Kóruszene Jeanne d’Arc városából

 

Az ott működő énekkarokat tekintve a kóruszene egyik fellegvárának számító Rouen nagyszerű énekegyüttese, az Ensemble Vocal du Conservatoire de Rouen két koncertet is ad budapesti látogatása során. A műsorban válogatást hallhatunk a francia és a magyar a cappella kóruszene legszebb alkotásaiból, a belépés díjtalan. A két koncert helyszíne és időpontja:

 

Augusztus 2. (kedd), 18 óra – Budavári Evangélikus templom (Bécsi kapu tér)

Augusztus 3. (szerda), 19.45 – Jézus Szíve templom (1085 Budapest, Mária utca 25.)

 

Az énekegyüttest 2005 szeptemberében alapította jelenlegi karnagya, a Roueni Conservatoire professzora és kórusainak vezetője, Pascal Hellot. A műsor és az elődadandó művektől függően létszáma 24 és 40 közötti, mindegyik énekes nagy kóruszenei tapasztalattal és komoly zenei múlttal rendelkezik. Ennek köszönhetően az énekegyüttes repertoárja rendkívül széles, a kora reneszánsz művektől napjaink zenéjéig megannyi remekművet felölel, és természetesen a francia zene hangsúlyosan szerepel változatosan összeállított, egyszerre szórakoztató és intellektuális kihívást jelentő műsoraiban.

 

Az Ensemble Vocal du Conservatoire de Rouen részt vett olyan barokk szerzők nagyszabású műveinek előadásában, mint Henry Purcell, Johann Sebastian Bach, Georg Philipp Telemann. A 19. század nagy romantikus alkotóinak – Schubert, Mendelssohn, Bruckner – alapításától kezdve nagy figyelmet szentel, ahogyan a 20. és 21. századi zene is része tevékenységének, például a francia Francis Poulenc, az amerikai Morten Lauridsen és a finn Jukka Linkola alkotásai révén.

 

Ez a sokszínűség és sokoldalúság teszi lehetővé, hogy az énekegyüttes olyan neves hangszeres együttesekkel és előadókkal dolgozzon együtt, mint a Sacqueboutiers de Toulouse, a Počme Harmonique és Vincent Dumestre vagy Benjamin Allard orgonaművész.

 

Az Ensemble Vocal du Conservatoire de Rouen rendszeresen fellép szűkebb hazájában, Felső-Normandiában, de Franciaország más vidékein és külföldön is többször tesz eleget meghívásoknak.

 

Műsor:

Salve Regina – gregorián antifóna

Josquin Des Pres (c. 1450–1521): Salve Regina

Francis Poulenc (1899–1963): Salve Regina

Claude Goudimel (c. 1515–1572): 50. zsoltár

Kodály Zoltán (1882–1967): 50. genfi zsoltár

Guillaume Dufay (1400–1474): Ma belle dame souveraine

Claude Le Jeune (1530–1600): Emendemus in medio

Francis Poulenc (1899-1963): Assisi Szent Ferenc négy imája

Ned i vester soli glader – norvég tradicionális ének

Bárdos Lajos (1899–1986): Szellő zúg távol

Eric Whitacre (1970): Sleep

 

Vezényel: Pascal Hellot