SZENDI ÁGNES*

 

A hangszeres előképzős növendéktől a zenekari művészig

 

Pillanatképek a 25 éves Alkotó Muzsikusok Társasága történetéből

 

Az 1990-es évek kedveztek a különböző civil szervezetek létrejöttének.

 

1991. június 1-én 10 zenész alakította meg az Alkotó Muzsikusok Társasága nevű összművészeti csoportot, amelynek hivatásos zenész tagjai komponálnak vagy irodalommal, vagy képzőművészettel foglalkoznak, esetleg több művészeti ágban is jeleskednek. A Társaság elnökéül Gallai Attilát választották, aki azóta is betölti ezt a tisztet.

 

Az AMT Budapest XI. kerületéhez kötődik. Először a Lágymányosi Közösségi Ház adott otthont a szervezetnek, 2000-től pedig a Karinthy Szalon lett az új székhelyünk. A tevékenységünk nagyon széles körű. Általában kamarazenei hangversenyeket rendezünk a fővárosban, pl. a Karinthy Szalonban, a Nádor teremben, az Országos Idegennyelvű Könyvtárban, a Rózsavölgyi Szalonban, különböző zeneiskolákban, hogy csak néhányat említsek a helyszínek közül. De vidéki programjaink is vannak szép számmal. A koncertek közül néhányon a zeneművek megszólalása között irodalmi művek felolvasására is sor kerül, hiszen az Alkotó Muzsikusok Társasága körében író és költő tagok is megtalálhatóak. Minden évadban legalább egyszer kiállítást is rendeznek a képzőművészek, amelynek a megnyitója természetesen zenével van egybekötve.

 

A közönség a családtagoktól, a rokonoktól, az ismerősöktől, zenész kollégáktól az AMT programjait újonnan felfedezőkig, az ifjaktól az idősebb korosztályig terjed. A Karinthy Szalonban 2 és fél éves kislány is meghallgatta már a műsorunkat.

 

Az Alkotó Muzsikusok Társasága már a megalakulásakor egyik céljául tűzte ki, hogy eljuttatja zeneszerző tagjainak kompozícióit az ifjúsághoz. Úgy is, hogy a gyerekek megtanulják az adott darabokat, úgy is , hogy befogadják a hallott műveket. A tagok tapasztalatot gyűjtenek, hogyan képesek a diákok begyakorolni, elsajátítani a szerzeményeiket, hogyan reagál egy zenetanár, egy növendék az alkotásaikra. Az úgynevezett „ifjúsági hangversenyeken” egy erre vállalkozó zeneiskola tanári kara válogat a szerzők által küldött darabok közül, az ottani tanárok döntenek abban, mely művek kerüljenek előadásra. Van amelyik koncerten a gyerekek által megszólaltatott műveken kívül „felnőtt” darabok is műsoron vannak, vagy a zeneiskola tanárai vagy vendégművészek fellépésével.

 

Az AMT- zeneszerzők alkotásainak tolmácsolói is széles életkori skálán mozognak tehát: már egy hangszeres előképzős is felkészülhet egy könnyű darab eljátszására, de zenekari kompozíciók is felcsendülhetnek egy-egy koncertünkön.

 

Az eltelt negyedszázad történéseiből szeretnék néhányat kiemelni a teljesség igénye nélkül.

 

Már az alapítás évében, 1991 novemberében szerveztek ifjúsági hangversenyt az újpesti zeneiskolában.

 

Nagyon sok zeneiskola fogadta szívesen az Alkotó Muzsikusok Társaságát az eltelt 25 év alatt.

 

Igen szoros barátság alakult ki a XV. kerületi Hubay Jenő Zeneiskolával vagy a dorogi Erkel Ferenc Zeneiskolával. A Társaság figyelemre méltó koncerteket rendezett pl. Monoron, Cegléden, Szegeden, Gödöllőn, Törökbálinton, Vácott. Általában valamelyik tagunk ismerettsége alapján jutunk el a különböző zeneiskolákba.

 

Az ifjúságnak szóló programjainkat több csoportba lehet osztani:

(Sajnos az 1. 2. és 5. pontban felsoroltak már nem szerepelnek az utóbbi évek kínálatában)

 

1.„konzis öregdiák” hangverseny a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában

2.HUNGACCORD Zenei Kiállítás és Vásár

3. szerzőink karácsonyi dalfeldolgozásai szólalnak meg

4. Ifjúsági hangverseny a tavaszi AMT-napok keretében

5. az AMT-napok alatt bemutató tanítás, kottaajánló

 

1. Október eleje volt a hagyományos időpontja az AMT „konzis öregdiák” hangversenyének.

Az elnevezés onnan származik, hogy a zeneszerző tagok többsége a Bartók konziban tanult és a tanév elején a középiskolás korosztálynak mutatták be az alkotásaikat. Igen hangulatos műsorvezetéseit élvezhettük Lukin Lászlónak  több ízben is Ferencsik teremben. Sajnos ezek a fajta programjaink idővel megszűntek. 1997. okt. 6-án olyan különleges eseményben volt részünk, hogy a konziban a Hubay Jenő Zeneiskola vonószenekara muzsikálhatott (Büky Géza: Adagio, Gallai Attila: Humoreszk), emellett képzőművészeti kiállítás is megtekinthető volt kottatartókon.2005. október 5-én Gallai Attila Szentendrei miséjéből hangzottak el részletek.

