A KERESKEDELMI ÉS VENDÉGLÁTÓIPARI
MÚZEUM SAJTÓKÖZLEMÉNYE

 

 

Jazzkonferencia a Múzeumban

 

 

A Simon Géza Gábor nevével fémjelzett Képes Magyar Jazztörténet című kiállításon a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban a magyar jazztörténet egészét átfogó egész napos konferenciát rendeznek 2016. március 11.-én, pénteken. 

 

A jazz Amerikából Magyarországra érkezése, népszerűvé, majd önálló stílussá válása és differenciálódása nagyjából és egészében párhuzamosan haladt az európai fejlődéssel. A jazz magyarországi képi reprezentációjának bemutatására vállalkozó kiállítás az előzményekkel indul, az afro-amerikai kultúra XIX. századi első fecskéivel, mint például az ír-amerikai Shakespeare-színész, Ira Aldridge fellépésének plakátjával, amelyet a ragtime divat dokumentumai követnek. A tárlat a húszas évektől kezdve rengeteg fénykép, festmény, szórólap, gramofonlemez-, LP- és CD-borító, valamint különleges hangszerek segítségével illusztrálja a hazai jazzeseményeket. A kiállítás képi anyagát nagymértékben színesítik a kiállított jazzkönyvek, például az 1928-as Jazzband (Molnár Antal). A kiállítási tárgyak, közte néhány egyedi hangszer között ott van jó néhány kortárs muzsikus portréja is, mint például Babos Gyula, Balázs Elemér, Berki Tamás, Binder Károly, Csík Gusztáv, David Yengibarian, Deseő Csaba, Dresch Mihály, Lajos Dudás, Egri János, Kőszegi Imre, Grencsó István, Molnár Gyula, Oláh Tzumó Árpád, Roby Lakatos, Szabó Sándor, Szakcsi Lakatos Béla, Tabányi Mihály, Tony Lakatos, Török Ádám. Oláh Kálmán és Yoch'ko Seffer. Ez a kiállítás persze nem maradhat „csendben”, a kísérő programok során havonta legalább egy koncertet is rendeznek a Vendéglátóipari Múzeumban.

 

A nagyközönség számára a koncertekhez hasonlóan az NKA-támogatásnak köszönhetően ingyen látogatható jazzkutatási konferencia is a műfajban való elmélyedést teszi lehetővé. A tanácskozást március 11-én reggel tízkor a műfaj sorsát mindig is szívén viselő Prőhle Gergely államtitkár-helyettes (Emberi Erőforrások Minisztériuma) nyitja meg. A délelőtti ülés levezető elnöke Binder Károly, zongoraművész, tanszékvezető, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense lesz, aki később maga is a pulpitushoz lép, hogy tanszékének ötven éves történetét méltassa. Nemes Nagy Péter újságíró, rádiós, valamint Szabó Sándor gitárművész általános kérdéseket vetnek fel, az előbbi a blues magyarországi jelenlétét elemzi, az utóbbi az improvizáció eredetét vizsgálja.

 

     A két világháború évtizedek jazzéletét Rainer Künzler történész (a Mocsányi–Lakos duóról) és Zipernovszky Kornél újságíró, kutató (Earl Granstaffről) veszi górcső alá. Halper László gitáros és Jávorszky Béla Szilárd, A magyar jazz története című új könyv szerzője pedig a roma zenészek szerepét vizsgálják. A háború alatti és utáni évek történetét, néhány elfelejtett zongorista életművén keresztül Csányi Attila, a fordulat éve utáni időszakot a pesti revüszínpadokon pedig Molnár Dániel elemzi. Retkes Attila Debrecen és Szeged, Iván Csaba pedig Győr közelmúltbeli jazzéletét mérik fel. A január 15-én temetett Benkó Sándor életművét a szervező-házigazda, a Magyar Jazzkutatási Társaság alapítója, Simon Géza Gábor lezárt életműként kénytelen méltatni. A délután fél háromkor kezdődő, aznapi második  ülésszak levezető elnöke pedig Hollós Máté zeneszerző, a Magyar Zeneszerzők Szövetségének elnöke lesz.

 

Helyszín:

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, 1036 Budapest, Korona tér 1.

A belépés a konferenciára ingyenes. Az aznap este hatig, a koncert kezdetéig nyitva tartó kiállítás megtekintésére azonban belépőjegyet kell váltani.

 

További infó:
Tel.: (1) 375-62-49
web: www.mkvm.hu 
e-mail: pannonjazz@gmail.com

RÉSZLETES PROGRAM:

 

 

Magyar jazzkutatási konferencia

 

2016. március 11 (péntek)

 

Megnyitja: Prőhle Gergely államtitkár-helyettes, Emberi Erőforrások Minisztériuma

10.00- Elnök: Binder Károly, zongoraművész, tanszékvezető, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem

Zipernovszky Kornél (Budapest): „…fáradhatatlan bohóc és mókamester” – Earl  Granstaff nyomában

Rainer Künzler (Abstatt, Németország): Mocsányi László – Lakos Tibor (Two Jazzers)

Csányi Attila (Budapest): "Zongoraszóló, ritmuskísérettel". A 40-es és 50-es évek néhány elfelejtett zongoristája., Gyári és magánfelvételekkel illusztrálva

 

Kávészünet

 

Halper László (Budapest): Legendás roma muzsikusok a magyar jazz első generációjában

Jávorszky Béla Szilárd (Budaörs): A cigány muzsikusok szerepe a magyar jazz történetében

Nemes Nagy Péter (Budapest): A blues Magyarországon

 

Ebédszünet

14.30- Elnök: Hollós Máté, zeneszerző, elnök, Magyar Zeneszerzők Szövetsége

 

Szabó Sándor (Vác): Az improvizációról mélyebben

Molnár Dániel (Budapest): "Szerződtetni szeretnénk egy egyedülálló – lehetőleg fekete bőrű – világszámot." - Jazz és swing a pesti revüszínpadokon, 1949-1952

Binder Károly (Érd): Jazztanszék 1965-2015

 

Kávészünet

 

Simon Géza Gábor (Csobánka): Egy lezárt életmű, Benkó Sándor (1940-2015)

Iván Csaba (Győr): A jazz szerepe a Mediawave fesztivál győri időszakában 1991-2009

Retkes Attila (Budapest): Kettős mérce: Debrecen és Szeged jazzélete az 1980-as évek első felében