DELLEY JÓZSEF EMLÉKKÖNYV SZEGED, 2014

 

In memoriam Delley József

 

Szerkesztette és az életrajzot írta Delley Józsefné Halama Piroska és Delley Zita.

A könyv lektora: Dr Maczelka Noémi zongoraművész

 

Delley József halálának 10. évfordulójára emlékezve idézzük fel a róla készült monográfiá. A belső borítón olvasható, hogy a könyv alapjául Szénási Blanka „Delley József élete és munkássága” c. szakdolgozata szolgált.

A 304 oldalt magában foglaló, a címlapon Delley József fényképét őrző kiadványt a Litofilm Kft Nyomda készítette. A kötet köszönetnyilvánítással kezdődik.  1

 

Ezt követi egy nagy fejezet Delley Józsefné Halama Piroska, Delley Zita által összeállított életrajz, amely a legapróbb részletekre törekedve mutatja be Delley József pályájának indulását és kiteljesedését. Megismerhetjük Delley József egykori tanárait az egri Zeneiskolában Gyárfás Győzőné Hubert Jolánt, majd a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában Kertész Lajost, a Zeneakadémián Hernádi Lajost és Solymos Pétert. Diplomakoncertje  1962. április 18-án volt ,melynek műsora Mozart: C-dúr Fantázia és fúga K. 394, Beethoven: E-Dúr szonáta op. 109. Bartók: Improvizációk, Debussy: Hegedű-zongoraszonáta Gerzanics Iván közreműködésével, Liszt: Weinen, Klagen. Delley József jeles osztályzatot és művésztanári oklevelet kapott. A diplomakoncert műsorát a Magyar Rádió is rögzítette 1962. jún. 22-én.

 

A könyv következő fejezete összefoglalja  Delley József kezdeti éveit a  Szegedi Állami Zeneművészeti Szakközépiskolában(1962-66) első tanítványait, bemutatkozó koncertjei, Bódás Péterrel való barátságát. A tanítás mellett bemutatja a Collégium Artiumon  és a Filharmóniai koncerteken való  közreműködését. Kitér a családi változásokra. 1965. júl. 24-én házasságot kötött Halama Piroska szolfézs, karvezető tanárral, aki szintén a Szegedi Állami Zeneművészeti szakiskolában kapott állást. Két gyermekük született. 1967-ben Piroska és 1974-ben Zita.

 

A következő fejezet 1966-tól haláláig terjedő időszakot mutatja be. A szerzők Delley József sokrétű tevékenységére világítanak rá. Delley József az 1966-ban megalakuló Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Szegedi Tanárképző Tagozatának és jogutódjának lett kinevezett tanára. Ettől az időtől 27éven keresztül a zongora-hárfa és orgona tanszék vezetője volt.    A zongora főtárgy mellett a zongoramódszertant is tanította. Ebben az időszakban Delley József még jobban bekapcsolódott a város zenei életébe és jelképpé vált. Nagysikerű szóló és kamaraestjei voltak. Bódás Péterrel kétzongorás és négykezes párost, Kedves Tamással cselló zongora kamarapárost alkottak. Filharmóniai szóló szereplései  mellett több évtizeden keresztül volt a Szegedi Szabadtéri Játékok zongora korrepetitora. Rendszeresen részt vett a Kortárszenei Napok hangversenysorozatban számos bemutató fűződik a nevéhez.

 

Aktívan részt vett a Zenebarátok kórusának betanításában és kísérte őket hangversenyeiken orgonán, csembalón és zongorán, sőt maga is énekelt a kórusban 1962-től haláláig.   Az Éneklő Ífjúság hangversenyeinek rendszeres kísérője volt. A Zsombói Wesselényi Népfőiskola előadásain is többször közreműködött.

A jövő generációját tanította a  Csongrádi Zenei Táborban (1983-89-ig).

 

Szakmai tudására több verseny zsűrijében  is számot tartottak pld: Országos Zongoraverseny Nyíregyháza, Etűd verseny Kiskőrös.

 

Az 1970-es években szakfelügyelő lett Csongrád, Bács- Kiskun, Békés megyében. Évtizedeken keresztül volt a Művészeti Szakszervezetek Szövetsége Országos Zenepedagógus Szakosztály szegedi alapszervezetének titkára, majd elnöke.

 

A szerzők rávilágítottak Delley József természetszeretetére, amelyet továbbadott a tanítványainak, hiszen rendszeresen szervezett emlékezetes téli túrákat Nagyhideghegyre.

 

1999-2004-ig öt alkalommal járt Japánban mesterkurzust tartani és hangversenyeket adni. A Japánban működő Kodály Intézet felkérte, hogy tartson előadást zongoratanároknak Bartók Gyermekeknek és a Mikrokozmosz köteteiről, Kodály zongoradarabjairól és Liszt műveiről. Emellett fellépett Európa több országában:(Németország, Hollandia, Dánia, Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Bulgária, Lengyelország, Csehszlovákia, Jugoszlávia, Ausztria különböző városaiban). 

 

A könyv egy jelentős fejezete foglakozik Delley Józsefre történő visszaemlékezésekre, nekrológokra melyeket munkatársai, és növendékei írtak.

 „Mindazt a sok értéket, igazi kincset, önzetlenséget, szeretetet, amit Töled kaptunk hálás szívvel köszönjük és úgy érezzük , hogy kötelességünk továbbadni azt az utánunk jövőknek” emlékezett 2006. március 27-én a temetésen  dr. Kerek Ferenc  Liszt- díjas zongoraművész az SZTE ZMK dékánja Delley József egykori növendéke. 

 

A könyv további fejezeteiben a szerzők két riportot idéznek fel Horváth Dezső (újságíró) és Beslin Anita (az egykori Szegedi Rádió munkatársa) interjúján keresztül. 

 

A függelékben összegyűjtötték Delley József növendékeinek névsorát.

 

Igen impozáns az a 86 képből álló sorozat, amely Delley József életútjának jelentős állomásait mutatja be képekben.  Ezt követi Delley József szerepléseinek jegyzése, amely mintegy 700 fellépésről számol be.

 

Kritikák, megemlékezések hangverseny meghívók, bizonyítványok, díjak , kitüntetések és egyéb fellelhető dokumentumok zárják a kötetet.

 

A Delley József Emlékkönyv igen szép kiállítású kötet.  A szerzők a közölt  dokumentumok alapján értékes anyaggal mutatták be  Delley József zongoraművész portréját és emellett hozzájárultak Szeged kultúrtörténetének  gazdagításához is.

 

Az Emlékkönyv a Csermák Zeneműboltban kapható Szegeden.

 

Dombiné dr. Kemény Erzsébet

SZTE JGYPK tanára