Bozsoki kaleidoszkóp

 

Bozsoki Zenei Tábor és Művészeti Fesztivál 2015

 

– Visszatekintés –

 

 

Kimagasló élményt adott számomra az idén nyáron megrendezett BZT! Külön kiemelném a példamutató, hibátlan szervezést, és a gyönyörű kis Bozsok falut. Nagyközség? Hamarosan a nagy nemzetközi fesztiválok sorai közt dicsekedhet ez a zenetábor/akadémia. Nagyon várom már a jövő évi BZT-t!

Tanaka Kendzsi - Royal Academy of Music, London

 

 

 

 

Immár második alkalommal vehettem részt a Bozsoki Zenei Tábor szervezésének és lebonyolításának munkálataiban, melyet az idén is nagy lelkesedéssel és élvezettel végeztem. Egy ilyen magas színvonalú zenei mesterkurzus és fesztivál egyik szervezőjének lenni sokszor bizony kemény, aprólékos munka, de az egész tábort körülölelő jó hangulat és a táborozók pozitív visszajelzései napról napra tovább erősítették bennem az érzést, mennyire nagyszerű dolog ebben részt venni.

Balog Gabriella - Royal Northern Conservatorie of Scotland, Glasgow; Hochschule für Musik Franz Liszt, Weimar

 

 

Ezen a mesterkurzuson megtalálható minden, ami egy sikeres nemzetközi nyári akadémia feltétele. Nagyszabású tanárok segítik és inspirálják a diákok munkáját. Fellépési lehetőségekre és tudásuk elmélyítésére vágyó fiataloknak feltétlenül ajánlom a Bozsoki Zenei Tábort.

 

A kurzus egyik fontos eleme a helyszín maga. A természet lágy ölén, az erdő szélen az ifjú művészek talán még motiváltabbá válnak.

Karolina Kubalkova - Royal Academy of Music, London

 

 

 

Számomra a bozsoki kurzus nagyon sok meglepetést okozott. Nem is gondoltam volna, hogy ennyire jó kurzust lehet létrehozni. Nekem nagyon tetszett a családias hangulat. Az, hogy az óráimat a tanár szobájában kaphattam. Aligha lehetne jobb helyszínt találni. Mondhatni a természet lágy ölében szívhattuk magunkba mestereink tudását egy bő héten át.

Károly Barna -  Kodály Zoltán zeneművészeti Szakközépiskola, Kecskemét 

 

 

Bozsok egy "sziget". Az egyik legszebb élményem a nyárból. Mind zeneileg, mind emberileg gazdagított. Döntések születhettek meg ott, barátságok, hatalmas beszélgetések töltötték ki az estéket, miután megelőzőleg egymásnak zenéltünk a koncerteken. Jókat ettünk es kirándultunk, elmélyedhettünk bármiben, amiben csak szerettünk volna, zenében, de másban is, amit éppen igényeltünk,a természetben mindent át lehetett gondolni. Gyönyörű helyen voltunk, és mindenki biztonságban érezte magát, mindenki kapott törődést, odafigyelést.

Bozsok a boldogság szigete!

Gál Márta - Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Budapest

 

 

 

Bozsokról a hihetetlen barátságos emberek, a jó étel (jövőre talán bió ételek is!), nagyszerű tanárok, gyönyörű természet, békés, nyugodt környezet jut eszembe.

Csak így tovább!

Tobias Haunhorst - Royal Academy of Music, London

 

 

 

Bozsok az egy olyan hely, ami az Édenkerthez hasonlatos. Lehet, hogy ez egy kicsit elcsépelt hasonlat, de nem tudom másképp jellemezni. 

Ott van az erdő, a csodaszép kastélykert, a csobogó patak, a barátságos falusi házak. Minden olyan szép és megnyugtató, hogy ennél jobb körülmények között nem is lehet máshol öröm-zenélni, mint Bozsokon.

Úgy vettem észre, hogy ez a környezet átformálja az állandó, versengésben szenvedő, nagyvárosi diákokat. Őszinte boldogság és szeretet járja át az embereket. Gyönyörű harmóniában élünk egy héten keresztül, tanárokkal, s diákokkal- kamarázunk, a domboldalon gyakorolgatunk, étkezéskor élő chat-elést folytatunk. 

A koncertek utáni kézszorítás, gratuláció is olyan nagy energiával tölti fel az embert. Mintha közös ügye lenne mindenkinek az, hogy a társa hogy játszott.

