FIATAL MŰVÉSZEK FELVÉTELEI IV.

 

Cserna Ildikó zeneakadémiai növendékeinek YouTube felvételeiből és fényképeiből

 

 

Cserna Ildikó énekművész-tanár 2012 szeptemberétől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene tanszakának hangképző mestere és 2015 szeptemberétől a Vienna konzervatórium-Egressy Béni református művészeti szakiskola magánének szakos mestere. A két tanintézetben sokféle tehetséggel dolgozhat. Növendékei között van 15 éves ígéretes operaénekes jelölttől kezdve 4 gyermekes világzenész, flamenco énekesen át, 19 éves színész musical énekes, fiúk és lányok vegyesen.

Kifejlesztett egy új, sajátos énektechnikai tanítási metódust, amelynek eredményeként növendékei roham tempóban fejlődnek, sorra hozzák a verseny győzelmeket, televíziós rádiós elismeréseket itthon és külföldön.

Ars poeticája: Aki zenével indul az életbe, bearanyozza minden későbbi tevékenységét, az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti sok bajon. A zene tápláló, vigasztaló elixír, és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza. (Kodály Zoltán) Eddig már 15 (!) növendéke diplomázott  a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Ma és Ba szakán.

 

Növendékei közül a közelmúltban négy diplomázott sikeresen, három pedig bejutott a mesterképzőre. Közülük Tari Dorottya "Búsulok és bánkódom es.."

 

https://i.ytimg.com/vi/oAMOGS2eY9E/maxresdefault.jpg

Dömény Krisztián és Tari Dorottya

 

(2015-ben kiváló minősítéssel diplomázott a LFZE Népzene Tanszakán) és Juhász Kitty „https://www.youtube.com/watch?v=KiKuhE7QRjs" YouTube felvételeit Cserna Ildikó átiratában és zongora kíséretével mutatjuk be.

 

https://i.ytimg.com/vi/06_ju12KVSU/maxresdefault.jpg

Kovács Ibolya, Juhász Kitti és Mihályik Virág

 

A „Bori-Veronika-Fannijelzésű felvételen Sasvári Bori (3. éves), Varga Veronika (3. éves) és Nádasdy Fanni szerepel. Nádasdy Fanni jelenleg 1. éves mesterképzős, aki 2015-ben kiváló minősítéssel diplomázott.

 

Cserna Ildikó tanítványainak sikereiből válogatva:

 

- Bolyki Sára –Marosvásárhely, jazz nemzetközi énekverseny-1. díj (2015);

http://www.jazzma.hu/media/images/content/hirek/2015/07/visszaszamlalas-a-nagyerdoben-a-bekas-to-partjan-most-eloszor-osszevont-debreceni-bor-es-44-jazz-napokra-22-nap-bolyki-sara-quartet/bolyki-sara-quartet-foto.JPG

Bolyki Sára quartet (Fotó JPG) / www.jazzma.hu

 

 

- Csercsel Énekegyüttes - Fölszállott a páva (Duna Tv) népzenei verseny - Döntő (2014),

http://mediaklikk.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2014/03/csercsel.jpg

A Csercsel Énekegyüttes (Boris, Fanni, Réka és Dóri) tagjainak találkozása sorszerű volt. Mind a négyen a Zeneakadémia aulájában vártak a felvételire. A népzene kapcsolta össze őket. Jelmondatukat kedvenc idézeteikből gyúrták össze:„Szeress, álmodj és tégy olyat, amitől eláll a lélegzeted, s ami madárrá avat, mert csak egy életed van.” (www.mediaklikk.hu)

 

- Varga Veronika - Fölszállott a páva (Duna Tv) népzenei verseny - Döntő (2014;

http://mediaklikk.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2014/03/2_PAVA_VARGA_VERONIKA.png

Varga Veronika (www.mediaklikk.hu)

 

- Annus Réka (Annus Réka - Búbánat búbánat) 2015. szeptembertől sikeres felvételt tett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Master képzésére.