65 ÉVES LETT A BUDAPESTI IFJÚSÁGI KÓRUS

 

„A muzsika téged köszönt…”*

 

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpt1/t31.0-8/c0.17.851.315/p851x315/11875256_1035370666496172_8386905189302235351_o.jpg

 

 

I.

A Budapesti Ifjúsági Kórus első 65 éve

 

Az énekkar 1950. május 1-jén alakult meg a „Munkaerőtartalékok Központi Énekkara” néven, összegyűjtve az énekelni vágyó fiatalokat. Alapítói karnagyai Lantos Rezső, Darázs Árpád és Lantos Rezsőné Osváth Edit voltak. 1955-től a DISZ Központi Együttes Énekkara néven szerepelt, majd 1956. október 23-tól, mintegy öt hónapon keresztül a Petőfi Ifjúsági Együttes nevet viselte. Miután Darázs Árpád 1957-ben elhagyta az országot, ettől kezdve Lantos Rezső és Lantos Edit irányította az énekkar munkáját, amely 1957. március 21.-től KISZ Központi Művészegyüttes Központi Énekkara néven működött tovább.

 

http://kep.cdn.index.hu/1/0/949/9493/94935/9493541_45e47d818b95344136829de17746849f_wm.jpg

Lantos Rezső

 

Lantos Rezső Liszt-díjas karnagy, korán bekövetkezett haláláig, 1977-ig állt az együttes élén feleségével, Lantos Edittel együtt. Vezetése alatt a kórus nagy sikerrel vett részt Európa számos fesztiválján, első díjak sokaságával térve haza szinte minden jelentős nemzetközi versenyről. (Hága, Llangollen, Tolosa, Várna, Arezzo). Ebben az időben számos magyar szerző ajánlotta művét az énekkarnak és karnagyának (többek között Bárdos Lajos 11 művét írta az énekkar részére).

 

http://users.atw.hu/bik2011/images/strausz.jpg

Strausz Kálmán

 

1977-től 1996-ig az énekkar vezetője Strausz Kálmán Liszt-díjas karnagy volt. Ez alatt az idő alatt az énekkar egyre inkább állandó résztvevője lett a hazai koncertéletnek. Repertoárja döntő többségét oratorikus művek sokasága jelentette.

 

Gerenday Ágnes (Gál Béla felvétele)

 

1996-tól az énekkar vezető karnagya Gerenday Ágnes, aki többek között Gaál Margit, Vásárhelyi Zoltán, Maklári József, Ónody Márta, Nagy Olivér, Szokolay Sándor növendékeként végezte a Zeneakadémiát. Énekesként kezdte, majd korrepetítora, zongorakísérője, másodkarnagya volt a kórusnak. Kiváló munkájának köszönhetően a BIK további hatalmas minőségi fejlődést ért el: repertoárja tovább szélesedett, a legkiválóbb hazai hangszeres együttesek méltó partnerévé vált, miközben megőrizte egyik legfőbb erényét, az a cappella művek rendszeres műsoron tartását is. Időközben Gerenday Ágnes is a legkiválóbb hazai karnagyaink közé emelkedett: teljesítménye, művészete, emberi nagysága talán leginkább a legendás Andor Ilonához hasonlítható.

 

A kórus jelenlegi létszáma 50-55 fő, tagjainak életkora 25-65 év. 1990 óta fennmaradását a Rajkó Oktatási és Művészeti Alapítványon kívül az általa létrehozott alapítvány segíti. 1997-ben Lantos Edit és Lantos Gábor közreműködésével létrehozták a Lantos Rezső Alapítványt, ezzel is segítve a fiatalon eltávozott kiváló karmester emlékének megőrzését és ápolását.

 

A nevében ifjúsági kórus tagjai talán már nem a legfiatalabb korosztály képviselői, de mint egyik tagja egyszer kifejtette: a szellem, az összhang, a közösséget összetartó erő, a belső meggyőződés, a hangzás milyensége teszi igazán fiatallá.

 

II.

A jubileumi koncert

 

Jubileumi koncert a Szent Margit Gimnázium Dísztermében 2015. november 14.-én (Gál Béla felvétele)

 

A jubileumi koncertet Viadana: Exsultate c. műve nyitotta meg, amely az énekkar állandóan megújulni vágyó képességéről szólt: énekeljünk új éneket az Úrnak.  Ezt követően Kersch Ferenc Dextera Domini (117. zsoltár) és Liszt Ferenc Ave Maria c. alkotása hangzott fel az énekkar korábban elhunyt tagjaira emlékezve. Felix Mendelssohn-Bartholdy: Die Nachtigall (A csalogány) c. művének műsorra tűzése pedig azt szimbolizálta, hogy a Kórus kezdetektől fogva rendíthetetlenül bízik az ember megújulás erejében.

