Középiskolások III. zenei versenye a Nyíregyházi Egyetemen

 

 

A Nyíregyházi Egyetem Zenei Intézete 2016. január 30-án harmadik alkalommal rendezte meg a Középiskolások III. zenei versenyét. A kezdetben regionális szintű rendezvény az első két évben kizárólag a Nyíregyházi Egyetem önerejéből, 2016-ban azonban már pályázati keretek között, támogatók segítségével és országos szinten valósulhatott meg.

 

A verseny célja: lehetőséget adni a középiskolai ének-zene órákon, valamint a művészeti szakközépiskolákban, illetve az alapfokú művészetoktatási intézményekben elsajátított zenei tanulmányok során szerzett tudás és készségek bemutatására. További törekvés a középiskolai zenei tantárgyak pedagógiai eredményeinek megismerése, a versenyzők előadói készségének felmérésére és megmérettetésére, valamint motiváció a versenyzők további ismereteinek megszerzésére és a zenei pálya választására.

 

A versenyre kizárólag középiskolai tanulói jogviszonnyal rendelkezők jelentkezhettek, beleértve az alapfokú művészetoktatási intézmények középiskolába járó tanulóit is. Az egyetem Zenei Intézete 2015 decemberében tette közzé a versenyfelhívást és szabályzatot, melynek hirdetésében ezúttal a KLIK Köznevelési Főosztálya is segítséget nyújtott. Közreműködésükkel valamennyi megyeközponti és fővárosi tankerületi igazgatóhoz, általuk pedig a járási tankerületek középiskoláiba és alapfokú művészetoktatási intézményeibe is eljuthatott a versenyfelhívás.

 

Ebben az évben kétfordulós versenyt írt ki a rendezőség. A helyi fordulót (első fordulót) a küldő intézmény (középiskola, alapfokú művészetoktatási intézmény) bonyolította le. Az országos döntőre január 30-án került sor a Nyíregyházi Egyetem Zenei Intézetében. A helyi forduló és az országos döntő témái, feladatai, tekintettel a szakterület gyakorlatorientáltságára, azonosak voltak. A kategóriánkénti és korcsoportonkénti követelményeket a versenyfelhívás tartalmazta.

 

A verseny 5 kategóriában zajlott, kategóriánként 2-2 korcsoportban:

 

A verseny kategóriái: szolfézs-zeneelmélet, zenetörténet és néprajz, klasszikus hangszerjáték, népdaléneklés, népi hangszer. Egy versenyző több kategóriába is nevezhetett.

 

A korcsoportok a középiskola osztályai szerint lettek kialakítva, az 1. korcsoportba a IX-X., a 2. korcsoportba a XI-XIII. osztályos tanulók jelentkezhettek. Az alsó korhatár a betöltött 14. életév volt.

 

Az országos döntőre 4 megyéből, valamint Budapestről 71 nevezés érkezett. A versenynapon (betegségekre való hivatkozás miatt) valamivel kevesebb, mintegy 64 zenei műsorszámot, prezentációt, gyakorlatsort hallgatott meg a kategóriánként, illetve nagyobb létszámú jelentkezés esetén korcsoportonként felállított 3-4 fős szakmai zsűri.

 

A délelőtti versenyprogram az alábbiak szerint zajlott:

 

-      Szolfézs- zeneelmélet kategória 2. korcsoport

-      Klasszikus hangszerjáték kategória 1-2. korcsoport

-      Népdaléneklés kategória 2. korcsoport

A délutáni versenyprogram a következő volt:

-      Zenetörténet és néprajz kategória 1-2. korcsoport

-      Szolfézs-zeneelmélet kategória 1. korcsoport

-      Népi hangszer kategória 1-2. korcsoport

-      Népdaléneklés kategória 1. korcsoport

 

A szervezők külön figyelmet fordítottak a díjazás tervezésénél az értékes, a kategóriák témáihoz kapcsolódó tárgyjutalmak beszerzésére. A könyvutalványok mellett zenei szakkönyveket, kórusgyűjteményeket ítéltek oda a zsűritagok, ráirányítva a figyelmet az olvasás, kutatás igényes formában történő művelésére. A KÓTA felajánlásából 10 db falinaptár adományozása történt meg. A 2. korcsoport díjazottjai emellett továbbtanulási lehetőséghez kaptak ajánlatot a versenykiírásban foglaltak szerint.

 

A verseny az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a Nemzeti Tehetség Program végrehajtásának 2015–2016. évi cselekvési programja keretében, nagy hagyományú és szakmailag elismert versenyek támogatására hirdetett pályázata támogatásával valósult meg.

 

 

Az összefoglalót Ferencziné Ács Ildikó készítette.

További információk: http://www.nyf.hu/enek-zene/

 

emet_logo_szines.jpgemmi_logo.pngntp_72_rgb.jpg