https://geocdn.fotex.net/www.hungarotonmusic.com/images/artworks/22/9822-500px.jpg

 

A Hungaroton felfedezéseket rejtő új megjelenésén Arcangelo Corelli híres opus 5. sorozatának op. 3 szonátája mellett tanítványaitól és követőitől csupa olyan mű került felvételre, melyeket még sosem rögzítettek lemezen. A szélesebb körben ismertebb Francesco Geminiani mellett olyan kismesterek alkotásaiba kapunk betekintést, mint a zenetörténet-írás által is jegyzett Giovanni Battista Somis, továbbá Gasparo Visconti, Giovanni Mossi, valamint Pietro Castrucci. Mind a barokk hegedűszonáta kiváló kismesterei, műveik Illés Szabolcs tolmácsolásában igazán élmény teli perceket szereznek a hallgatónak.

 

A Corelli és követői körének szonátáiból készített lemez középpontjában ugyanis egy olyan fiatal magyar művész áll, aki ugyan már komoly nevet szerzett magának, de magyar lemezen most mutatja be művészetét első ízben: ő pedig Illés Szabolcs barokkhegedűs, violoncello da spalla játékos. Diplomáit Budapesten, Lipcsében, barokkhegedűs Mesterdiplomáját pedig Brüsszelben, Sigiswald Kuijken osztályában szerezte. A világhírű barokk hegedűs iskola képviselőjeként, a csehországi Hof-Musici zenekar koncertmestere; a bécsi Dolce risonanza, a lipcsei La Moresca és a budapesti Recurring Company kamaraegyüttesek tagja, ám szólistaként és zenekarvezetőként más barokk együttesekkel is fellép. Játszótársai e kiválóan sikerült, és valóban igazi zenei csemegéket tartogató albumon a Hof-Musici zenekar elsőrangú cseh hangszeresei: Illés Szabolcs barokk hegedűjátéka kíséreteként a basso continuót Dalibor Pimek barokkcsellójátéka és Ondřej Macek csembalójátéka szolgáltatja.

 

A film-részlet a Hungaroton Corelli öröksége című korongjának felvételét rögzítette: Illés Szabolcs, Ondrej Maciek és Dalibor ...