Ünnepi emlékezés az évfordulón

Egy éve hunyt el Varasdy Ernő (1927-2015) „Titi-bácsi”,

ütőhangszeres-művésztanár, karmester

             

 

2016.04.17. vasárnap 14 óra

HELYSZÍN: Munkácsy Mihály Művelődési Ház

(házasságkötő terem)

Cím: 2045 Törökbálint, Munkácsy Mihály utca 83.

A találkozó résztvevői:

Halásztelki Ütősök (tanár: Perecsényi Zsuzsanna)

Kispesti Alapfokú Művészeti Iskola (tanár: Maradászné Vajda Éva, Bíró Rudolf)

Leopold Mozart Zeneiskola ütőkamarája (tanár: Mile Péter)

Tárnoki Ütősök (tanár: Riha Emil)

BUMM ÜTŐEGYÜTTES (Leopold Mozart Zeneiskola) (tanár: Varasdy Dávid)

Az esemény fővédnöke: Zempléni László - zeneszerző

 

 

 

I. VARASDY ERNŐ ÜTŐSTALÁLKOZÓRÓL NÉGY FEJEZETBEN

 

(2016. április 17. - Törökbálint, Munkácsy Mihály Művelődési Ház)

 

A találkozó résztvevői:

 

Halásztelki Ütősök - tanár: Perecsényi Zsuzsanna

Kispesti Alapfokú Művészeti Iskola - tanár: Maradászné Vajda Éva, Bíró Rudolf

Leopold Mozart Zeneiskola ütő-kamarája - tanár: Mile Péter

Tárnoki Ütősök - tanár: Riha Emil

BUMM ÜTŐEGYÜTTES (Leopold Mozart Zeneiskola) - tanár: Varasdy Dávid

Az esemény fővédnöke: Zempléni László – zeneszerző

 

I.

A nagy Bumm!

 

Emlékekből, jókedvből és ritmusból sem volt hiány a budaörsi BUMM ÜTŐEGYÜTTES(Leopold Mozart Zeneiskola) szervezésében megvalósuló I. Varasdy Ernő Ütőstalálkozón. Az együttzenélés valódi ünnepének lehettek részesei azok, akik 2016. április 17-én ellátogattak a törökbálinti Munkácsy Mihály Művelődési Házba, ahol Varasdy Ernőre, Titi bácsira, a kiváló karmesterre, zenepedagógusra emlékeztek egykori tanítványok, kollégák, pályatársak és napjaink fiatal ütősei.

 

 

Fenyő Gábor

 

Szentmáry Kálmán

 

Igric Sándor

 

Zempléni László

 

Novotny Tibor

 

Balázs Oszkár

 

Varasdy Frigyes

 

Mézes Gyöngyi

 

Varasdy Dávid, a rendezvény főszervezője mindennél fontosabbnak tartotta, hogy a népes közönség és a fellépők családias hangulatban érezzék magukat, ezért a formalitásokat félretéve, a találkozó első részében a közönség soraiban helyet foglaló neves zeneszerzőket (Zempléni László, Balázs Oszkár), egykori tanítványokat (Fenyő Gábor, Novotny Tibor), a Ferencvárosi Ádám Jenő Zeneiskola volt igazgatóját (Szentmáry Kálmán), valamint a Magyar Állami Operaház művészeit (Godán Sándor, Igric Sándor) kérte meg: meséljenek a Magyar Állami Operaház ütőhangszeres művészéről, a Műegyetemi Zenekar egykori karmesteréről, Varasdy Ernőről. A mesélésbe bekapcsolódott testvére, Varasdy Frigyes is, aki beavatta a közönséget a Titi becenév eredetébe. Vidám pillanatokkal ajándékozott meg, minket, nézőket a rendezvény fővédnöke, Zempléni László is, aki elmondta, hogy az UT-24-75 című darabja saját autójáról kapta nevét. A Leopold Mozart Zeneiskola igazgatónője, dr. Madarászné dr. Losonczy Katalin megnyitó beszédében arról beszélt, mennyire fontosnak tartja, hogy az iskola növendékei alkalmi vagy állandó zenekarokban együtt, egymásra figyelve zenéljenek. Meghatódva emelte ki: ezt a törekvésüket a szülők is nagyban támogatják. Ez abból is látszik, hogy nemcsak elhozták ide gyermekeiket, hanem vasárnap ide vagy oda, már dél óta kenték a szendvicseket, sütötték a süteményeket, hogy a résztvevők enni- és innivalóban se szenvedjenek hiányt. A találkozó második részében már a zenéé volt a főszerep. Összesen hat ütőegyüttes (tárnoki, halászteleki, érdi, kispesti, budaörsi, BUMM) muzsikájában gyönyörködhettünk. A fellépő gyerekek mindegyike emléklapot kapott a rendezvény végén, ami egy nagyon különleges, valamennyi ütős közös zenélésével zárult.

 

 

 

Varasdy Dávid 

 

 

 

 

Asboltné Czapári Beáta

szülő

 

 

 

Tisztelt Varasdy Tanár Úr!

Kedves Dávid!

 

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani, valamint gratulálni az I. VARASDY ERNŐ Ütőhangszeres Találkozóhoz, melynek szervezője, felkészítő tanára, közreműködője és nem utolsó sorban névadója voltál.

A bevezetőben elhangzott szívedből jövő emlékeid, kedves szavaidat mind meghatottam hallgattuk. Köszönjük, hogy továbbviszed mindazt, amit Varasdy Ernőtől tanultál, hogy őrzöd kottáit, Téged is ezekből tanított. Az általa különböző hangszercsoportokra meghangszerelt művek és Zempléni László művei is mindig sikert hoztak évtizedek óta a koncerteken.

 

Növendékeid jó felkészültséget és technikai tudást mutattak.

Ünnepélyes és családias hangulatú találkozót hoztál létre, melyre minden szereplő és meghívott szívesen látogatott el. Szeretettel emlékeztek az operaházi és MÁV zenekari művészek és az Ádám Jenő Zeneiskola volt igazgatója, amely helyeken Varasdy Ernő több évtizedes művészi és pedagógiai munkát nyújtott.

Nem felejtjük, munkássága által örökké él velünk.

Gratulálunk minden közreműködő tanár kollégának és az ütőegyütteseknek.

Köszönet a Leopold Mozart Zeneiskola igazgatójának, dr. Madarászné dr. Losonczy Katalinnak a megnyitón elhangzott kedves szavaiért, valamint a nagy hangszerkészletért, amely biztosítja a gyermekeknek a zenetanulást és az együtt muzsikálást.

További sikereket kívánunk.

 

Üdvözlettel:

Varasdy Ernőné Bérczes Mária

és

dr. Vadinszkyné Varasdy Tünde