 

Az énekkarban mindig dolgoztak fiatal karnagyok, akik többek között itt szerezték meg a gyakorlatot a szólambetanítás, kórusvezetés néha nehéz, de mindig gyönyörű munkájához. Közéjük tartozik Zólyomi Árpád, aki 2007 óta tagja a kórusnak, miközben a XVI. kerületi Rácz Aladár Zeneiskola igazgatója. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Ének-zene tanár Karvezetés szakán dr. Kutnyánszky Csaba és dr. Horváth Gábor növendékeként szerzett diplomát. Édesapja, a felejthetetlen emlékű Zólyomi Zoltán volt, aki a Magyar Állami Népi Együttes majd a Nemzeti Énekkar tagjaként évtizedeken keresztül volt a jubiláló kórus tagja is haláláig. Zólyomi Árpád vezényletével Deák Bárdos György: Tristis est c. műve hangzott el.

 

Romuald Twardowski litván származású. Kiváló kortárs lengyel zeneszerző Alleluja c. alkotását már ismét Gerenday Ágnes vezényelte.

 

A koncertet Banai Sára énekművész műsora is színesítette, aki 2011-ben, Győrben szerezte meg énekesi diplomáját. Azóta számtalan, kisebb társulat produkciójában működött közre. 2014 májusában megosztott első díjat kapott a horvátországi Lav Mirski Nemzetközi Énekversenyen operaénekes kategóriában. 2014 októbere és 2015 októbere között az MKB Bank Kiválóságok Klubja Mentori Programjának volt támogatottja. Mestere Ónody Márta. Banai Sára Balázs Árpád, Vajda János és Zombola Péter dalaiból énekelt Katona Anikó közreműködésével (zongora).

 

A Kórus Farkas Ferenc-Weöres Sándor: Rózsamadrigáljával folytatta műsorát, melyet Tóth Péter: Elment messze az én párom c. műve követett a szerző jelenlétében. Tóth Péter népi szövegekre írt művét különös boldogsággal szólaltatta meg a kórus, mivel ezt a szépséges művet a szerző a Jubiláló kórusnak és vezetőjüknek ajánlotta. Ezzel a gesztussal tovább folytatódott az a nemes hagyomány, hogy számukra kortárs zeneszerzőink legjobbjai írtak/ajánlották új műveiket (pl. Bárdos Lajos, Gulyás László, Balázs Árpád, stb.) számukra.

 

A XX. század egyik legnagyobb észt komponistája, Gustav Ernesaks: Éji fény c. műve után a ma is élő, kiváló amerikai szerző, Morten Lauridsen: A rózsa éneke c. szvitjének az V. tétele szólalt meg egy szintén fiatal karnagy, Juhász Erika irányításával. Juhász Erika 2011-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ének-zenetanár, karvezetés szakán. 2011 szeptembere óta a Kiss Zenede Ami szolfézs tanára, a dunaharaszti Liget kórus karnagya. Emellett 2003-ban a Harmat Artúr Központi Kántorképzőn okleveles kántori minősítést szerzett és 2011 óta a budapesti Szent Rita templom állandó helyettes kántora. És nem utolsó sorban 2013 márciusa óta a Budapesti Ifjúsági Kórusban betanító karnagyként segíti a kórus munkáját. Zongorán közreműködik: Zólyomi Árpád

 

Balázs Árpád jó barátja volt Lantos Rezsőnek, s a Virágim, virágim c. népszerű népdalfeldolgozását az 1968-as arezzói nemzetközi kórusversenyre készülő együttesnek írta. Ez a mű egyúttal a szerző vallomása is volt a kórusban mindmáig éneklő szerelméhez.  Az énekkar munkáját azóta is szívén viselő és figyelemmel kísérő Balázs Árpádot a jelenlévők nagy tapssal üdvözölték!  

 

http://www.kotta.info/media/14/14356/m1_tn_f.jpg

 

Bárdos Lajos: Tiszai dallamok c. kórusát Behany András vezényelte, aki 1999 ősze óta énekel a kórusban, és 2006 óta tart szólampróbákat  korrepetítorként. 2014-ben főiskolai diplomát szerzett az ELTE- BTK, Ének tanár, karvezetés szakán, azóta a Kispesti Eötvös József Általános Iskolában tanít és gyerekkart vezet. Jelenleg Master\ Egyetemi tanulmányokat folytat az egri Eszterházy Károly Főiskolán.

 

Gulyás László Háromugrós c. számát a szerző szintén Lantos Rezsőnek és az énekkarnak ajánlotta. Bárdos Lajos Dana-dana c. örökbecsű és megunhatatlan művét a közönség soraiból is sokan együtt énekelték Budapesti Ifjúsági Kórussal.

 

A műsor végén a KÓTA nevében dr. Mindszenthy Zsuzsánna elnök és Vadász Ágnes ügyvezető főtitkár köszöntötte az együttest sok-sok további sikeres évet kívánva számukra.

 

 

Gál Béla pillanatképei az ünnepi műsorról:

 

 

„Boldog aki énekel!”

 

 

Gerenday Ágnes társai énekét hallgatja

 

 

Vadász Ágnes és Balázs Árpád

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



* Ezzel az észt köszöntővel kezdte meg születésnapi műsorát a Budapesti Ifjúsági Kórus.