DRUMS – 10 éves jubileum

 

Kicsit zavarban vagyok, hogyan és honnan is számoljuk a DRUMS esetében a 10. évfordulót. Az együttes megalakulásának időpontja ugyanis 2004, mégis 2016-ban ünnepelnek 10. jubileumot.

 

Nézzük a tényeket: 2004 szeptemberében az akkori kezdő ütő tanszakos növendékekből megalakul a DRUMS ütőhangszeres együttes. Ekkor még leginkább a hangszerekkel és egymással ismerkednek. Pár hónap elteltével bemutatkoznak közönség előtt is. Eleinte szűkebb körben, majd 2006-ra iskolai, városi rendezvények rendszeres résztvevői. Ekkor már Megyei és Országos Fesztiválokra kaptak meghívásokat, a gyerekek szakmai tudása és az együttes tagjainak létszáma folyamatosan nőtt.

 

Kialakult a DRUMS jelenlegi arculata: a közönség szórakoztatása mellett a magas szintű szakmai tudás megmutatása.

 

Az együttes tagjai természetesen az elmúlt évek alatt folyamatosan cserélődtek, változtak. Ez abból adódik, hogy a tagok a gödi Németh László általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, továbbá a dunakeszi Farkas Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola növendékei. Az iskolát pedig van, aki kijárja, és útja másfelé viszi. De mindig jönnek ifjú, új tehetségek, akik munkájukkal kiérdemlik azt, hogy DRUMS taggá válhassanak.

 

A DRUMS jelenlegi tagjai: Kiss Anna, Velinsky Janka, Begidsán András, Berend Bence, Finta Balassa, Holló Mátyás, Iványi Béla, Muszkatal István, Nagy Iván, Pethő Márton, Plesoczki Márton, Stefán Dávid, Szőllősi Boldizsár, Vasanits László.

 

Az, hogy a DRUMS sikeres vállalkozás, az vitathatatlan. Mi kell a sikerhez?

 

1.   Kell egy elkötelezett, szívét-lelkét a gyerekeknek és a munkának szentelő, tehetséges pedagógus, művésztanár, Ő Stefán Tivadar személyében 2004 szeptemberével megadatott.

2.   Kellenek tehetséges, elkötelezett, nagy teherbírású növendékek.

3.   Kell a segítő háttér. Kellenek azok a szülők, akik időt és energiát nem sajnálva támogatják a sokszor nagy erőfeszítést igénylő munkát, mely rengeteg szabadidő és hétvége „feláldozását” jelenti.

 

A sikert eredményeik és elnyert díjaik bizonyítják:

 

Nemzetközi hangszeres versenyek: Szlovákia I. hely, Bécs I. hely

Országos Ütőhangszeres Kamarazenei Verseny Vác:

2005-2014 között négyszer hoztak el I. helyezést, ötször II. helyezést és egyszer III. helyezést. Háromszor kaptak különdíjat és négyszer hozta el Stefán Tivadar a tanári különdíjat.

Maros Gábor Országos Ütőhangszeres Szóló- és Duóverseny Győr:

2006-2015 között öt első helyezés, öt második helyezés, egy különdíj és innen is elhoztak négy tanári különdíjat.

Ki Mit Tud? (Pest megye) I. hely

Megyei Dallamhangszeres Verseny Göd: 2010-2013 között négy I. helyezés, három II. helyezés és egy III. helyezés. Ezen a versenyen kétszer jutalmazták Stefán Tivadart tanári különdíjjal.

 

Megalakulásuk óta mintegy 350-szer léptek a nagyközönség elé nemcsak Magyarországon, de büszkélkedhetnek nagy sikerű németországi szereplésekkel, Ausztriában, Hollandiában és Szlovákiában is tapsolhatott már DRUMS koncerten a közönség.

Felléptek már a Müpa-ban, szerepeltek a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a debreceni Virágkarneválon, a Nyár a Lánchídon rendezvényen, Balaton-parti fesztiválokon és a Szigetfesztiválon is.

 

2010-ben jelent meg az együttes saját lemeze.

 

Televíziós szerepléseik eddigi utolsó megmérettetése a 2015-ben indított Hungarian Got Talent műsor volt.

 

Hogyan ünnepelték az eddig eltelt és együtt töltött éveket?

 

Jelenlévőként azt mondhatom, fergeteges nagykoncerttel. A Dunakeszi József Attila Művelődési Központ Színháztermében teltházas nézőtér, a színpad roskadásig megtelt az ütőhangszerek valamennyi fajtájával. (Iskolai, saját vagy bérelt hangszerek.) Majd elindult a több mint 2 órás utazás és varázslat az együttessel…!

Hallhattunk japán dobokat, felhangzott Norel Haevy Sounds of Percussion c. műve, Ivo Weimans Concertoja, James Horner lírikus Caspers Lullaby c. szerzeménye.

Különleges csemegét is kapott a közönség, Kiss Anna előadásában Nebojska ZirkovicA ritmus isteneihez c. műve hangzott el az Afrikában jellegzetes népi hangszernek számító dzsemben.

Volt brazil szamba, filmslágerek, tavaszváró Springdance. A Hungarian Got Talent tehetségkutató műsorban is bemutatott Walke like in Egyptom.

 

A DRUMS tagjai a Batuka Sambaval, egy hatalmas tortával és tűzijátékkal búcsúztak. A közönség még a ráadás szám után is nehezen engedte le a színpadról az együttest.

 

A koncert méltó zárása volt az eddig eltelt éveknek és nyitánya az újonnan induló még sokszor tíz évnek!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nemeskéri Emese

 

 

A DRUMS ÜTŐEGYÜTTES YouTube felvételeiből:

 

DRUMS ütőegyüttes - YouTube

A Drums ütőegyüttes koncertje a Németh László Általános Iskolában ...

Drums Ütőegyüttes Springdance - YouTube

Drums Ütőegyüttes Göd Brazil - YouTube

Drums Ütőegyüttes: Cymbalectomy / Chris Crockarel / - YouTube

DRUMS ütőegyüttes - Gödi Németh László Általános Iskola és ...

A DRUMS Ütőegyüttes NémetországbanFarkas Ferenc Művészeti Iskola