Elismerések a Magyar Rádió Zenei Együtteseinél a Zene Világnapján

 

Az Év énekese és ezzel a Vásárhelyi Zoltán–díjjal kitüntetett énekkari tagja idén Wittner Géza énekkari művész, az Év Muzsikusa és az ezzel járó Dohnányi Ernő–díj kitüntetettje pedig Line Ildikó a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának leköszönő koncertmestere lett.

 

A díjakat, amelyeket a hivatásos szimfonikus zenekarok és énekkarok művészi célkitűzéseinek megvalósításában kiemelkedő szerepet játszó tagok részére alapítottak közel három évtizede, a rádió két emblematikus muzsikusáról nevezték el: Dohnányi Ernő a rádiózenekar alapító karmestere, Vásárhelyi Zoltán az énekkar karnagya volt. Az együttesek művészei titkos szavazás alapján ítélték oda a kitüntetéseket.

 

Line Ildikó, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának 23 év után a 2014/15-ös

koncertévad lezárultával nyugdíjba vonuló koncertmestere a díjjal kapcsolatosan kiemelte: „Nagyon örülök annak, hogy rám esett a választás. Nagy megtiszteltetés, hogy ezzel elnyertem a kollégák bizalmát és nagyon köszönöm. Büszke vagyok arra, hogy ennek a zenekarnak a koncertmestere lehettem.”

 

Wittner Géza elmondta: „Nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy az énekkar 2015-ben nekem ítélte a Vásárhelyi Zoltán-díjat. Az elismerés azért is különlegesen fontos számomra, mert a kollégáim megbecsülését jelzi, ami erőt és önbizalmat ad a jövőbeni közös sikerek eléréséhez.”

 

Line Ildikó, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának koncertmestere

Line Ildikó az erdélyi hegedűiskola egyik jeles képviselője, Brassóban született, iskolai tanulmányait itt végezte. Szólistaképességei már fiatalon megmutatkoztak, még diákként a Brassói Kamarazenekar koncertmestere lett és számos sikeres szólóhangversenyt adott. Főiskolai tanulmányait a kolozsvári Zeneművészeti Főiskola hegedű tanszakán végezte, majd a kolozsvári Filharmónia tagja lett. 1980-tól a számos hazai kortárs művet bemutató Pro Camera vonósnégyes első hegedűse. 1989-től a budapesti Operaház, majd 1992-től 2015-ig a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának koncertmestere.

Szólistaként és kamarazenészként gyakran koncertezik itthon és külföldön egyaránt. Több kamaraegyüttes művészeti vezetője, az Intermoduláció kortárszenei együttes koncertmestere. Számos rádió- és lemezfelvételt készített, melyek között több jelentős kortárs mű ősbemutatója is megtalálható.

Mint korunk zenéjének avatott előadóját, háromszor tüntették ki Artisjus díjjal.

1999-ben tevékenységét a Magyar Rádió Nívó-díjjal ismerte el.

 

Wittner Géza, a Magyar Rádió Énekkarának énekkari művésze

A kóruséneklést 1957 őszén az ELTE Bartók Béla énekkarában kezdte, majd 10 évig volt a kórus tagja. Később a Honvéd Művészegyüttes Énekkarának tagja és emellett a Magyar Rádió Énekkarának állandó kisegítője lett. Polgári foglalkozásként pedig a Magyar Televízióban fotósként tevékenykedett. 1987 őszén Sapszon Ferenc karnagy hívására került a Magyar Rádió Énekkarának tenor szólamába, ahol a mai napig örömmel és elhivatottsággal végzi munkáját és nagyjából húsz éve az éneklés mellett a kottatárosi feladatokat is ellátja. Munkája elismeréseként a Magyar Rádió elnöke 2002-ben Nívó-díjban részesítette.

 

 

 

További információ:

Balázs Rita Rebeka, 06-20-343-5773, rita.balazs@trinity.hu