BÜKY GÉZA (1940-2007) ZENETANÁR-ZENESZERZŐ EMLÉKÉRE

 

Tisztelt Szerkesztö Úr!

 

Csak ma jutottam véletlenül hozzá, hogy az Internetben honlapjukon egy régebbi kis rövid közleményt olvashassak Büky Géza zeneszerző emlékezetéről (2007). Ezek a sorok különös régi emlékeket ébresztettek bennem, amelyeket nem tudok magamban tartani.

 

Én a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem biológia-földrajz szakán végeztem 1963-ban, de közben magánúton éneket tanulva (tanáraim Korenek Jánosné, Révhegyi Ferencné és Bende Zsolt voltak) a Magyar Filharmóniánál opera-operetténekesi diplomát is szereztem. Így biológus fő-szakmám mellett többek között rendszeresen felléptem a budapesti Vasas Művészegyüttes operaegyüttesének keretei között mint operaénekes is. 1969-ben azután pár évig a „Stadttheater Bern“, majd a „Stadttheater Luzern“ (Svájc) tagja voltam, de 1975-ben visszatértem biológusi pályámhoz és azóta mint rovarkutató (entomológus) máig is a Luzern-iNatur-Museum“ tudományos munkatársa vagyok.

 

IMG_20150803_0004

Büky Géza portréját a XI. kerületi Karinthy Szalonban Szendi Ágnes készítette

 

Büky Gézának mindehhez az a köze, hogy énekesi pályafutásom első lépéseit vele kéz a kézben tettem meg. Ugyanis egy ideig osztálytársak voltunk az ötvenes évek közepén a budapesti József Attila gimnáziumban, ő már akkor is pompásan zongorázott, én pedig akkor még teljesen autodidaktikus módon minden szabad idömet énekléssel töltöttem. Ezért hamar összekovácsolódtunk, és én majdnem minden nap nála voltam, Büky Géza zongorakísérete mellett  Schubert-dalokat (pl. Erlkönig, aminek a kísérete nem éppen könnyű!) , vagy „könnyebb“ operaáriákat énekelni, mint pl. Germont-ária, Bánk-bán/bordal, Háry/toborzó, Egy rózsaszál (akkor még bariton voltam, később átképeztek tenorrá). Ezekkel és hasonló számokkal a gimnáziumban néha még nyilvánosan is felléptünk, aminek mindig nagy sikere volt. Nagyon kellemes volt Gézával együtt zenélni, nagyszerűen, alkalmazkodva kísért, felejthetetlenek számomra ezek az emlékek.

 

Sajnos később útjaink különválása következtében teljesen megszűnt a kapcsolatunk, és az nem is állt soha többé vissza. Mindketten újabb barátokra, kollégákra tettünk szert, de biztosan ö se felejtette el soha ezeket a közös muzsikálásokat, amatör diák-fellépéseket.

Ezzel a pár sorral halála után 8 évvel ismét emlékezni akartam erre a különleges muzsikusra és egyéniségre.

 

Szívélyes üdvözlettel,

 

 dr. Rézbányai László

(Svájcban mint „Ladislaus Reser“ – ejtsd: „Rézer“)

 

ladislaus.reser@lu.ch

http://reserentomologie.uw.hu

google: „Rézbányai László – Wikipédia

 

---

 

Büky Géza (Budapest, 1940. április 20. – Budapest, 2007. június) zongoraművész-tanár, zeneszerző (Székesfehérvár, Budapest XI. kerület, Állami Balett Intézet). Aktívan részt vett az Alkotó Muzsikusok Társasága rendezvénysorozatán, az AMT-napokon. Többszörösen is képviseltette magát a programban, mert nemcsak zeneszerzőként működött, hanem az irodalom és a képzőművészet terén is tevékenykedett összművészeti csoportunk különös egyéniségeként. Jelentős volt egyházzenei munkássága: latin és magyar nyelvű miséit, motettáit, zsoltárjait a Budavári Nagyboldogasszony (Mátyás)-templom tartja műsoron. Évtizedeken keresztül muzsikált a margitszigeti Szent Mihály kápolna vasárnapi istentiszteletein. A Zeneakadémián olyan jelentős mesterektől tanulhatott, mint Antal István (zongora) és Szervánszky Endre (zeneszerzés). Zongoratanári pályája 1964-ben indult a székesfehérvári zeneiskolában. Régi tanítványai közül kiemelhetjük a későbbi kiváló karvezetőt, Hartyányi Juditot és a jeles zenetörténészt, Wilheim Andrást. 1977-től a XI kerületi zeneiskolában dolgozott tovább. Büky Géza szívesen komponált az ifjúság számára, sok gyermekdarabja született. Budapesti és vidéki zeneiskolák is repertoáron tartják kompozícióit. 2007. június 26-án a Farkasréti temetőben Tardy László karnagy-kántor és Gallai Attila AMT-elnök méltatta Büky Géza munkásságát. Utóbbi kolléga a következő szavakkal búcsúzott: „Annyit ... már ma is tudunk mi, akik a társai vagyunk, hogy tiszta, egyszerűségében nemes, tiszteletreméltó művészet” az övé. (Szendi Ágnes nekrológjából)

 

http://www.kotta.info/media/14/14604/b1_tn_m.jpg

 

A Játszótér c. gyűjteményben (EMB) Büky Géza két műve (2 Pentaton etűd) is megtalálható