Ismét egy fájdalmas búcsú

 

ELHUNYT DR. JOÓB ÁRPÁD

 

zenetanár, karnagy, népzenekutató, a Nyíregyházi Főiskola ny. tanszékvezető tanára,

(1946. február 24. – 2016. május 9.)

 

http://www.evelet.hu/archivum/2007/18/73.jpg

(www.evelet.hu)

Élni először itt e világon

s élni utolszor.

Látni a földet, látni csak egyszer

és soha többé.

Állni a fényben, inni meg enni,

csókba fürödni.

Nézni a kék nefelejcset a szélben,

barna göröngyön.

Érezni gondolatok ragyogását

barna fejemben.

Menni a hegyre az éter elébe,

völgybe leszállni.

Lélekzeni, fölkiabálni rajongva

az égre, a napra.

Aztán egyszerre vad zuhanással összeomolni.”

 

(Kosztolányi D.: Harsány kiáltások tavaszi reggel)

 

Megint búcsú, megint elválás, megint belenyugodni abba, hogy nincs többé!

 

Visszavonhatatlanul szegényebbek lettünk egy nagyszerű emberrel, egy lelkes tudóssal, példamutató élettel. 70 évesen, itt hagyott bennünket dr. Joób Árpád, a sokoldalú zenetudós, és az örökké segítőkész, nagyszerű ember.

 

Mindig korai, és mindig váratlan a veszteség, amit valakinek a távozásakor érzünk, de az ő halálával nehezen tudjuk majd a sokkoló hírt elfogadni. Tele volt tervvel, munkával, félig írt könyvvel, egyszóval, élni akarással. Még 7-én zsűrizett és mosolygós arccal tervezte a régió népdalosainak továbbképzését. A hozzátartozó, a munkatárs, a barát, perlekedik...perlekedik, és kérdezi: miért? Miért ilyen korán? Nincs válasz.

 

Ki is volt hát dr. Joób Árpád, akit most annyian siratunk?

 

Zenei tanulmányait Debrecenben kezdte, a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakiskolában, később a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Debreceni Tagozatán nyert diplomát, ahol aztán tanított is. Ettől az időtől kezdve, egyre többet és többet vállalt, a legkülönbözőbb zenei területeken. 1970-ben megalapította a Debreceni Délibáb Együttest, ám közben egy évig vendégtanárként Finnországban dolgozott, utána újra itthon, mint tanár, előadó és zenei népművelő, a szónak a legszorosabb, legszebb értelmében.

 

1982-1987-ig ismét vendégtanár, a finnországi Jyväskylä-i Egyetemen, ahol aztán a későbbiekben, doktori tanulmányait is végezte. Családjával együtt volt ott, de – ahogy többször emlegette –, hiányzott a Délibáb Zenekar, az itthoni barátok, kollégák, és ezért kellett haza jönniük.

 

12 éven át, a Debreceni Kodály Kórus igazgatója volt, majd 6 évig a Nyíregyházi Főiskola Ének-zene Tanszékének vezetőjeként viselte szívén a népzenészek képzését. A Magyar Kodály Társaság Szabolcs-Szatmár Bereg megyei tagcsoportjának vezetője, a Magyar Kodály Társaság elnökségének tagja és végül, sajnos végül, a Vass Lajos Népzenei Szövetségnek az egyik szakmai elnöke. Jelenlétével, tanácsaival segítette a Szövetség munkáját, nem utolsósorban, kiadványaival gazdagította az előadások repertoárját.

 

Széleskörű zenei tevékenységében mindig fontos volt a magyar zenei hagyományok ápolása, a megye, az ország, népzenei mozgalmának segítése.

Minderről, - szinte megszámlálhatatlan – hangzó és írott kiadványa, valamint a médiákban elhangzott előadássorozatai tanúskodnak.

 

De Joób Árpád nemcsak a külvilágnak, és közelebbi hazájának volt kiváló zenetudósa, hanem csodálatos, gondos férj, családapa, sőt nagyapa. Felesége, a zenében és mindenben nagyszerű társa, gyermekei Emese, Máté és Réka, valamint a tizenegy unoka, mindannyian részesültek általuk, a zene csodálatos megismerésében, hatásában, és közvetve vagy közvetlenül, jelen van mai életükben is.

Az unokák zenei nevelését a nagyapa, Joób Árpád, már születésük előtt megkezdte.  Várva az elsőt, gondos szeretettel állított össze kazettát részére. De ez később sem szakadt meg, figyelemmel kísérte érdeklődésüket, a kis hegedűsnek Bartókot, a zongoristának barokk-zenét küldött, és így tovább, állandó, segítőkész jelenléttel az imádott unokák felé.

 

Fájdalmas a búcsú, de meg kell tennünk. Köszönjük, hogy itt voltál, hogy annyi embert segítettél és szerettél, és annyi ember szerethetett Téged. Köszönjük, hogy oly sok fiatalt vezettél be a zene és a népzene ismeretébe, őrzésébe és terjesztésébe.

Nyugodj békében!

 

Dr. Gerzanics Magdolna

 

•••

 

YouTube felvételek Joób Árpád munkásságáról:

http://www.kanizsatv.hu/hir_kepek/36394_nagykep.jpg

minden műsor - Kanizsa TV

Finn kalandozások címmel a finn és magyar népdalok közti párhuzamokról és közös motívumokról tartott előadást Joób Árpád, a Nyíregyházi Főiskola nyugalmazott tanszékvezetője, aki az 1970-es években zenetanárként hosszabb időt töltött Finnországban.

 

Dr Joób Árpád népzenekutató - YouTube

„Kiszáradt a tóbúl...”, Kis Bálint Református Általános Iskola (2012)

 

Dr. Joób Árpád tanár úr népdalkincsünkről | www.balmaztv.hu

Dr. Joób Árpád tanár úr népdalkincsünkről (2010).