Aranylemez, arany tokban

 

Rév Lívia köszöntése

 

http://ujember.hu/wp-content/uploads/2016/07/160710_revlivia.jpg

 

Úgy illenék, hogy aranyszínűek legyenek, és arannyal nyomott díszdoboz foglalja őket magában.

A centenáriumi Rév Lívia-életműkiadás lemezeit.

Amelyek csak a képzeletemben léteznek, és hogy szabadkoznom kell a nemlétük miatt, senki se tekintse ünneprontásnak. Rév Lívia százesztendős!

 

Ez a kivételes művész, akinek élete és pályája már-már elkoptatja a páratlan, a rendkívüli, az egyedülálló jelzőket. A tisztviselőék háborús szülötte budai kislány, akinek zenei fogékonysága már akkor megmutatkozott, amikor zongoraleckét kért ajándékba ötödik születésnapjára. Nem hajasbabát, nem masnis kötényruhát, nem tollaslabda-fölszerelést. Csak egy zongoraórát az egy emelettel lentebb lakó zongorakisasszonynál. Akit névtelenségbe burkolózó pártfogók segítettek be az egyik legkiválóbb elemi iskolába, akit a zenetanár-legenda Varró Margit vett szárnyai alá, és akinek Weiner meg Dohnányi elismerő félmondatai váltak életre szóló iránymutatójául. Aki hűségben végigvacogta a vészkorszakot, miközben Bach Olasz koncertjét memorizálta az óvóhelyen, akit kiváló minősítésű oklevelével sem engedtek katedrához, aki kalandos módon meghódította a háborúból épphogy fellélegzett Bukarestet, majd még kalandosabb módon Párizsba vetődött, ahol sebtében összekötötte életét egy valóságos francia főrenddel.

 

http://pastdaily.com/wp-content/uploads/2013/01/livia-rev-1946-resize.jpg

Rév Lívia (pastdaily.com)

 

Persze a Notre Dame-ban, hol másutt? Akiben nem csupán Chopin lelt rá kongeniális megszólaltatójára, de aki Czerny másoktól kopogós etűdjeit is oly éterien, annyi költőiséggel játssza, minthogyha imádságot mondana.

 

Livia Rév plays Chopin 6 Études*

Chopin: 6 Études 1. Op.10 No.3 in E 2. Op.10 No.4 in C sharp minor (04:06) 3. Op.10 No.5 in G flat (06:30) 4. Op.25 No.1 in A flat ...

 

Miközben idehaza majdhogynem el is felejtkeztek róla.

Pedig Rév Lívia szívében mindvégig megmaradt magyar muzsikusnak: ha csak tehette, Bartókot játszott a BBC-től is közvetített londoni nagyzenekari hangversenyein, amikor meg szólóestre adódott alkalma, legalább az Este a székelyeknél akkor is elhangzott. Tanítási metódusa, amellyel vagy négy zongoristanemzedék számára jelölte ki a helyes utat, deklaráltan magyar módszer, Liszt öröksége, akit a művésznő, közmondásos humorával, zenei dédapjaképpen tisztel. Különös, hogy miközben más magyar muzsikusok sokkalta nagyobb figyelmet kaptak még itthon, a vasfüggönyön innen is, Rév Líviát alig-alig ismertük, miközben a párizsi zenei életben is afféle különutasnak számított. Csak épp az ő lemezeit veszik elő mindmáig, ha a francia komolyzenei adók hiteles Debussy-felvétellel akarnak kedveskedni a hallgatóságnak.

 

Debussy Clair de lune -- piano Lívia Rév (88) in Szeged 2004 Moonlight*

 

Ez a bámulatos életpálya már csak a muzsikuspartnerek vázlatos fölsorolásával is lexikoni szócikkért kiált. Fenyves Lóránt és Alíz, Zathureczky Ede, Végh Sándor, Starker János, Banda Ede, Varga Tibor, Székely Zoltán – szemezgetem a La Perla nevezetű szálloda levélpapírjára rögtönzött listát, amelyen maga a művésznő vette leltárba kamarapartnereit, külön kérésemre. Nem szólva a sztárkarmesterekről, akiket sikerekhez segített: Malcolm Sargentről, Adrian Boultról, André Cluytens-ről, Kripsről, Kubelikról, Susskindról, Schmidt-Isserstedtről. Hála a hatvanas években készített bakelitlemezeknek és a kilencvenes évektől slágerlistákat hódító angol CD-kiadásoknak, Rév Lívia egyedülálló finomsága és mély érzéssel társuló zenei intelligenciája sokak mindennapi zenei tápláléka. Mindazonáltal elszorul a szívem, ha a Radio France meg a BBC archívumában lapuló kincsekre gondolok: Mozart-szonáták, Beethoven-, Chopin- és Schumann- és Bartók-koncertek… Amit lehetett, egybeszedegettünk, de hiányzik, sokunknak hiányzik az az aranydobozos díszkiadás ezen a szép, évfordulós születésnapon. Menuhinnak, aki ugyancsak 1916-ban látta meg a napvilágot, kiadója pazar díszkiadást szentelt, amelynek fedelén a „Menuhin Évszázada” fölirat díszeleg. Menuhin tizenhét esztendeje nincs közöttünk. Rév Lívia ellenben mind a mai napig a zongora mellett ébresztgeti az előadóművészet nagy korszakának szunnyadozó múzsáit. Adjon Neki a Teremtő puha billentést, könnyed futamokat még sokat, sokáig!

Lívia Rév (93!) Mendelssohn Songs without Words Master class in Szeged 06-06-2009*

 

Marton Árpád

(Írás és fotó: Új Ember /ujember.hu/ 2016. júl.10.)

 

*A YouTube-ról származó felvételek csak a Parlandóban megjelent másodközlés illusztrációi!

 

http://martonarpad.hupont.hu/felhasznalok_uj/7/0/70493/kepfeltoltes/miert_hiszek_rev_livia_borito.jpg    

 

     http://martonarpad.hupont.hu/felhasznalok_uj/7/0/70493/kepfeltoltes/rev_livia_konyvbemutato_tokody_ilonaval._konyvhet_2009.jpg

Marton Árpád és interjú köteteinek főszereplői: Rév Lívia (középen) és Tokody Ilona

 

http://martonarpad.hupont.hu/felhasznalok_uj/7/0/70493/kepfeltoltes/miert_hiszek_tokody_ilona_borito.jpg