Képek, emlékek, gondolatok

111

IN MEMORIAM ANDOR ILONA

 

Az AIBT (Andor Ilona Baráti Társaság) másodízben jelentet meg könyvet névadójáról. 1999-ben születésének 95. évfordulója alkalmából „Egy mindenkiért, mindenki egyért” címmel adtuk ki az emlékkönyvet. Ebben a tanárról, emberről, muzsikusról a szavak segítségével jelenítettük meg tanárunkat, de kevesebb képanyag állt rendelkezésünkre.

2014-ben a 110. születésnap okán többek között Kecskeméten a Kodály Intézetben az állandó kiállítás mellett egy alkalmi tárlaton is láthatóak voltak fényképek és más dokumentumok; akkor határoztam el, hogy képes emlékkönyvet szerkesztek a saját dokumentumaimat alapul véve. Így már nem csak a fantáziánkra hagyatkozhatunk az első könyvet olvasva, hanem az archív lemezfelvételeket hallgatva az albumban látható képek újra meg újra felidézik a feledhetetlen karvezető mozdulatait, szemvillanásait, arcának, mosolyának megannyi árnyalatát.

A címben szereplő szám – 111 – ennyi éve született Andor Ilona Liszt-, Edison-és Cohen díjas, érdemes-, és kiváló művész, posztumusz Magyar Örökség díjas karnagy, zenepedagógus, Pécsvárad posztumusz Díszpolgára. Az AIBT sosem volt csak az évfordulók megünneplésének megszállottja, mi folyamatosan 1995. óta (újra alakulás) emlékezünk feledhetetlen tanárunkra. Hat fejezetben láthatóak a dokumentumok, szinte minden évhez kötődően (1904-1977), sok esetben több is, melyeket a régi tanítványok egy-egy visszaemlékezése szakít meg, vagy a saját kézzel írt beszámolója az eseményekről, melyeknek részese volt. Híres Kodállyal való szoros kapcsolata, elkötelezettsége, mely fiatal korától meghatározta pályáját, ennek is számos nyoma látható a műben. Eredetileg 111 dokumentumot reméltem, jóval többet találtam, de a könyv terjedelme véges. A képek és az írt dokumentumok, levelezések olyan szóhasználatokat is tartalmaznak, melyek ma már vele kapcsolatban megmosolyogtatók, ismerve élettörténetét. Ezek a mi korosztályunk életének, a XX. század történelmének a rendszerváltozás előtti időszak pontos lenyomatai, mert a közelmúlt is több mint ötven éves.

Az album utolsó fejezete az AIBT munkásságának dokumentuma, a névadótól kapott örökség és hagyomány továbbélésének pillanatfelvétele - emléktáblák, posztumusz Magyar Örökség Díj; posztumusz Pécsvárad díszpolgára díj; emléklemez, stb. - ez is üzenet - hisszük, hogy múlt nélkül nincs sem jelen, sem jövő! Ez a visszatekintés a jövőbe mutató példa, élete ÉRTÉK és MÉRTÉK volt.

Az album végén névjegyzék és forrásjegyzék található, mely jól segíti a dokumentumokban való tájékozódást.

A könyvet B. Horváth Andrea az AIBT elnöke a KK karnagya állította össze, kiadását anyagilag támogatta Ferencváros Önkormányzata, az Alapítvány a Közjóért szervezet valamint a Kodály Kórus tagsága. Bemutatására 2015.november 6.-án került sor a Nádor teremben, a koncert a kórus újra alakulásának 20. évfordulója is volt egyben.    

                

(B.H.A.)

Tanítványai körében

 

 

A fiatal Andor Ilona portréja

 

 

                

Szeretett tanítványaival Linzben

 

TV stúdióban a Leánykarral (1969)

 

 

 

Andor Ilona pécsváradi szülőházánál az AIBT Kórusa

 

 

Portré

 

Edison-díj Andor Ilonának, 1967