ELHUNYT NICOLAUS HARNONCOURT

(1929-2016)

 

http://hirado.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/7/2016/03/051975346.jpg

(EPA/Barbara Gindl)

 

A közönségtől már 2015 decemberében elköszönt. "Testi erőm megparancsolta, hogy lemondjak további terveimről" - e szavakkal adta hírül visszavonulását Harnoncourt egy rövid kézzel írt levélben, amellyel egy nappal 86. születésnapja előtt elbúcsúzott a bécsi Musikverein közönségétől.

 

Harnoncourt vezényelte volna aznap este zenekara, a Concentus Musicus Bach-koncertjét a Musikvereinban. A levélben, amelyet fakszimileként a programfüzethez csatoltak, Harnoncourt meleg szavakkal búcsúzik a pódiumtól és közönségtől.

 

"Szokatlanul mély kapcsolat épült ki a pódiumon lévők és Önök között - egy boldog felfedező közösség voltunk. Sok minden meg fog maradni. Az ez évi ciklus még az én szándékaim szerint zajlik, legyenek hűek hozzá" - írta a karmester a köréje szerveződött Styriarte fesztivál által közzétett levelében.

 

A világhírű karmester és csellista 1929. december 6-án született Berlinben, kiterjedt arisztokrata kapcsolatokkal bíró családban, Johann Nicolaus Graf de la Fontaine et d'Harnoncourt-Unverzagt néven.

 

Grazban nevelkedett, majd a bécsi Zeneakadémián csellótanulmányokat folytatott. 1952-ben szerződött a Bécsi Szimfonikusokhoz, ahol 1969-ig volt csellista. 1953-ban alapította meg világhírű együttesét, a Concentus Musicus Wient, amelyben a gordonka mellett a viola da gamba nevű barokk hangszeren játszott. Karmesteri pályafutását a milánói Scalában kezdte 1970-ben és azóta a világ szinte valamennyi koncerttermében és operaházában vezényelt; többször fellépett Budapesten is. A korabeli hangszerek használata miatt őt tartják az autentikus barokk és a klasszikus előadásmód egyik úttörőjének.

 

(MTI)