Visszavette az államtól iskolái működtetését Esztergom

 

Zárt ülésen döntöttek az esztergomi képviselők: 2015. szeptember elsejétől négy évig az önkormányzat működteti a város közoktatási intézményeit, vállalva az átvétellel járó többletköltségeket. 

 

Romanek Etelka polgármester (Fidesz-KDNP) közölte: ha a város lemondott volna a feladatról az állam javára, akkor évente 174 millió forint hozzájárulást kellett volna fizetnie, az önkormányzati működtetéssel pedig a költségek elérhetik a 350 millió forintot.

 

A polgármester hangsúlyozta, a szülők és a pedagógusok részéről is megfogalmazódott az igény, hogy az oktatási intézmények közvetlenül az önkormányzathoz tartozzanak. A városi működtetéssel az önkormányzat egyszerűbben pályázhat fejlesztésekre, az épületek felújítására.

 

A működtetés átvétele négy általános iskolára, egy óvodára, a zeneiskolára, a kollégiumra és egy általános iskolától gimnáziumig tartó oktatási intézményre terjed ki.

 

Esztergom közoktatási intézményeit a város ellen indított adósságrendezés miatt 2012-től az állam vette át, 2013 áprilisától a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz (Klik) kerültek. 2015. január 15-én kerültek vissza önkormányzati tulajdonba, de továbbra is a Klik működtette őket.

 

(Forrás: MTI)