Kettős vizsgakoncert

 

Vikol Kálmán

 

Élete nagy eseményéhez érkezett 2016. május 18-án Vikol Kálmán zenepedagógus és a Mátyásföldi Koncert Fúvószenekar. Diplomahangversenyt hallhatott a klasszikus zenét kedvelő közönség, amelynek tétje az volt, hogy Vikol Kálmán megkapja-e a fúvóskarmesteri diplomát, a Mátyásföldi Koncert Fúvószenekar pedig a nemzetközi minősítést.

 

Vikol Kálmán karmesteri pályája kollégája, Vaszlik Kálmán ötlete alapján indult, aki őt szemelte ki utódjául. Vikol tanár úr már ismert zenepedagógusa volt a XVI. kerület zenei életének, de jobban szeretett hangszeres zenészként muzsikálni, így magától annak ellenére sem jutott eszébe a vezénylés, hogy édesapja és nagyapja is karmesterként tevékenykedett Erdélyben. Idősebb kollégája és példaképe kitartó rábeszélésére mégis kezébe vette a karmesteri pálcát.

 

Vikol Kálmán Hidas Frigyes fuvolaversenyét vezényli. A szólista

 

Rendszeresen részt vett a Hidas Frigyes nevét viselő győri karmesterkurzusokon, majd a vezénylés tudományában egyre jobban haladva a balatonföldvári karmesterversenyen 2010-ben ifjúsági kategóriában aranyérmet nyert. Ennek a sikernek, és a földvári rendezvény néhány nagytekintélyű zenetanárának ösztönzése beiratkozott a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának fúvóskarmester képzésére. Kegyetlenül nehéz feladatra vállalkozott, hiszen napi tanári munkája mellett 18 tantárgyat kellett elsajátítania valamint ingázni Szeged és Budapest között. Egyszer meg is fordult a fejében, hogy abbahagyja, de Vaszlik Kálmán ekkor is segítségére sietett, és nem engedte, hogy megfutamodjon. Sokan nem is gondolnánk, hogy a vezénylésen kívül mi mindenhez kell értenie egy karmesternek. A többi között tudnia kell partitúrát olvasni, hangszerelni, átiratokat készíteni, zongorázni, de járatosnak kell lennie a művészetek és az irodalom terén is. A diplomakoncert műsorát úgy kellett összeállítani, hogy legyen benne egy induló, egy operanyitány átirat, egy versenymű, amikor szólista és a kísérőzenekar közötti összhangot kell megteremtenie a vizsgázónk, egy hangszerelés, és egy kortárs szerző nagyobb lélegzetű zeneműve. A zsűri – amelyet dr. Tóth Péter, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának (SZTZK) dékánja, zeneszerző, Nagy Zsolt tubaművész, az SZTZK docense, és dr. Csikota József az SZTZK adjunktusa, karmester, Vikol Kálmán tanára alkotott – nem csak a karmesteri tevékenységet figyelte, hanem a vizsgázó által vezényelt Mátyásföldi Koncert Fúvószenekart is, amelynek ez volt a nemzetközi minősítő koncertje.

 

Amint a diplomakoncert zeneművei elhangzottak, a zsűri visszavonult, és egy szórakoztató műsor vette kezdetét.

 

Vezényel Vaszlik Kálmán, tárogatón Vikol Kálmán játszik

 

Ebben vezényelt Vaszlik Kálmán, a Mátyásföldi Fúvószenekar alapítója is, a szülők pedig azzal lepték meg Vikol tanár urat, hogy váratlanul az általa alapított Csipikék Gyermekkórus tagjai sorakoztak föl a színpadon, és a Szabó Levente gitár- és Virág László hegedűkíséretével megerősített gyerekkórus a Székely fohászt adta elő Pálmai Zoltán vezetésével. A szülők ezen kívül még egy köszönőlevelet is írtak, amelyet az est házigazdája, Zelinka Tamás zenepedagógus olvasott fel. A levélben elmondták, milyen hálásak gyermekeik zenei neveléséért, azért a légkörért, amely a tanár urat körül veszi, és azért a sok szép élményért, amelyben a diákok a zenei rendezvényeken részesülhettek. Amíg zúgott a taps, Vikol tanár úr meghatottságával küzdve vette tudomásul azt a túláradó szeretetet, amely számára is meglepő erővel áradt felé a tanítványok, szüleik és a kollégák részéről. Ennek bizonyítéka az is, hogy a fuvolaverseny szólistája, Suba Eszter tanárnő, aki nem is hivatásos zenész, hanem magyar történelem szakos tanár, iskolai programját módosítva is vállalta a fuvolaszóló előadását.

A diplomakoncerten megjelent Kovács Péter polgármester is, aki elmondta, Vikol Kálmán 22 éve tevékenykedik a XVI. kerületbe. Aki ismeri, tudja róla, hogy szenvedélyesen szereti a zenét, és ugyanilyen szenvedéllyel igyekszi átadni azt tanítványainak. Már eddig is sok száz gyereket vezetett be a zene világába, és remélhetőleg így lesz ez a jövőben is.

 

A diploma- és minősítő koncertre nem csak a zenekari tagok hozzátartozói, Vikol Kálmán gyermekei, Kata és Márton, Erdélyből érkezett édesapja, és rokonai voltak kíváncsiak, hanem néhány nagy név a szakmából is. Itt volt Kapi-Horváth Ferenc ezredes, a NAV-Pénzügyőr Zenekar vezető karmestere, Kovács Tibor alezredes, a Magyar Honvédség Központi Zenekarának vezető karmestere, Szabó Ferenc, a Magyar Fúvószene és Mazsorett Szövetség elnöke, továbbá Klebniczky György és dr. Tóth Péter zeneszerzők, akiknek művei el is hangzottak a koncerten.

 

Amíg az est szórakoztató része lezajlott, meghozta a döntést a háromtagú zsűri, melyet dr. Csikota József ismertetett. Először a vizsgázó karmester munkáját értékelte, és elmondta, egybehangzó véleményük szerint Vikol Kálmán mind felkészültségét, mind hozzáállását tekintve alkalmas a karmesteri feladatok ellátására, ezért átveheti fúvószenekari karmesteri diplomáját. Mivel Csikota József elnöke a Nemzetközi Fúvósszövetség kelet-közép európai szervezetének (WASBE), a diplomán kívül még egy minősítést, és két kitüntetést is kiosztott a világszervezet nevében.

 

A 40 éve alapított Mátyásföldi Koncert Fúvószenekarnak a fúvószene négy évtizeden keresztül, országon belül és határainkon túl végzett magas színvonalú képviseletéért és népszerűsítéséért arany fokozatú nemzetközi minősítést, Vaszlik Kálmánnak, a zenekar alapítójának eddigi életművéért, a frissdiplomás Vikol Kálmánnak pedig a 15 éves zenekari, és öt éves karmesteri tevékenységéért WASBE-kitüntetést adományozott.

 

Mészáros Tibor