HOLLÓS MÁTÉ

 

Napok évtizedek hullámán Vántus nyomában

 

http://info.bmc.hu/container/images/vantus.jpg

 

Vajon mire gondolt a szegedi közönség, amikor 1971-ben először rendezték városukban A Mai Magyar Zene Hetét? Azt biztosan nem, hogy immár náluk is van seregszemléje a kortárs muzsikának, hiszen a főváros a Varsói Ősz nyomdokaiba szegődni tervezett, de ahhoz hasonlatos nemzetközi zarándokhellyé több okból nem válhatott Korunk Zenéje sorozata csak Szeged után négy évvel indult el. Egy 36 éves zeneszerző, a vajai születésű, a Zeneakadémiát elvégezve Budapestet túlságosan mozgalmasnak találó, ezért hazájául Szegedet választó Vántus István, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola ottani tagozatának tanára ismerte föl, hogy bár az alkotás csakugyan nyugalmat kíván, a mű nem a fiók nyugalmában érzi jól magát. Vántus nem az a komponista volt, aki a saját boldogulásához fontos kilincseket ismerte jól, hanem kaput tárt a kollégáknak, hogy megmutatkozhassanak Szeged zenészei és publikuma előtt. Ez a hazai kortárs zenét évről-évre felvonultató eseménysor megtört, amikor 1992-ben szívroham ragadta el kompozícióin és a görbülő zenei tér elméletén ereje teljében dolgozó Vántust. A négy évvel később alakult Vántus István Társaság nemcsak az ő emlékének őrzését tűzte céljául, hanem híven a mester szelleméhez a hangversenyrendezés iránti elkötelezettséget követve folytatta a hagyományt, immár Vántus István Kortárszenei Napok név alatt. Így rendezhettük most az alapítástól számított 45-ik évfolyamot.

 

A 2015-ös négy nap jubileuma azonban nem ez volt, hanem Vántus István 80. születésnapja. A mi mindent alkothatott volna az utóbbi 23 évben és a miféle díjak sorakozhatnának azóta a neve mellett kérdésre csak sóhajaink felelhetnek. Mivel nem „bőbeszédű” szerző előtt hajtunk fejet, időről-időre gondban vagyunk, mit tűzhetnénk műsorra a jól ismert opuszok mellett, amivel meglephetjük a Vántusban jártas hallgatót. Így jutott idén a kínálatba egy Scherzo, amely a Képzelt beteg kísérőzenéből átdolgozott nagyobb kamaramű, a Burlesca változata, s amelyről kiderült, vérbeli trió két klarinétra és fagottra, mely szélesebb körű játszottságra is érdemes (Maczák János, Maczák Áron, Vizsolyi Lívia). A kamara-termést képviselte még korábbról jól bevált előadókkal a Parabola (Sin Katalin, Kerek Ferenc). A vántusi pentaton-lánc hangrendszere sajátos harmónia- és színvilágot kölcsönöz a Valaki hí Weöres-kórusműnek (Argenteus Vegyeskar / Kovács Gábor), akárcsak a Bachra utaló vonószenekari Gemmának és Visszaverődéseknek. A Gemmára alaposan előkészülhetett a közönség Illés Mária előadásából, akinek „Tiszta hangok” – Vántus István élete és műve címen azóta megjelent elemző kötete a Vántusról halála óta kiadott négy könyv közül leginkább hatol tudományos mélységekbe.

 

A Vántus-éra hagyománya a Zeneszerző–közönség találkozó, amelynek „vendége” – bár ez ügyetlen megnevezés az egykori Vántus-tanítványra, később ugyanott tanárra – Huszár Lajos volt. Ő vezetett át a nyitóestbe Ének virradatkor című ma is eleven szépségű fuvola-vibrafon duójával (Varga Laura, Somorjai Péter). Először volt vendégünk Maros Miklós Endekus dodekus Morgenstern-ciklusával (Altorjay Tamás, Lucz Ilona). E koncert sikeréhez Tóth Péter (Balkán concertante), Csemiczky Miklós (Cinque pezzi sacri), Kocsár Miklós (Rapsodia – harsonára, zongorára, ütőkre) és Petrovics Emil (Passamezzo e saltarello) járult még hozzá.