 

2. Az 1990-es években létrejött egy HUNGACCORD nevű rendezvény, amelyet november hónapban tartottak. Ezen a zenei kiállításon és vásáron az AMT is részt vehetett, egy standon bemutathatta zenepedagógiai kottáit: Szeretet dalai – karácsonyi dallam feldolgozások különböző hangszerekre; TRIO Art MUSIC. Szeretet dalai –újabb karácsonyi dallam feldolgozások különböző hangszerekre; Notina Scriptum.

A HUNGACCORD arra is lehetőséget biztosított, hogy zeneiskolák tanulói léphessenek fel a vásár idején a SOTE aulában. 1997. november 15-én pl. a dorogi Erkel Ferenc Zeneiskola tanulói adhattak műsort.

1995. nov. 17-én szintén a HUNGACCORD által szervezett esemény volt a Régi Zeneakadémián, hogy az AMT koncertet adhatott, melyhez kamara kiállítás kapcsolódott.

 

3. Forgács Éva ügyvezető titkárnő ötlete volt az „Ezüstvasárnapi hangverseny”. Ezek műsorán a Társaság zeneszerzőinek karácsonyi dal feldolgozásai hangzottak el.

1995. december 10-én a Lágymányosi Közösségi Ház volt a helyszíne az „Ezüstvasárnapi koncert”-nek, amelyen az Operaház Gyermekkara is fellépett.

1996. december 16-án Gödöllőre látogattunk el a Frederic Chopin Zeneiskolába. Az ottani növendékek nagyon szépen felkészültek a karácsonyi dalok előadásával.

2003-ban folytatódott az adventi időszaki AMT-s műsor, mégpedig a Karinthy Szalonban. Szerepelt a hangversenyen Antós Dénes Gallai Attila klarinétos tanítványa, aki azóta kiváló művésze lett hangszerének.

Karácsonyi tematikájú hangversenyeket tartottunk még Dorogon ( pl. 2004, 2006, 2008), Törökbálinton (2005).

A zeneiskolai tanulók lelkesen készültek, szívesen gyakorolták ezeket a feldolgozásokat ( zongora, klarinét, furulya, fuvola, trombita).

 

4. Az AMT-napok szokásos időszaka a tavasz: április, május.

 

P1120018

Novák Bíborka, Kiss Eszter (Dorog)

 

P1120037

Magyar Dóra, Magyar Petra, Magyar Gellért  (Dorog)

 

194

Pohner Zsolt, Csipke Ágnes, Partos Dorka (Dorog)

 

Az ifjúsági hangverseny fő helyszíne a XV. kerületi Hubay Jenő Zeneiskola volt, később más intézmények is vállalták ennek lebonyolítását.

1996. április 26-án pl. Varga Károly volt a műsorvezető a „Hubay”-ban. Azután sokszor Homor Istvánné igazgatónő töltötte be  a műsorvezetői tisztet.

1997-ben a gödöllői gyerekek muzsikáltak április 21-én zeneiskolájukban, de felnőttek is felléptek.

2001. május 12.-én Dorogon olyan ifjúsági hangversenyt tartottunk, amelyen a gyerek közönség aktivitására is számítottunk. Kérdéseket tettünk fel az elhangzott darabokkal kapcsolatban. Kompozíciók szólaltak meg a „Négykezesek apró zongoristáknak” c. kotta kiadványból (Editio Tatabánya). A fellépő tanulók, a felkészítő tanárok, a zeneszerzők emléklapot kaptak Réti Zoltán zenélő gyerekeket ábrázoló rajzának másolatával.

 

AMT

 

2002. május 4-én a Rózsavölgyi Márk Művészeti Iskola hangversenytermében Balassagyarmaton AMT kiállítás megnyitó és hangverseny is volt, versekkel a művek közben. A program kapcsolódott a művészetoktatás napjához.

2003-ban két ifjúsági hangverseny is szerepelt az AMT-napok kínálatában, a Hubay Jenő Zeneiskolában (ahol több dorogi zeneiskolai növendék is zongorázhatott), és a dorogi Erkel Ferenc Zeneiskolában (itt zene, irodalom és képzőművészet találkozott).

