ELHUNYT BENKÓ SÁNDOR

(1940-2015)

Benkó Sándor 2007-ben

 

A MÁV Zeneiskolájában kezdte zenei tanulmányait hegedű szakon, 1946-ban. Később a XI. kerületi zeneiskolában Berkes Kálmánnál tanult klarinétozni. 1953 óta játszik szaxofonon is. 1963-ban diplomázott a Budapesti Műszaki Egyetemen, még az évben oktató lett a Villamosgépek Tanszéken, ahol 1995-ig tanított. A villamos gépek számítógépes tervezése a kutatási területe, az „Elektromágneses terek numerikus szimulációja” témakörben szerezte doktori címét 1972-ben.

 

2004-ben elnyerte a „PRO URBE” Miskolc kitüntetést, valamint 2005-ben a „PRO URBE” Budapest kitüntetést. 2006-ban Kossuth-díjjal jutalmazták. Benkó Sándor a Zipernowsky-emlékérem kitüntetettje, valamint tiszteletbeli tagja a Magyar Mérnök Kamarának és a Magyar Mérnök Akadémiának. Számos könyve nívódíjat kapott. A „Ki-Mit-Tud?” zsűrijének több éven keresztül volt tagja, mint a pop-rock-jazz kategória valamint a modern táncok szakértője.

 

Zenekarát, a Benkó Dixieland Band-et középiskolás évei során, 1957-ben alapította. Már az első kiadványuk aranylemez lett, s hamarosan nemzetközi karrierjük is kezdetét vette. Sokat szerepeltek külföldön, számtalan díjat nyertek hazai és nemzetközi fesztiválokon egyaránt. A hetvenes években nem volt olyan verseny, fesztivál, ahonnan csak virágesővel tértek volna meg: díjakat, kitüntetéseket hoztak haza, szerte a világból. Sikeresek, kedveltek voltak Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban is.

 

A karrier ugyan 1957-ben kezdődött, de az igazi beindulásra 13 esztendőt kellett várni. Abban az időben került a budapesti Benkó Dixieland Klub társadalmi vezetésébe néhány olyan fanatikus, aki többek között újabb és újabb újságírókat hívott meg a klubba. Ekkor jelent meg először a zenekari kasszából finanszírozott „Jazzhíradó”, amelyet a legfrissebb Benkó hírekkel pontosan négyhetente kapott meg minden olyan újságíró, akinek bármiféle köze is volt a dzsesszhez, de mindenekelőtt Benkóékhoz.

 

Könyvei

·       Számítógépes módszerek az erősáramú elektrotechnikában (1977)

·       Állandó mágneses körök számítása (1983)

 

Díjak, kitüntetések

·       Zipernowsky Károly-díj (1982)

·       Pro Urbe Budapest-díj (2005)

·       Pro Urbe Europa-díj (2006)

·       Kossuth-díj (2006)

·       A Magyar Érdemrend középkeresztje (2015)

 

(Forrás: Wikipédia