Itt vagyunk! Létrejött!

 

Összművészeti Doktorandusz Nap

 

2016. április 23.-án, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen került megrendezésre az intézmény Doktorandusz Önkormányzata szervezésében az Összművészeti Doktorandusz Nap. Az esemény megvalósulását a védnök dr. Vigh Andrea (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora), és szakmai mecénások segítették: dr. Ferencz Győző (Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia ügyvezető elnöke), dr. Jankovics Marcell (Magyar Művészeti Akadémia alelnöke), dr. Navracsics Tibor (Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa), dr. Palkovics László (oktatási államtitkár). A Doktoranduszok Országos Szövetsége és annak Zenetudományi osztálya, továbbá a Magyar Művészeti Akadémia is hozzájárult, hogy a két évvel ezelőtt tervbe vett konferencia informatív előadásaival és változatos programjaival kecsegtető legyen a doktoranduszok számára. A nap folyamán nagyon hasznos prezentációk mellett zenei műsorra és művészeti kerekasztal-beszélgetésre is sor került.

 

Az eseményt a Zeneakadémia rektora és egyben a program védnöke Dr. Vigh Andrea nyitotta meg, aki az egynapos konferencia célkitűzéséről – a művészeti és művészetelméleti képzés területein tanuló doktoranduszok megismerkedése a társművészetek képzésével , valamint az összefogás jelentőségéről beszélt. Ezt követte a Zeneakadémia Doktori Iskolájának elnöke Dr. Kovács Sándor felszólalása, mely a tőle megszokott módon egy tréfás Rejtő történet köré épült, a zeneakadémiai doktori képzésről. A nap mottója: „Itt vagyunk! Létrejött!” hangzott el többször is a főszervező, a Zeneakadémia Doktorandusz Önkormányzata elnöke Kovács Zalán László által, akinek pontos és lelkiismeretes munkája nélkül ez a rendezvény nem jöhetett volna létre. A köszöntők után csendült fel Donizetti: Lucia di Lammermoor című opera kadenciája Papp Tímea tolmácsolásában, melyet egy igen ifjú zeneszerző, Balogh Máté kompozíciója a Tra követett. A két fuvolára és zongorára írt mű – előadói: Nagy Judit, Bán Máté, Dani Imre –, különös hangzásvilágával és váratlan hangszerbelépéseivel, jelentős kontrasztként hatott az olasz opera lágy hárfa dallamai után.

 

 

Balogh Máté: Tra c. művét játssza Nagy Judit – fuvola, Bán Máté – fuvola, Dani Imre - zongora

 

Az általános előadások a doktori képzés változásaira és azok érvénybelépésének dátumára, illetve mind a belföldi mind az EU-s pályázati lehetőségekre is felhívta a figyelmet, hiszen: „Magyarországon is van pénz, de az EU-ban még több van!” bíztatta a hallgatókat Kiss Antal miniszteri biztos. Az előadók számára különösen fontos projekt a Kreatív Európa, mely a kulturális, kreatív és audiovizuális ágazatok támogatására irányul. A program vezetője Dr. Kiss Patrícia, a különböző kulturális pályázatok ismertetése mellett az elérhető célokról és forrásokról is informálta a közönséget. A továbbiakban a Nemzeti Kulturális Alap főigazgatója, Krucsainé Herter Anikó a tavaly kiosztott 143 milliárdos támogatás részletezése mellett, az NKA honlap kezeléséről és a pályázatokra való jelentkezés feltételeiről nyújtott akkurátus tájékoztatást.

 

Ebédszünet után kaptak helyet az interdiszciplináris előadások. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rekonstrukciójának nehézségeiről, ezen belül is az innováció és művészet metszéspontjáról, valamint a megvalósításról tartott előadást Lakatos Gergely a Zeneakadémia műszaki igazgatója és Dr. Pazár Béla építész. A több díjat is elnyert projekt kivitelezésekor készült rendkívüli képeket láthattak a konferencia résztvevői.

 

Dr. Soós Kata az ELTE fiatal tanáraként az alkotás, kutatói kíváncsiság és felfedezés jelentőségéről és szerepéről számolt be a társadalomkutatásban. A BGE tanszékvezető docense dr. Surányi András – a konferencia társszervezője – a média felöl közelített a művészetekhez. Előadásában a percepció és a szubjektív megélés, a „manipulált” közvetítés és az interdiszciplináris nyelvi készlet komplexitása kerültek terítékre.

 

A nap koordinátora dr. Hegedüs D. Géza, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektor-helyettese volt, aki nemcsak konferált, hanem igen releváns megfigyeléseit is megosztotta a közönséggel. Ilyen volt a tudományra és művészetre vonatkozó megjegyzése: a tudományban valaki felfedez valamit és az utókor meghaladja azt, addig a művészetben bár megvan a felfedezés öröme és annak eredménye, a következő kutató már teljesen más felfedezésére törekszik majd. Emellett a művészetben számos olyan kérdés merül fel, amelyre nincs válasz.

 

A kerekasztal-beszélgetés talán a nap legizgalmasabb pontja volt, hiszen olyan illusztris személyek vettek részt, mint dr. Hegedüs D. Géza, dr. Csanádi Judit (MKE rektora), dr. Balázs Mihály (BME Építőművészeti Doktori Iskola vezetője), dr. Kutnyánszky Csaba (LFZE rektor-helyettese, a Doktori Iskola vezetője), dr. Prazsák Gergő (ELTE Interdiszciplináris Társadalmi Kutatások doktori program oktatója) és Szinetár Miklós (SZFE professor emeritusa). A diskurzust Kovács Zalán László és dr. Surányi András vezette. Megbeszélésre került témák többek között a progresszió és hagyomány, a jó publikum fogalma, a motiváció és a DLA képzés jelentősége volt.

 

A művészeti kerekasztal-beszélgetés résztvevői balról jobbra: Dr. Balázs Mihály  - BME Építőművészeti Doktori Iskola vezetője, Dr. Csanádi Judit - MKE rektora, Kovács Zalán László - LFZE Doktorandusz Önkormányzatának elnöke, Dr. Surányi András - BGE tanszékvezető docense, Szinetár Miklós - SZFE professor emeritusa, Dr. Prazsák Gergő - ELTE Interdiszciplináris Társadalmi Kutatások Doktori Program oktatója, Dr. Kutnyánszky Csaba - LFZE rektor-helyettese, Doktori Iskola vezetője

 

A beszélgetés során felmerültek a társadalmi konfliktusok megjelenési formái, a tudós és művészi hivatás közötti különbségek is, de a tudós zeneszerző Bartók és Kodály neve is említésre került, a gyerekek zenei oktatásának színvonala kapcsán.

 

Az Összművészeti Doktorandusz Nap igazán sikeres és eredményes kísérlet volt a doktori hallgatók aktív alkotóházának megteremtésére, és a tudományos kapcsolatok létrehozására. Talán már jövőre sikerül kivitelezni a Kovács Zalán László által kitűzött újabb célt: „legközelebb a Zeneakadémia Nagyterme teljen meg”.

 

Vászka Anikó

a Zeneakadémia PhD hallgatója