Zenei Hálózatok: tudományos folyóirat a populáris zenéről

 

 

Paizs Miklós (Korai Öröm, Sickratman) alkotói portréjával, a ZHF 001 óriás kislemezzel elindult Magyarország és egyben a régió első tudományos folyóirata, ami kizárólag populáris zenével foglalkozik.

 

A Zenei Hálózatok Folyóirat (ZHF) portrék, esszék és interjúk mellett populáris zenéről szóló eredeti tanulmányokat közöl. Főszerkesztője, egyben ötletgazdája és alapítója Krémer Tamás, szerkesztői Barna Emília és az eMasa egykori kiváló munkatársa, Tófalvy Tamás.


A folyóiratot a Zenei Hálózatok Egyesület, az IASPM (International Association for the Study of Popular Music) globális szervezet magyar tagja adja ki. A ZH állami támogatás és hirdetési bevétel nélkül jelenik meg; minden munkatársa önkéntesként, ingyen dolgozik.

 


Az online, szabad hozzáférésű, kizárólag populáris zenével foglalkozó tudományos folyóirat első száma – azaz a ZHF 001 12” (óriás kislemez) – unortodox módon egy alkotói portré, amit hamarosan követ egy roma hip hopról szóló tematikus blokk (a ZHF 002 EP) valamint egy lektorált tanulmányokat (például hardcore-ról és psytrance-ről) is tartalmazó kiadvány (a ZHF 003 LP).


„Úgy tapasztaljuk, egyre többen foglalkoznak a populáris zene kutatásával, és szeretnénk teret adni az eredményeknek, és azt is, hogy a gondolatok minél többekhez eljussanak. A világon nagyjából eddig tucat körülire tehető a populáris zenére – vagy annak egy-egy területére – specializálódott tudományos folyóiratok száma, tehát világviszonylatban is egyedülálló kezdeményezésről van szó, Közép- és Kelet-Európában pedig nincsen hasonló médium. Hosszú távú terveink között ezért szerepel egy angol nyelvű verzió elindítása is” – olvasható a szellemi vállalkozás startjáról beszámoló szerkesztői közleményben.