IFJÚ ZENEMŰVÉSZEK
NEMZETKÖZI NYÁRI AKADÉMIÁJA

2016. július 15-24.

 

 

Az érzékek felélesztése – zeneiség a mozdulatokban

 

Az amszterdami zeneakadémia tanárának, Dezső Virágnak egyedülálló mesterkurzusán tanulhatnak az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának hallgatói 2016. július 22-ig Debrecenben.

 

A mozdulat zeneisége címmel tart hazánkban ritkaságnak számító képzést a modern mime, a tánc, az instant kompozíció és a zene világát ötvöző előadóművész, aki a nagy múltú Moving Academy for Performing Arts - MAPA Amsterdam - művészeti vezetője. Dezső Virág elsőként hirdette meg a debreceni nyári akadémián kurzusát a tizenkét országból érkezett kétszáz hallgatónak: külön hatnapos mesterkurzuson tanulhatnak az énekesek és a hangszeres zenészek, zeneszerzők, karmesternövendékek, sőt a művésztanárok is.

http://www.dehir.hu/wp-content/uploads/dezsovirag.jpg

 

- Miután minden zenész nagyon komoly „audiotréninggel” rendelkezik, a képzés során megpróbálunk a testen keresztül, a testből adódóan új készségeket fejleszteni, feléleszteni az érzékeket. A zeneiséget keressük a mozdulatokban, a térben, a kollégákkal való kapcsolatban, egy olyan jelenlét kialakítása a cél, ami nem a fülekre összpontosít. Ez a nézőkkel és az aktuális repertoárral való kapcsolat minőségét is fejleszti: a színpadi előadóban olyan tudatosságot építünk, ami úgy erősíti az éppen játszott darab megszólaltatását, hogy a néző nem tudja levenni a szemét a művészről – fogalmazta meg a mesterkurzus célkitűzéseit Dezső Virág.

 

A tréning során számos gyakorlatot tanulnak a résztvevők a bizalom építésére, a zenésztársakban és önmagukban egyaránt, de fejlesztik a kifejezetten testi, fizikális érzékekre – ám nem a látásra és hallásra – épülő figyelmet, hogy odafordulás nélkül is tudják, mikor rezdül a másik, mikor indul el egy zenei vagy mozdulati mondat.

 

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának Liszt termében az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának művésztanárai és növendékei július 15-24. között tíz ingyenesen látogatható koncertet adtak, július 18-án, Rezes Gála várta a közönséget, melyen többek között fellépett Nemes Balázs, a Frankfurti Rádió Szimfonikus Zenekarának szóló trombitása.

 

V. J.