A FONÓ BUDAI ZENEHÁZ DVD/CD ÚJDONSÁGAIBÓL

http://webbolt.fono.hu/data/termekek/2393.jpg

Dubrovay László összes zongoraműve Balázs János előadásában


A kiadvány igazi kuriózum: Dubrovay Lászl
ó összes zongoraművét játszotta korongra Balázs János Liszt-díjas zongoraművész. A Nemzet Művésze címmel is elismert zeneszerzőnk zongoraművei eddig még soha nem jelentek meg egyben.

„Pályám során a kezdetektől fogva azon munkálkodtam, hogy elődeim nyomdokain haladva Liszt, Bartók, Kodály útját követve zenémben egyesítsem a magyar hagyományokból származó zenei elemeket a legújabb zeneszerzési technikákkal, hangkutatási eredményekkel, és a hangszerek új játéktechnikai lehetőségeivel. Így próbáltam egy egyéni hangzású új zenei nyelvet létrehozni. Műveim jelentős részét rádiófelvételen rögzítették, emellett 12 szerzői-és 39 különböző CD-n jelentek meg kompozícióim a Hungaroton és külföldi kiadók gondozásában.”

Dubrovay László - IV. Presto, Balázs János előadásában - YouTube

 

 

 

A zenekar 25. évfordulós jubileumi koncertjének teljes felvétele (2015. december 30.)

 

Ajánló a 25 éves Csík-koncert DVD-jére

Van-e recept 25 évre?

Visszatekintve persze okosan bólogathatunk: világos, hogy ezt az utat csak siker koronázhatja. Ilyen döntéseket, ezeket a változásokat... naná, hogy csak ide... hová is vezethetett volna máshová ez a negyed század.
Közben meg egy fityfenét.
Nagyon sokfelé vezethetett volna.

A receptet nem tudom.
Annyit viszont tudok, hogy az összetevők között ott van a “sosem pont azt csináljuk, mint a többiek”, a “még véletlenül sem azt csináljuk, amit várnak tőlünk”, valamint a “nincs olyan meglepő zenei keverék, amelyiket ne lenne érdemes megpróbálnunk”.

De leginkább az van benne, hogy a Csík zenekar soha nem öncélú. Nem önmagukért különcök, nem önmagukért kísérletezők, nem önmagukért hídépítők, nem önmagukért lelkesedők.
Csak meg kell nézni ezt a felvételt: rögtön érteni fogják, miről beszélek.

Lehet, még a recept is kirajzolódik az elmúlt 25 évről.

(Süveges Gergő)

  

Csík zenekar: Barcza Zsolt - cimbalom, harmónika; Bartók Józsefnagybőgő;
Csík János - hegedű, ének; Kunos Tamás - brácsa, brácstambura, dob, ének;
Majorosi Marianna – ének; Makó Péter - tárogató, szaxofon, klarinét, citera, ének; Szabó Attila - hegedű, gitár, ének. Közreműködők: Berecz András, Dióssy D. Ákos, Dresch Mihály, Ferenczi György, Kispál AndrásLovasi András, Mihalik Ábel, Németh Ferenc, Presser Gábor

 

http://www.montazsmagazin.hu/wp-content/uploads/2015/08/Cimbaliband-Moldva.k.jpg

CimbaliBand: Moldva

 

A Cimbaliband eddigi zenei irányzatában mindig nagyon fontos szerepet játszott a népzenei gyökerek megismerése. Unger Balázs, a banda vezetője 7 éves kora óta foglalkozik autentikus magyar népzenével, a balkán szerteágazó dallamvilágával, ezekből is legfőképpen azzal a területtel ahol a cimbalom is szerepet kapott a folklórban. Egy korábbi, emlékezetes gyűjtőútja hatására készült el a Cimbaliband - Moldva című lemeze, mellyel az együttes visszatér a gyökerekhez, és autentikus moldvai zenét játszanak, nem a szokásos hangszerelésben! A Fonó kiadásában megjelent lemezzel az alkotók egyben tisztelegnek és köszönetet mondanak a moldvai csángóknak.

