A MÁV Szimfonikus Zenekar 2016/17-es évadja és zenepedagógiai tevékenysége

 

A MÁV 1945 óta utasokon kívül kultúrát is szállít országszerte, sőt, világszerte. 2013-tól zenekarának Himnusz-felvétele szól az olimpiai dobogóra fellépő magyar sportolók tiszteletére. Ugyancsak 2013-ban Lendvai György ügyvezető igazgató a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést kapta – többek között – „az ifjúság zenei nevelésének előtérbe helyezéséért”. 2012/13-tól az együttes művészeti vezetője és vezető karmestere lett Csaba Péter, a Lyonban és Budapesten működő hegedűművész. Hevér Gábor, Lendvai György és Csaba Péter közös év eleji sajtótájékoztatóján bejelentette a hírt, miszerint a Múzeum utcai elegáns próbateremmel együtt az egész épület (egykori Károlyi-palota) a kis Görögkeleti Egyház (összesen öt papja van) tulajdona lesz. Az egyházfő, a metropolita ugyan szóban megígérte, hogy maradhatnak a székházban, ám ennek írásbeli megerősítése még nem történt meg. A próbaterem 2006 óta éppen a legfontosabb zenepedagógiai munka helyszíne is. Van miért izgulnunk.

 

A MÁV Szimfonikus Zenekar az új évadra kilenc bérletsorozatot hirdet 44 koncerttel, továbbá bérleten kívüli előadásokat különböző helyszíneken, valamint a cseperedő nemzedék számára három különböző sorozatból álló, bérletenként havi egy-egy alkalommal játékos, zenés programot. 

 

A „Százéves terv” szellemes címet Székely Edit zenepedagógus fuvolaművész, aktív muzsikus találta ki a MÁV Szimfonikus Zenekart hallgatók legfiatalabb korosztályának – magzati kortól kezdve. Gyakorló édesanyaként vállalkozott „allegromoderátornak”. 2008-ban Kokas Klárával közösen dolgozták ki a Szeretethang koncertek programját várandós kismamáknak és jövendő papáknak. Egy jó rádióreklám után zsúfolásig megtelt a Múzeum utcai próbaterem, és mintegy 70 várandós pár hallgatta a zenét. Székely Edit személyesen köszönti mindegyiküket, igyekszik közönséget kovácsolni belőlük. A résztvevők fütyülhetnek, énekelhetnek, dúdolhatnak vagy zümmöghetnek az eljátszott dallamokra. Elhangzik népdal, gyermekdal vagy tánc. Később vezette be a kamaradarabokat, mintegy főpróbaként. Nem kritikusoknak, hanem a magzat számára szórakoztató, értékes műveket mutatnak be. Beszámolt arról, hogy a muzsikusoknak mekkora öröm a szabadidejüket erre áldozni. Nem a zeneszerző rangja határozza meg a minőséget, hanem az adott pillanat emelkedettsége. A kis, csöndes koncert végén taps helyett kendőt lengetnek a résztvevők. Előfordul, hogy több hangszeren megismétlik ugyanazt a művet, hogy jobban rögzüljön a muzsika. A számok között beszélgetnek, meditálnak, akár táncolhatnak is. Akit kevésbé érdekel az ilyen előadás, nem jön el a következőre. A többség azonban havonta visszatérő vendég keddenként 18 órától.

 

A zenei nevelés a szülés után is fontos, erre szolgál a Búgócsiga sorozat. Aprók és nagyok szüleikkel szőnyegeken foglalnak helyet, a kicsiket elriasztó taps helyett kendőt lengetnek, a zeneszámok között mondókákkal és az anyukák dalával szórakoznak. A foglalkozások az évszaknak megfelelő népszokásokhoz, ünnepekhez kapcsolódnak. Vannak simogatós, hintáztatós, lovagoltatós darabok. A legfiatalabb baba hathetes, ám a közös szórakozást három hónapos kortól már kifejezetten élvezik a gyerekek. A „kiöregedő” korosztály, a háromévesek 20-25 perc zenét hallgatnak, utána játék következik. A mamák zenére táncoltatják vagy ringatják a kicsiket keddenként 16:30-tól.

 

A két sorozat időpontjai: 2016. szeptember 27., november 29., december 13., 2017. január 24., február 14., március 7., április 25., május 9. Részvételi díj 1.000.- Ft. 3 éves kortól.

 

Zene-Tér-Kép címmel hangszerbemutatókat tart a MÁV Szimfonikus Zenekar kisebb csapata az 1-7 éves korosztály, vagyis bölcsődések, óvodások számára. Székely Edit úgy mondja, 14 éves koráig járt óvodába, mert édesanyja óvónő volt.

 

Székely Edit

 

Bejárt hozzá iskolás korában is, tehát a repertoárja gyermekdalokból kiemelkedő. A foglalkozásokon egy-egy hangszercsaládot mutat be. A vonósokból az egyhúrú hangszerektől a többhúrúkig; a fúvósokat a nádsíptól a pánsípig a fafurulyán keresztül ismerteti. Közben persze sok játék, dal szerepel a műsorban, szívószálból „faragnak” nádsípot, képzeletben léggömböt fújnak a megfelelő dalhoz – most szombatonként a próbateremben. Eredetileg, 2006-ban hétköznap délelőttre hirdették meg a programot óvodásoknak, végül a sok zenekari munka miatt áttették ezeket a hétvégére. Ennek ellenére 4-5 zenésszel együtt „megrendelésre” kijárnak óvodákba (Óbuda, Újpest, Kőbánya, Rákospalota, Bicske intézményeibe). Amint a gyerekek tudnak már figyelni a 3-4 perces muzsikára, jöhetnek a tematikus koncertek is. A közös éneklés, mondókázás és zenehallgatás során elhangozhat akár egy-egy versenymű tétele – „lebutított” változatban, az évszaknak megfelelően (villámlás, mennydörgés, vadászat, polka) Kodály Zoltán szellemében, a legjobb szerzőktől. A havi egyszeri előadásokból álló sorozat kincseket nyújt át a jövő nemzedékének. „Hozzon a gyermeknek mindenki, amit tud: játékot, zenét, örömöt…” – vallja Székely Edit is. Legfontosabb a zene örömének átadása…

 

 

      

A MÁV Szimfonikusok családi hangszerbemutatói

 

Bérletvásárlás: VIII. Múzeum utca 11. Tel.: +36-1-338-26-64/23-as mellék. E-mail: bjobbagy@mavzenekar.hu. Szívhez szóló a műsorfüzet hirdetése: 1%-os támogatásért 100%-os zenét adunk! (Adószám: 18056721-2-42)

 

Dobi Ildikó