Még két új helyszínt említek: 2006 Hódmezővásárhely, 2007 Cegléd. Ezek a rendezvények mind –mind új színt hoztak az ifjúsági koncertek sorába. Cegléden a zeneiskolai zongorista növendékeken kívül az akkor 30 éves Szolnoki Fúvósötös játszott (Rékai Iván, Hajdu Lóránt, Gallai Attila fúvósötöseit adták elő).

A 2010-es években Dorogon (2011, 2013, 2015), Vácott (2012, 2013) és a Hubay Jenő Zeneiskolában (2012, 2014) rendeztünk ifjúsági hangversenyt.

Néhány érdekesség a műsorokkal kapcsolatban.

2011 májusában Dorogon nagy sikert aratott Rékai Iván: Három dal gyermekeknek c. műve Farkas Rose-Marie operaénekesnő, a zeneiskola tanára előadásában.

 

Emleklap

 

2012-ben a Hubay Jenő Zeneiskolában inkább csak felnőtt darabok hangzottak el, de az iskola tanulói közül többen a közönség soraiban foglaltak helyet. 2013 májusában Vácott olyan nagyszabású koncertre került sor, amelyen nemcsak a váci zeneiskolások, hanem a konzisok is szerepeltek. A hangszerek kínálata rendkívül gazdag volt: hegedű, klarinét, furulya, trombita, gordonka, népi ének, orgona. Felnőtt darabként Gallai Attila 5 bagatelljét lehetett meghallgatni. A váci Bartók Béla Zeneiskola 50., a Pikéthy Zeneművészeti tagintézmény 25 éves volt.  A 2013-as dorogi rendezvényt a különböző triók műsorba kerülése jellemezte. Diákok és tanárok közösen muzsikáltak a 60 éves dorogi Erkel Ferenc Zeneiskolában. 2015-ben a polihisztor AMT-tag, Csepregi György festményeiből hozott el néhányat a dorogi ifjúsági hangversenyre és alkotásait az intézménynek ajándékozta.

 

5. Előfordult, hogy egy-egy zenei intézményben nemcsak egyszerű hangverseny megrendezése történt meg, hanem kísérő események is zajlottak.

1999 ilyen aktív, különleges esztendő volt.

Április 26-án a monori Körzeti Zeneiskolában az AMT többféle programot szervezett. Délelőtt a Notina Scriptum Kiadó kiállítást és vásárt bonyolított, bemutatták Gallai Attila Klarinétiskola Kezdőknek II. kötetét. Bohémia zongorákat és pianínókat is meg lehetett tekinteni. Bemutató tanítások is gazdagították a rendezvényt: Arányi-Aschner György (zongora, zeneszerzés), Gallai Attila (klarinét), Hajdu Lóránt (zongora, zeneszerzés), Tóth Armand (fuvola). Délután került sor ifjúsági hangversenyre.

 

Az év május 6.-án Tatabányán is hasonló esemény zajlott a tatabányai Erkel Ferenc Zeneiskolában. Hermann János képzőművész képzőművészünk kiállítást is tarthatott. A bemutató tanítások vezetői: Bátki Fazekas Zoltán, Gallai Attila, Hajdu Lóránt és Németh Eszter voltak.

Az Alkotó Muzsikusok Társasága rendezvényein általában a zeneszerzők kamarazenei művei szólalnak meg.

 

Laczó Zoltán Vince: Antanténusz   

www.youtube.com/watch?v=KVJE3toJEDw

 

Nógrádi Péter: Kantáta – 1. Victimae paschali laudes

https://www.youtube.com/watch?v=xQBmD4wkwbQ

 

Fehér György Miklós: Mikor az uccán 

www.youtube.com/watch?v=PCyLmKIH8LE

 

Csepregi György: Northern 

www.youtube.com/watch?v=myyIEQPhaww

 

Hajdu Lóránt: Scherzo Capriccio 

www.youtube.com/watch?v=868Ee61LqXs

 

Ahogy a címben is utaltam rá: „ A hangszeres előképzős növendéktől a zenekari művészig” – kicsi gyerekek is megtanulják az AMT-s szerzők darabjait, de olyan alkalmak is adódnak, amikor egyes komponisták nagyobb szabású alkotásai előadására is mód nyílik.

Írásom végén ezeket az eseményeket mutatom még be.

 

A kitűnő szegedi együttes, a Weiner Kamarazenekar (Weninger Richárd vezényletével) többször játszotta AMT-zeneszerzők kompozícióit.

1999. május 17-én pl. megszólalt Gallai Attila Látomások V. vonószenekarra c. alkotása a Szegedi Konzervatóriumban.

 

2003-ban ugyancsak Szegeden a DÉMÁSZ Dísztermében Rékai Iván, Büky Géza, Gallai Attila művei csendültek fel. Gallai Attilától az ’Ima a zenéért” – kantáta Bátki Fazekas Zolán versére.

