75 ÉVES LENNE KÓTÉ LÁSZLÓ HEGEDŰMŰVÉSZ-TANÁR

 

(Budapest, 1941. március 20. – Budapest, 2009. május 8.)

 

http://kep.cdn.index.hu/1/0/946/9467/94670/9467027_11ef3e5e53979d5443652fc22ff8f75b_wm.jpg

 

Kóté László hegedűművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárának életpályája a koncertezés és a tanítás között oszlott meg. Tanulmányainak befejezésétől kezdve (tanárai Lányi Margit, Bihariné Kádár Klára majd Mihail Vajman voltak) tanított. 1966-tól volt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára. Hét évet tanított a Tokiói Musashino Musicae Zeneművészeti Főiskolán vendégprofesszorként. 1983-ban tért haza, a Magyar Állami Operaház koncertmestere lett, folytatta Zeneakadémiai tanári munkáját és a Budapesti Kamaraegyüttes koncertmesteri tevékenységét. 1989-től a Bartók Béla zeneművészeti Szakközépiskola tanára is volt. Tanítása mellett állandóan koncertezett. 2005-ben megkapta a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetést.

 

Ezek, a talán kissé száraz adatok is mutatják a zene iránti sokoldalú érdeklődését, elhivatottságát előadóművészként ugyanúgy, mint pedagógusként. Szeretném néhány személyes élményemet feleleveníteni. Először szakiskolai növendékként találkoztam vele. Mindketten Lányi Margit tanárnőhöz jártunk. Kóté László akkor már akadémistaként látogatott vissza tanárnőjéhez. Mi kis hegedűsök nagy tisztelettel néztünk fel rá. Pár évvel később újra találkoztunk. Ő is tanárom lett, hiszen tanársegéd volt Kovács Dénes tanár úrnál. Nagyon sokat tanultam Tőle. A Zeneakadémiára nagyon sok technikai hiányossággal kerültem. Kóté tanár úr nagy türelemmel és szeretettel ugyanakkor mindenfajta megalkuvás nélkül javította, fejlesztette hegedűs tudásomat. Máig is emlékszem a Sibelius hegedűversennyel kapcsolatos instrukcióira. Ezt a művet maga is kiválóan játszotta.

 

Solti György gratulál a Budapesti Filharmóniai Társaság koncertmesterének
a nagysikerű operaházi hangversenye után (1985. november 3.)

 

Később kollégák lettünk mind a Zene­akadé­mián, mind pedig a Bartók Szakközépiskolában. Különösen emlékezetes számomra hihetetlen odaadása és fanatizmusa, amellyel növendékeit tanította, és az a határtalan szeretet, amellyel körülvette őket. A vizsgákon jobban izgult tanítványainál. Ugyanakkor mindig rendkívül igényes, olykor szigorú is volt velük, nem nézte el egyetlen hibájukat sem. Tanárként nagyon sikeres volt, jó néhány növendéke nyert első díjat különböző versenyeken. A zenei életnek és a hegedűpedagógiának is nagy vesztesége volt korai visszavonulása. Életműve növendékein keresztül tovább él. 

 

Kertész István

(Parlando 2009/4.)

 

--

Kóté László Massenet: Thais c. operájából a Meditációt játssza a Budapesti Filharmóniai Társaság közreműködésével, Kóródi András vezényletével:

http://www.parlando.hu/2016/2016-2/Massenet-thais-act-ii-meditation.mp3

--

Kóté László emlékhangverseny a Zeneakadémián. A. Vivaldi: h-moll concerto négy hegedűre (Op. 3. No.10) c. művét előadja Kóté László egykori zeneakadémiai tanítványai közül ifj. Boros Mátyás, Bodor János, Csámpai Melinda, Erdélyi Zoltán hegedűművészek, és a Liszt Ferenc Kamarazenekar, hangversenymester: Rolla János

A. Vivaldi : h-moll concerto négy hegedűre, Op. 3.  No. 10