A IX. NOVOSZIBIRSZKI NEMZETKÖZI IFJÚSÁGI CSAJKOVSZKIJ GORDONKAVERSENYRŐL

 

 

Kedves főszerkesztő úr! Kedves tamás!

 

Szentpétervár és Moszkva után most Novoszibirszkbe kaptam meghívást a IX. Ifjúsági Csajkovszkij Verseny zsűrijébe elbírálni 42 csellista játékát. A 17 éves kor alatti indulóknak megszervezett versenyre a világ minden tájáról jöttek zongoristák, hegedűsök és csellisták — összesen 140-en. Kissé irigy voltam, mert nem volt magyar résztvevő; hiszen milyen jó lenne nagy tehetségű ifjú csellistáinkra büszkének lenni kiváló eredmény kapcsán! A következő, X. verseny valószínűleg Szöulban lesz (Dél-Korea), hátha oda sikerülne kijutni valakinek Magyarországról (például a szolnoki Friss-verseny nagydíjas csellistája nyerhetne belépőt legközelebb az Ifjúsági Csajkovszkij Versenyre).

 

A zsűri

 

Két orosz csellista lány nyert osztott első díjat: Anastasia USHAKOVA és Maria ZAYTESVA; ők a híres orosz cselló iskola méltó folytatói. Ketten lettek másodikak: egy koreai lány, Sanga YANG, és New York-ból a Juillard előkészítő tagozatáról egy 11 éves fiú, Dylan WU. Az ő kiváló előadása fogott meg leginkább, ugyanis Csajkovszkij Rokokó Variációit játszotta remekül — egyedül ő vállalkozott Csajkovszkij-játékra a fináléban. 3. díjat is ketten nyertek: egy belorusz fiú, Timur RASHKOV, és Dan Ah HAN (Korea), illetve 4. díjas lett Yung Ah LEE (Korea). Különdíjat nyert Daniel PAIK (USA), aki a "legszebben játszott Csajkovszkij Nocturne" oklevelet kapta. Ő ifjú Mező László növendéke Los Angelesben — így végül mégis lett magyar siker!

 

Dylan Wu

 

A verseny 2015. december 5. és 15. között zajlott remek körülmények között, csodaszép koncertteremben, amit Arnold KATZ-ról, a híres karmesterről neveztek el (én még annak idején, jó ötven éve vele játszottam Dvořák csellóversenyét itt). A főszervező Andrej SCHERBAK és fia, Ivan SCHERBAK kiválóan szervezték ezt a nagyszerű zenei világtalálkozót. A gálakoncerten élvezet volt hallani a hegedűsök első díjasait: Donghyun KIM-et (Korea), valamint Maria ANDREEVA-t (Oroszország); hasonlóképpen a győztes zongorista lányt Su-Ah YE-t (Korea). E sok komoly koreai tehetség jelentős anyagi támogatást kap országuk bankjaitól, valamint biztosítják is tanulmányaikat világszerte.

 

Akik itt most díjat, vagy különdíjat nyertek, hatalmas lépést tettek a moszkvai “NAGY” verseny felé, ugyanis átmentek az első Csajkovszkij-verseny megmérettetésén, és ezeket az eredményeket mostantól a szakma is számon tartja.

 

Bátorítok mindenkit: dolgozni és versenyre menni kitűnő befektetés és érvényesülési lehetőség!

 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=d7YhEnNaeR8