, kt vig elldgltem a helyn, s amikor aztn azt gondoltam, hogy itt felesleges vagyok, nem igazn ltom rtelmt, mg egy hnap, s befejezem, ppen akkor szerveztek egy kzgyűlst. Ezen kicsit keserűen s kibrndultan felszlaltam, hogy br j s tapasztalatlan vagyok itt, de megint azt ltom, hogy nincs semmi konkrtum, gy nem jutunk sehov. Taln akkor megjegyeztk a nevemet, s aztn egy hnap mlva, az aktulis tisztjtskor titkos szavazssal megvlasztottak ngy embert, az j elnksget, akik vllaltk, hogy akr a semmiből is igyekeznek valamit csinlni. gy lettem alelnk. s valban a pincből kellett ezt az egsz trsasgot felpteni. Mindenki a szabadidejben, erejt megfesztve igyekszik tenni a szervezetrt, s megltjuk, hogy kt v mlva hov jutunk.

 

- Nem knnyű ilyen helyzetből indulni, hiszen kicsi a tagltszm

- gy gondolom, hogy taln ppen ezrt nullrl a legjobb indulni, hiszen gy magunk fektetjk le az j alapokat. Mindenki amiatt szomorkodott, hogy nincs pnznk, azt azonban senki nem hangslyozta, hogy milyen emberi erőforrssal rendelkeznk. Persze az időnk az kevs, de mindenki bele tud adni valamit a kzs munkba. Igen, anyagi forrs nlkl, a sajt erőnkből, lelkesedsnkből is juthatunk előre. Megvltozott a vilg a ZETA krl, a szervezet pedig lemaradt Alkalmazkodni kell, nyitottan dolgozni, hogy valami jat, XXI.szzadit fel tudjunk pteni. Van rtelme annak, hogy a zenetanroknak legyen egy civil, szakmai szervezete, amely nem ktelező senki szmra, viszont olyan szakmai programot, segtsget nyjt, ami miatt megri tagg vlni. Olyan dolgokrl kell beszlgetnnk, ami mindannyiunkat foglalkoztat, ami mindenkinek j impulzusokat ad a htkznapokra. S ha ltjk, hogy van rtelme, hogy j ZETA-tagnak lenni, akkor sokan s szvesen csatlakoznak majd

 

Rfi Zsuzsanna