A Buda Folk Band Saját gyűjtés c. lemeze februárban a WMCE toplistájának 5. helyére került, egyetlen magyar albumként, két hónapja töretlenül benne a Top20-ban! Ez óriási siker, ami kevés magyar lemeznek sikerült! A közleményt csatoltam. Egy videó itt:

 www.youtube.com/watch?v=sZkRq-r1AYw
YouTube-videó (Buda Folk Band - Erdő) előnézete

 

 

Megjelent az idén 40 éves TÉKA együttes új lemeze Ritka magyar I. címmel, amelyen mestereiknek állítanak emléket. A nagy múltú Tékának ez a 27 (!) lemeze! Egy videó (még nem a jelenlegi hanem az előző lemez bemutatója):

 www.youtube.com/watch?v=yrwvNM0s5aY
YouTube-videó (Téka lemezbemutató - 2014.05.24. - Fonó Budai Zeneház) előnézete

 

2016. febr. 5-én mutatta be a DOBRODA zenekar új lemezét a Fonóban: http://www.fono.hu/doboroda.2016.lemezbemutato

2016. febr. 6-án pedig az APNOÉ zenekar lemezbemutatójára került sor, előzenekar pedig Anyám és Nyulam volt. http://www.fono.hu/hu/2016.02.06.-20:00-womex-after:-apnoe-lemezbemutato-koncert-elozenekar:-anyam-es-nyulam

A tavalyi Fonó Szalonról készült videó: www.youtube.com/watch?v=8A2n2RRoeqA

 

MEGJELENT!

Borbély Mihály: Polygon

Theodosii Spassov, Lukács Miklós, Dés András

 

FA 379-2

2016, Fonó

A trióként is működő zenekar a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozgó, Artisjus, eMeRTON, Lovagkereszt, Szabó Gábor és Liszt-díjas, a Vujicsics együttes tagjaként pedig megosztott Kossuth-díjat is elnyert Borbély Mihály legújabb formációja. A rendkívül sokoldalú cimbalmos, Lukács Miklós és az egyéni hangú Dés András ütőhangszeres ideális partnereknek bizonyultak egy különleges zenei hangzás kialakításában. Az elmúlt év őszén a Fonóban rögzített koncertlemezükön a bolgár kaval világhírű művésze, Theodosii Spassov volt a vendégük. Az emlékezetes koncert lenyomata ez a lemez.

Kamarazenei igényességű, egyszer melankolikus és elgondolkodtató, máskor vibráló és sodró lendületű improvizatív zenéjüket a jazz különböző irányzatainak, valamint a Kárpát-medence és a Balkán népzenei örökségének ötvözése jellemzi, érdekes dallamfordulatokkal, olykor finoman áttetsző, máskor erőteljes ritmusokkal, illetve kortárs zenei elemekkel. A rendhagyó hangszer összeállítású együttes előadása kivételesen sokszínű és gazdag, ugyanakkor egységes zenei világgá formálódik koncertjeiken.

 

Borbély Mihály Polygon

Borbély Mihály – szaxofon, tárogató, klarinét, basszusklarinét, fujara

Theodosii Spassov - kaval

Lukács Miklós – cimbalom

Dés András – ütőhangszerek

1.    Kacsaleves/Duckling Soup (T. Spassov)

2.    A fű zöldebb…/The Grass is Greaner (A. Dés)

3.    Pásztorok /Shepherds (Borbély M. – T. Spassov)

4.    Momo (Borbély M.)

5.    Az utolsó kérdés / The Last Question (Borbély M.)

6.    Az első válasz / The 1st Answer (Lukács M.)

7.    Yafo Hop (T. Spassov)

8.    A 227. nap / The 227th Day (Borbély – Spassov – Lukács – Dés)

 

A koncert video:  https://www.youtube.com/watch?v=qcyEVviNavA

A koncertfelvétel a Fonó Budai Zeneházban készült 2015. szeptember 19-én. (Kultúrpart Stúdió)

 

--
Az ajánlott korongok kaphatók a Fonó webboltjában és a terjesztőknél. A Fonó videói a LiveFromFono csatornán:
www.youtube.com/user/LiveFromFono, a zenék pedig a MusicFromFonon: www.youtube.com/user/musicfromfono