„BOLDOG, AKI ÉNEKEL!”

 

IV. KESZTHELYI  DALÜNNEP

 

Június 27 – 28-án rendezték meg Keszthelyen a Fő téri Magyarok Nagyasszonya Plébánia Templomban és a Balatoni Múzeumban az amatőr kórusok országos fesztiválját.

 

Már 1910-ben Festetics Tasziló gróf fővédnöksége alatt 9. alkalommal gyűltek össze az éneklő együttesek; ezt a szép hagyományt élesztették újra a szervezők 2010-ben, majd 2011-ben ismét.   Tiszteletre méltó, hogy a város vezetői, a zene iránt elkötelezett pedagógusok és karnagyok minden második évben a Balaton parti városba szólítják az énekelni szerető kórusokat, pompás szervezésről, igazi vendégszeretetről tesznek tanúságot.  És hogy nem akármilyen sikerrel, arra bizonyíték, hogy egyre több az érdeklődő. Míg 2011-ben 16 énekkar, 2013-ban már 25, idén pedig összesen 34 kórus jött el a művészetet pártoló Festetics grófok városába, hogy dallal örvendeztessék meg az érdeklődő közönséget.       

 

A zsúfolásig megtelt Fő téri templomban C. Tóth Zoltán karnagy, Ruzsics Ferenc, Keszthely város polgármestere és Tódor Szabolcs káplán úr köszöntötte a megjelenteket.

 

Immáron hagyományosan két összkari művel kezdődött a délelőtti hangverseny. Gebhardi: Glória szálljon a mennybe fel és Halmos László: Minden földek Istent dicsérjétek!  - hangzott fel a gótikus templomban Rostetterné Nagy Rita és Kendeh Gusztávné vezényletével. Miközben sorban léptek az oltár elé a kórusok, a Helikon Kastély tükörtermében és a Sétáló utcán is szólt az ének.  Az előző években egyházi és világi műsorral kétszer is közönség elé léphettek a kórusok, ezúttal – nagyon helyesen - minden kórus egy alkalommal mutathatta be műsorát, ezáltal felszabadultabban énekelhették választott darabjaikat.

 

A délutáni hangversenyt követően közel 1000 énekes fáklyával vonult a Balaton partjára, ahol C. Tóth Zoltán karnagy Bartók Béla keszthelyi gyűjtésű népdalokat, Kertész Attila Liszt-díjas karnagy pedig a Bárdos Lajos- Erdélyi József: Istené az áldás kánonját vezényelte.

Másnap délelőtt a Balatoni Múzeumban folytatódott a kórusok bemutatkozása. Itt ráhangolásnak ismét elhangzottak Bartók keszthelyi gyűjtésű népdalai, majd Havasi Bálint igazgató úr köszöntötte a megjelenteket.

 

A háromtagú zsűri -elnöke Kertész Attila, Liszt-díjas karnagy, egyetemi docens, a KÓTA Művészeti Bizottságának tagja, Rostetterné Nagy Rita, karnagy, a Veszprémi Hittudományi Főiskola tanára, a Dohnányi Zenei Szakközépiskola tanszékvezetője és Nagy Ernő KÓTA- és Atisjus-díjas karnagy - a kórusok bemutatója után a Festetics György Zeneiskola dísztermében méltatta az énekkarok munkáját. Kertész Attila megköszönte a rendezvény példás szervezését, külön is kiemelve a három keszthelyi énekkar példás szervezői munkáját, akik minősítést ugyan ezúttal nem kértek, de jelenlétükkel emelték a fesztivál színvonalát / Helikon Kórus, karnagy Kendeh Gusztávné; Kis Szent Teréz Kórus, karnagy Pálné Szelencsik Klára ; Salve Regina Kórus, karnagy C. Tóth Zoltán/,   kritikusan szólt a  műsorválasztásról,   a művek tartalmi és formai megoldásáról. Örömmel említette az énekkarok őszinte, átélt éneklését, megköszönte a karnagyok közösségformáló, hiteles pedagógiai munkáját. Emlékül  Czibor Imre művészi kivitelezésű plakettjét adta át a résztvevő kórusok karnagyainak.     

 

Összesen 20 kórus kért minősítést.

 

Kategória minősítést kapott:

Miskolc, Forrás Kamarakórus /karnagy Balásné Molnár Ildikó/ - fesztiválkórus

Forrás Kamarakórus

 

 

Budapest, Pesterzsébeti Városi Vegyeskar /karnagy Pálffi Krisztina/ - gála kórus

Majs, Harmónia Énekegyüttes  /karnagy Imre Lajosné Ivánfi Márta/  - gála kórus

 

Arany minősítés dicsérettel:

Székesfehérvár, Comenius Kamarakórus /karnagy Lovrek Károly/ 

Comenius Kamarakórus

 

Budakalászi Kórus /karnagy Méhes Imre/

Jánossomorja, Canto Excolo  Kamarakórus/karnagy Szabó Attila/

Budapest, Vox Insana  Kamarakórus/karnagy Tőri Csaba/

 

Arany minősítés:

Siklós, Tenkes Vegyeskar/ Kecskés Diana/

Tenkes Vegyeskar

 

Budapest, Hunyadi Véndiák Kórus /Sebestyénné Farkas Ilona/

Budapest, Óbudai Egyetem Vegyeskara /karnagy Baranyai Anna/

Sopron, Sonitus Scarbantiae /karnagy  Harcz Katalin/

Ajka, Jubilate Nőikar /karnagy Hartinger Nándorné/

Mezőtúr, Vivace Kamarakórus /karnagy Csiderné Csizi Magdolna/

 

A kétnapos rendezvény ünnepi gála hangversennyel zárult a Fő téri Magyarok Nagyasszonya Plébánia Templomban.

 

Minden elismerésünk karnagyoknak, dalosoknak egyaránt, hogy nyilván egy hangversenyekkel tartalmas kórusévad után is – fenntartóik segítségével – anyagi áldozatokat is vállalva megtisztelték a IV. Keszthelyi Dalünnepet.

 

Köszönjük a szervezőknek, Keszthely város muzsikát kedvelő közönségének és a dalosoknak a maradandó zenei élményt.

 

Nagy Ernő