A Pannon Filharmonikusok a zenei nevelésért

 

http://www.pecsitukor.hu/sites/default/files/styles/slideshow/public/field/image/pannon.jpg?itok=1rg2cflN

Europa Cantat 2015. - A Pannon Filharmonikusok volt a kórustalálkozó hivatalos zenekara

(www.pecsitukor.hu)

 

Pécs rezidens zenekara, röviden PFZ, a Kodály Központban és Budapesten, a Művészetek Palotájában egyaránt bérletsorozatot hirdetett a 2016/17-es évadra. Sajtótájékoztatójukon megtudtuk, hogy a Pécsi Közgyűlés újabb öt évre kinevezte a trombitaművész Horváth Zsoltot az együttes igazgatójává, valamint a 200 éves zenekar átlagéletkora 45 év alatt van. A Müpa-beli koncertek sorozatcíme: „Győztesekkel játszunk!”, vagyis nemzetközi versenyeken díjakat szerzett művészekkel.

 

Pécsett igen népszerűek a legifjabbak zenei nevelésére szánt PFZ-koncertjeik.

 

http://www.pfz.hu/userfiles/20140325_163650-028.jpg

(www.pfz.hu)

 

Például a 3 év alatti kicsiknek címzett Babzsák-sorozat március 8-án tartott előadására minden jegy elkelt. A zenés-játékos műsor 16 órakor 30 perces mókázással kezdődik, majd a játékmester könnyedén vezeti be vidám jelmezekben fellépő vonósnégyest. A hallgatóság babzsákokon foglal helyet. A legkisebbek belépője 990.- forintba, a kísérőké 500.- forintba kerül. Utóbbiak az esti koncertekre kuponként felhasználhatók a megvásárolandó jegyhez. A 2016-os évadban április 19-én, 16 órakor tartják a következő Babzsák-előadást.

 

http://www.pfz.hu/userfiles/20140329_153536-002.jpg

www.pfz.hu

 

A Csigaház VII. 4-8 évesekhez szól március 26-án 15:30-kor és 17 órakor  „Bőgő masinák” címmel. A komolyzenével való ismerkedést egy-egy hangszercsoporttal vezetik be, közben játékok, vers, zene és tánc van műsoron. A bátrabb gyerekek a hangszereket is kipróbálhatják. Május 14-én a Csigaház VIII. „Csak ülök és mesélek” című előadását szintén 15:30-kor, majd az ismétlést 17 órakor tartják. A mindössze egyórás fejlesztő foglalkozás a családok interaktív programja Csigabával (Kiss Szabolcs) és Csiganyóval (Szendrői Zsuzsanna) zajlik. A gyerekjegy 1490.- forint, a kísérőjegy 500.- forint, ami kuponként szolgál bármelyik esti felnőtt hangversenyhez.

 

Segítség, komolyzene!

http://pecsiprogramok.hu/program/big/3562.jpg

(pecsiprogramok.hu)

 

A sorozat IV. része Vass András vezényletével a beavató-koncertek közé tartozik: 8-99 éves korig. A szimfonikus zenekarral ismerkedő gyerekek és örök fiatalok számára a hangversenyek első fele interaktív. Holics László kérdezgeti Gönczy László zenetudóst, aki bárkinek egyszerűen befogadhatóvá teszi a következőkben felhangzó műveket. A belépőjegy egységesen 1990.- forint.

 

Minden korcsoportot kielégítő program a Mesterek és tanítványaik.

 

http://www.ujeuropaalapitvany.hu/img/MUV_TUD/2015/mesterek_es_tanitvanyok2_2015.jpg

(www.ujeuropaalapitvany.hu)

 

8 éves kor felettieknek ad lehetőséget a tehetségük kibontakoztatására. A PFZ nemcsak felkutatja a régió ifjú szólistajelöltjeit, hanem nagyzenekari produkciók keretében fel is lépteti őket a Kodály Központ remek akusztikájú hangversenytermében. Legközelebb június 20-án, 19 órakor hallhatók.

 

A PFZ fontos küldetésének tekinti, hogy a fiatalok felfedezhessék a komolyzene világát, továbbá valódi művészi élményt nyújtsanak elsősorban a gyerekeknek. Tolna megyében az együttes minden év februárjától áprilisáig 11 dél-dunántúli városban ifjúsági koncertkörútra indul – a helyi iskolák szervezésében. Évente mintegy 70 ifjúsági koncertet tart.

 

Dobi Ildikó