Szeretem magamat szerencsésnek nevezni amiatt, hogy én még ,,Az Első" Bozsoki Táboron is már részt vettem. Teljesen le voltam nyűgözve, hogy korombeliek egy ilyen színvonalas tábort szerveznek első alkalommal és ilyen jó tanárokat hívnak tanítani! Olyan színes programot nyújtottak egész héten át, volt foci, kirándulás, táncest, tábortűz, reggelenkénti futás, úszás a rohonci tónál, minden este koncert, fellépési lehetőség. És ez az, ami most hirtelen eszembe jutott az első táborról. A másodikról, ha most elkezdeném sorolni, nem érne véget egyhamar!

Még most is őrzöm magamban azt az érzést, amit nem tudok körülírni; nekem egy nagy ajándék volt mind a kétszer ott lenni.

Adorjáni Réka - Maastricht Academy of Music, Maastricht 

 

 

Bozsok olyan, mint a gondoskodó édesanyák. Megtanít lélegezni, élni, szeretni! Benne van a közösségben az a  megfoghatatlan vágy, hogy alkosson egy álmot, melyet együtt formálunk tökéletesre. Erről az élményről csakis azok tudnak mesélni, akik részét képezték.

Bozsok olyan, mint egy gondoskodó Édesanya. Megtanít játszani, gondolkodni, és szeretni! Mi pedig gyerekek: együtt fejlődünk szárnyai alatt ebben a csodálatos környezetben. Egy közösség, melynek tagjaként jobbnak érzed a világot, és nem félsz valóra váltani az álmaidat. 

Katona Ágnes - Pécsi Tudomány Egyetem Zeneművészeti kar

 

 

A bozsoki egy fiatalos, lendületes zenei tábor egy idilli csendes kis alpokaljai faluban. Szebb helyet nehéz elképzelni világlátott zenész rókák  és ambiciózus ifjú muzsikuspalánták találkozásához, tapasztalatcseréjéhez. A nyári zenei táborok szokásos nyüzsgéséhez hasonlítva, a főszervezők fiatalsága, agilitása és a Balog család jelenléte, törődése, odafigyelése különleges, családias atmoszférát hoz létre. Ebben, mint egy kényelmes karosszékben hátradőlve, minden résztvevő teljességgel a zenének szentelheti magát.  

Fűzi Nóra, korrepetíció - Hanns Eisler Musikhochschule, Berlin

 

 

Az idén nyáron is megrendezésre került Bozsokon az a zenei tábor, melynek már az elmúlt évben is részese lehettem a zongoristajelentkezők egyik tanáraként.

Mivel már másod ízben készülődtem a nyárnak erre a 10 napjára, sejtettem, hogy tehetséges fiatalok között, meseszép helyszínen, kiváló kollégákkal gyarapítom a szünet élményeit.

Várakozásomat messze felülmúlta az idei alkalom.

A kurzus nem csak nemzetközi rangra emelkedett az által, hogy sok külföldi fiatal és tanár kolléga vett részt a táborozáson, hanem számos új programmal, lehetőséggel gazdagította az ide érkezőket.

Mindnyájunk számára különleges élmény volt, hogy módunk volt kipróbálni egyéb billentyűs hangszereket. Soltész Anikó kolléganőnk jóvoltából szakszerű útmutatást kaptunk a csembaló, a klavikord megszólaltatásáról.

A fuvola, cselló és a már tavaly is szép számmal jelentkező hegedű tanszakos növendékek kiváló alkalmi kamaracsoportokat alakítottak a tábor idejére. Nagy öröm, hogy sokan továbbra is együtt muzsikálnak.

A zenei, szakmai programokon kívül igazi szünidei élményt adott a közös strandolás, kirándulás, filmvetítés.

A táborozók és a táboroztatók mindenre kiterjedő kényelmén, jólétén ügyködött szinte egész Bozsok.

Szerencsémnek tartom, hogy ott lehettem, mint ahogy azt is, hogy tapasztalataimról - a teljesség igénye nélkül - írhatok.

Reménykedve, hogy jövőre megint sokunk nyarát teszi szebbé, gazdagabbá Bozsok, köszönetet mondok mindazoknak, akik nélkül ez a tábor nem lett volna olyan, mint amilyen. Tanár kollégáimnak a résztvevő lelkes fiataloknak, Bozsok támogató lakóinak, de elsősorban a Balog Családnak, akik- élükön a tábort megálmodó Balog Alexandrával- mindnyájunk nyarát bearanyozták.

Belák Erzsébet , Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola

 

Második alkalommal ragadott magával a hely, a szellemiség és a ragyogó szervezés.

Mintha a település is egyre jobban magáénak érezni a tábort. Így a zsúfolt program is élményt nyújt. Az újdonságok beváltak, remélem a magyar és a külföldi hallgatók is elégedettek

Várom a folytatást.

Hargitai Imre, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium

 

Összeállította: Balogh G. Alexandra