Az űrlap teteje

Az űrlap alja

Az űrlap teteje

Az űrlap alja

Új zongora a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán

 

Csúcsminőségű Steinway-zongorával gazdagodott a Debreceni Egyetem. A hangszer 2016. február 18-án érkezett meg a hamburgi gyárból. A beszerzésnek köszönhetően még magasabb szintűvé válik a zongoratanár és zongoraművész képzés a Zeneművészeti Karon, minőségi változást hoz a város koncertéletébe is, emellett – a stúdió korszerűsítése után – kiváló lemezfelvételek is készülhetnek a jövőben a Debreceni Egyetemen. A hangszervásárlás 50 millió forintos célzott állami támogatással valósult meg. „2014-ben sikerült elérnünk a fenntartónál, hogy a következő évi költségvetésbe bekerüljön a hangszerpark bővítésére fordítható összeg, de itt nem lehet megállni, hiszen felújításra szorul a Liszt terem, új hangszerekre lenne szüksége a vonósoknak és fúvósoknak is, ahhoz pedig, hogy új képzés is indulhasson, a könnyűzene oktatásához szükséges eszközöket is be kellene szereznünk” - mondta Bács Zoltán kancellár.

 

http://www.unideb.hu/portal/sites/default/files/hir_image/20160218_006_web.JPG

Dr. Duffek Mihály zongoraművész az új zongorán játszik

 

„A Zeneművészeti Kar több mint két évtizedes vágya volt egy csúcsminőségű hangversenyzongora beszerzése. Ez a karon folyó zongoratanár és zongoraművész képzésnek olyan alapfeltétele, amely lehetővé teszi, hogy a nemzetközi zenei felsőoktatásban versenyképesen jelenhessünk meg. Az új hangszer döntően fontos az oktatás szempontjából, emellett minőségi változást hoz a debreceni koncertéletben azzal, hogy igényes lehetőséget tudunk a jövőben nyújtani neves művészek hangversenyeihez”– tájékoztatott Duffek Mihály dékán, aki kiemelte: a Debreceni Egyetem vezetése jelentős segítséget nyújtott a célzott állami támogatás megszerzéséhez.

 

A hangszer különlegessége kiemelkedő minőségű hangzásának köszönhető, érzékeny és precíz mechanikai szerkezete és építési sajátosságai olyan akusztikai lehetőséget kínálnak, amellyel a jelenlegitől minőségileg eltérő koncertélmény érhető el.

 

A csúcsminőségű hangszer és a stúdió közeljövőben tervezett modernizálása lehetővé teszi azt is, hogy a Liszt terem akár a nemzetközi sztenderdeknek megfelelő lemezfelvételi stúdió funkcióját is elláthassa, így a keleti régióban egyedüliként lehetne olyan környezetet és technikát biztosítani, ami egyben bevételi forrásként is szolgálhat majd a Zeneművészeti Kar számára.

 

A kifejezetten hangversenytermi körülményekre tervezett és gyártott, nagyrészt kézi munkával készülő zongora a nagy múltú hamburgi Steinway & Sons gyár terméke. A hangszert szerződés szerint a gyár szállíttatta Budapestre, ahonnan Debrecenbe már a közbeszerzési eljárás nyertese, a hazai disztribútor juttatta el.

 

A hangszer érkezésének örömére – a technikai munkálatok (összeszerelés, beállítás, hangolás) elvégzése után – koncertsorozattal ünnepel a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara. A zongoraavató hangversenyt március 1-én 19 órától rendezik a Liszt teremben.

 

Új zongora a Zeneművészeti Karon

Egy csúcsminőségű Steinway-zongorával gazdagodott a Debreceni Egyetem. A hangszer 2016. február 18-án érkezett meg a hamburgi gyárból. (TV interjú dr. Duffek Mihállyal, a DE Zeneművészeti Kar dékánjával, 2016-02-22)