A Budapesti Fesztiválzenekar 2016/17-es zenepedagógiai évadja

 

 

A világ egyik legjobb együttesének (New York Times szerint) mondott, több mint 30 éve működő Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) zeneigazgatója, Fischer Iván az ősztől kezdődő „Hallgatunk egymásra” című szezon új sorozatait ismertette. A már évadkezdőnek számító Bridging Europe (Európai Hidak) idén szeptemberben a francia kultúra zenei gyöngyszemeiből válogat. A Vissza a természethez sorozatban korhű hangszereken (köztük Graf-zongorán) játsszák Bach, Vivaldi, Telemann, Brahms és Mozart műveit. A nagyzenekari koncertek karácsonyi hangversenyekkel is kiegészülnek. A szokásos MÜPA-maratonon jövő januárban Johannes Brahms kerül sorra.

 

A BFZ külföldi turnékon is gyakran szerepel, szempontunkból azonban izgalmasabb a zenepedagógiai tevékenysége. Ezek közé illik a FIÚK (Fischer Iván Új Karmestereket mutat be) koncertsorozat. A zeneigazgató áprilisban és novemberben átengedi a karmesteri pálcát a legújabb generációnak: Dubócky Gergely, az ausztrál Vladimir Fanshil és a francia Victor Aviat személyében, akiket asszisztenseként nevel.

 

Évente háromszor Közösségi Heteket tart hat megyében, a Mexikói úti Mozgásjavítóban, valamint az SOS Gyermekfalvakban. „Zenevár” című programjuk természetesen ingyenes a hallgatóság és barátaik számára, akik egyébként nem jutnának el a koncerttermekbe. A BFZ hasonló közösségi programokat rendez tíz idősotthonban, három zsinagógában, három templomban, ami tavaly összesen 57 kamarakoncertet jelentett 3679 fős hallgatósággal.

 

http://www.bfz.hu/wp-content/uploads/2015/09/LIV5942-370x246.jpg

(www.bfz.hu)

 

A fiatalok integrációja jegyében született meg 2012-ben a partneriskolai program. Már 59 partneriskolával dolgoznak együtt. A Nemzetközi Cseperedő Alapítvány közreműködésével speciális formában foglalkoznak az autizmussal élő gyerekekkel és fiatalokkal. A gyerek- és ifjúsági programok keretében 49 előadást tartottak 9908 fős hallgatóság előtt. A BFZ missziója, hogy minden gyerek számára hozzáférhetővé tegye a zenehallgatást. Szeretné a jövőben is bővíteni a partneriskolák számát a zeneirodalom és a hangszerek népszerűsítésében. A programok között van a Hangszerkóstoló, a próbalátogatás és a gyermekopera – csupán 1500.- forintos jegyáron. Az év partneriskolája 2015-ben a lágymányosi Bárdos Lajos Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium volt. Idén újra várják a jelentkező intézményeket.

 

TérTáncKoncertet először 2015. június 18-án rendeztek a Hősök terén. Ezúttal nem a zenekar utazott vidékre, hanem saját költségén utaztatta a gyerekeket és szüleiket a fővárosba. Kétszáz hátrányos helyzetű gyerek táncolt a hétezres közönség előtt Mendelssohn Szentivánéji álom muzsikájára. Fischer Iván úgy véli: „Minden zenehallgató egészen kicsi korától ugyanolyan fontos a Fesztiválzenekar számára. Az, hogy ki fogékony a zenére, nem függ össze azzal, milyen családból jön. Minden embert tisztelni kell”. A zene etnikai, nyelvi, társadalmi különbségektől függetlenül összefogásra ösztönöz, toleranciára tanít. A TérTáncKoncert vezető koreográfusa, a Harangozó-díjas Vári Bertalan fél éven keresztül 12 iskolában készítette fel a fiatalokat az előadásra. A BFZ a 2016-os szereplésre húsz iskolát kért fel, és több mint ötszáz hátrányos helyzetű, 10-16 évest vár júniusban a Hősök terére. Ezúttal Stravinsky Kártyajáték című művére elevenítik meg a kártyalapokat. Budapesti mentoriskolák segítenek a kilenc megyéből érkező vidéki gyerekek kétnapos vendéglátásában. A vidékiek pedig a képzés során nemcsak hasznos készségeket sajátítanak el, hanem regionális együttműködést is alakítanak ki. Mindegyikük találkozik a BFZ művészeivel, így személyes kapcsolatok révén kerülnek közelebb a komolyzenéhez.

 

A BFZ projektjei közül való, hogy élményekben gazdag túrák során ismertesse meg a fiatalokat hangszerekkel, dallamokkal, operákkal vagy szimfóniákkal. A zenei nevelés léleképítő, közösségformáló erejét idézi Erdődy Orsolya igazgatóhelyettes Hámori József agykutatótól: „… az ének-zene, a muzikalitás éppolyan alapvető eleme a teljesebb emberi személyiség kialakulásának… mint az emberi beszéd”. 

 

A BFZ évek óta folytatja 8-12 évesek számára a Kakaókoncerteket.

 

http://img.reblog.hu/blogs/15581/bfz-kakaokoncert-autista-gyerekeknek-070-kicsia6e3.jpg?w=640&full=1

Fischer Iván zenés mesét illusztrál (www.bfz.hu)

 

Mesélős, interaktív zenei délutánokon együtt szórakoznak a családok, majd a gyerekek pöttyös bögrében elfogyasztják a forró kakaót. Ezek keretében rendezik az autizmus-barát kakaókoncertet is. A művek értelmezéséhez a családoknak előzőleg segédanyagokat küldenek.

 

18 éven felülieknek szól a Midnight Music. Az ifjú hallgatóság kényelmesen, babzsákokon helyezkedik el, és közvetlenül mellettük hangzik fel a muzsika – éjjel fél 12-kor, az évadban négy alkalommal. A résztvevőket élvezetes műsorkalauzzal látják el. 

 

Dobi Ildikó