 

2004-ben ismét Szegedre utaztak Társaságunk tagjai, hogy május 16-án meghallgassák a Bartók Béla Művelődési Házban Hajdu Lóránt, Rékai Iván, Arányi - Aschner György és Gallai Attila alkotásait.

A Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola zenekara ugyancsak sokat tett azért, hogy műsorra kerüljön néhány AMT-zeneszerző darabja.

 

2005. május 11-én Büky Géza: Concertino-ja vonószenekarra és Gallai Attila: Concerto fagottra és vonószenekarra c. műve szólalt meg, 2006. június 1-én, az AMT 15. születésnapján pedig Büky Géza Concerto-jával zongorára és vonós- zenekarra, valamint Gallai Attila: Humoreszkek I/a vonósokra c. művét tanulta meg a zenekar.

Az AMT történetében nevezetes esztendő még 2006,2007 és 2013.

 

2006-ban Gyömrőre látogattunk el. A 10 éves önálló gyömrői művészetoktatás megünnepléseképpen zenekari koncertet tartott az Alkotó Muzsikusok Társasága a Weöres Sándor Általános Iskolában. A Telecom és a MÁV Szimfonikus Zenekarból alakult kamarazenekar lépett fel, Gallai Attila vezényelt. Elhangzott többek között Rékai Iván: Vonóstrió régi stílusban – zenekari változat, Szánthó Lajos: Musica, senza interrutione, Gallai Attila: Concerto fagottra.

 

Gallai Attila: Concerto fagottra

www.youtube.com/watch?v=z696x1DV3rl

 

2007-ben az Alkotó Muzsikusok visszatértek Gyömrőre. Az AMT-napok záró rendezvényén megszólalt pl. Gallai Attila: Négy tétele a „Szentendrei misé”-jéből. Közreműködött a Gyömrői és a Monori Zeneiskola közös kamarazenekara, az Esterházy Pál Katolikus Kórus a szerző vezényletével.

Az Őrmezei Közösségi Ház is helyszíne volt egy olyan hangversenynek, amelyen zenekar lépett fel és AMT-szerzők műveit adták elő.2013. november12-én kiállítás megnyitóval egybekötött koncertre került sor, a Monarchia Szimfonikus Zenekar muzsikált Werner Gábor vezényletével. A következő zenekari művek hangzottak el: Fehér György Miklós: A két part között – két opera részlet, Mérész Ignác:   Szimfonietta Notturno, Gallai Attila: Concerto alt szaxofonra, vonószenekari darabot hozott Laczó Zoltán Vince (Hat magyar népdal), Nógrádi Péter (Elégia)  és Rékai Iván( Trió vonósokra – zenekari változat).

 

Az Alkotó Muzsikusok Társasága 2016. jún. 1-én már a 25. születésnapját ünnepli.

 

Április 25-én a Társaság néhány tagja Dunakeszire utazott, hogy az ottani zeneiskola növendékeinek és tanárainak műsorát meghallgassa, akik az AMT-szerzők műveit tűzték műsorukra.

 

Április 28-án megemlékeztünk az Alkotó Muzsikusok Társasága elhunyt tagjairól egy bensőséges koncert keretében, melyen Hűvösvölgyi Ildikó szavalt, felolvasott, műsort vezetett. Megszólaltak alkotásaik és rájuk emlékező zeneművek.

Egy másik vidéki helyszín is vállalkozott idén, hogy a előadják Társaságunk zeneszerzőinek alkotásait. Ez a város Hódmezővásárhely,ahol már egyszer , 2006-ban volt AMT-koncert.

Májusban két jelentős koncertet tartunk még. Az Őrmezei Közösségi Házban május 20-án képzőművészeink kiállítás megnyitóját irodalmi- és dalest, kamarazenei hangverseny követi.

30-án a Nádor teremben lesz az idei AMT-napok záró rendezvénye, melyen zenekari művek is hallhatóak lesznek az Anima Musicae Kamarazenekar előadásában, vezényel Antal Mátyás.

25 év nagy idő egy ember életében és ugyancsak hosszú időszak egy szervezet történetében is!

Reméljük, még sokáig tarthat az együtt munkálkodás, lelkes alkotómunka, és ahogy eddig is nemcsak az előadóink lesznek igazán változatos életkorúak , hanem a közönség minél szélesebb rétege is megismerheti az Alkotó Muzsikusok Társasága tagjainak zeneműveit, verseit, írásait, rajzait, festményeit, barackmag faragványait.

 

IMG_20150720_011342

AMT-képkockák

 

 



* Szendi Ágnes AMT-sajtóreferens, vezetőségi tag, zenetanár, zeneszerző