 

Az új nemzedéknek hangot adó koncerten Andorka Péter (Tarantella – ősbemutató), Virágh András Gábor (Triptyque), Kerékfy Márton (Szonáta mélyhegedűre és zongorára), Derecskei András (Prelúdium és fúga) valamint Horváth Márton Levente (Erotic Contaminations) mutatkozott be. A záróesten Kovács Zoltán (Elégia és tangó klarinétra és zongorára), Laczó Zoltán Vince (Árnyjáték), Madarász Iván (Pentafónia), Sugár Miklós (Rábeszélés), Bánkövi Gyula (I misterie delle montagne lontani) és Fekete Gyula (Pyramus és Thisbe) mutatta fel a program stiláris sokszínűségét.

 

A Somogyi-könyvtár Zenei album sorozatában ezúttal Maros Rudolf emlékét idézte Hegedűs Bernadett, a zeneszerző fia, Miklós, és a négy mű előadói. Fáj, hogy nem említhetem név szerint a négy nap muzsikusait, hiszen olyan visszatérők (S. Dobos Márta, Szecsődi Ferenc, Klebniczki György, Maczelka Noémi, Zsigmond Zoltán–Pap Éva) és újonnan csatlakozó ifjak vannak köztük, akik igen magas szinten szolgálják a mai zenét. Miként a pedagógusok is, akik az Ének-zenei Tanszéken, a Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskolában és a zárónap „Törpék és óriások” zeneiskolás seregszemléjére nevelik a jövő zenészeit és közönségét.         

 

Az anyagi bázist mintha e szó jellemezné: diminuendo. Közben a színvonal: crescendo, con spirito.

 

---

Hollós Máté: Omaggio No. 2 (In memoria di István Vántus)

 

Szegedi Weiner Kamarazenekar, vezényel: Weninger Richárd („Ének, hajolj ki ajkamon” - 2007 Hungaroton Records Ltd.)

         

-

Válogatás Vántus István (1935-1992) alkotásaiból:

 

Testamentum (-Juhász Gyula)

Előadja a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Vegyeskara. Vezényel: dr. Kovács Gábor (2008. november 26. - Vántus István Kortárszenei Napok - Szeged)

 

Forrás vizét fel ne kavard

Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola kamarakórusa 2012. 11. 28. Vántus István Kortárszenei Napok

https://i.ytimg.com/vi/usc-qvJ06iE/mqdefault.jpg

 

Gemma
Szegedi Weiner Kamarazenekar, vezényel: Richárd Weninger (1999 HUNGAROTON RECORDS LTD)

 

Ecloga

A Magyar Rádió és Televízió Kamarazenekara, vezényel: Ligeti András (1999 HUNGAROTON RECORDS LTD.)

 

Hangcsoportok / SOUND GROUPS - Soft, hot sounds

- No. 1. Puha, forró hangok. Magyar Rádió és Televízió Gyermekkara, karigazgató: Thész Gabriella (1999 HUNGAROTON RECORDS LTD.)

 

HANGCSORTOK / SOUND GROUPS - Quick, sparkling, cheerful sounds

- No. 2. Gyors, gyöngyöző, vidám hangok”. Magyar Rádió és Televízió Gyermekkara, karigazgató: Thész Gabriella (1999 HUNGAROTON RECORDS LTD.)

 

HANGCSORTOK / SOUND GROUPS - Streaming, radiating sounds

-       No. 3. Áradó, sugárzó hangok. Magyar Rádió és Televízió Gyermekkara, karigazgató: Thész Gabriella (1999 HUNGAROTON RECORDS LTD.)

 

Nćnia

Szegedi Weiner Kamarazenekar, vezényel: Richárd Weninger (1999 HUNGAROTON RECORDS LTD.)