Marco Bianchi Zongoraiskolája

http://marcobianchi.tk/header.png

 

2016. szeptember 3-án hangszerbemutató koncerttel nyitotta meg kapuit Marco Bianchi, Magyarországon élő olasz zongoraművész zongoraiskolája, Gárdonyban. A magán zongoraiskola szervezeti alapjait az Esti Harmóniák Kulturális Egyesület teremtette meg, amely elsősorban zongoraoktatással foglalkozik.  Az iskola/villa címe: 2483 Gárdony, IV. u. 10. Itt lesznek a jövőben a kom,oly- és szalonzenei koncertek is, amelyek nyilvánosan meghirdetett rendezvények lesznek, a helyek korlátozottságát figyelembe véve (50 fő) előzetes regisztráció/foglalás kötötten. A koncerteken a Mester tanítványaival együtt fog szerepelni, a kamarazenei koncertek alkalmával vendégművészek is fellépési lehetőséget kapnak. 2008 és 2013 között már több mint 50 alkalommal rendezett ún. lakáskoncerteket még Budapesten. Most egy tágasabb házban folytatódik ez a szép hagyományt, Gárdonyban.

 

http://marcobianchi.tk/galeria/lakaskoncert1/marco-lakaskoncert1.png

Marco Bianchi 1971-ben született Olaszországban, a Róma melletti Tivoliban. Zongoratanulmányait az Aquilai A. Casella Konzervatóriumban kezdte, Sergio Calligaris mester tanítványaként, majd 1995-ben Pietro Iadeluca mester tanítványaként kitűnő eredménnyel diplomázott a Teramoi G. Braga Konzervatóriumban.

 

http://marcobianchi.tk/galeria/zeneakademia/_DSC7579.jpg

 

1997-ben felvételt nyert a Budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémiára, A Zeneakadémián Kecskés Balázs tanár úr vezetésével tanult, magánórák keretében pedig neves mestere volt Szokolay Balázs és Vásári Tamás. 2001-ben ösztöndíjasként tanult tovább Budapesten. 2004/2005 tanévre a Varsói Fryderyk Chopin Zeneakadémiára nyert ösztöndíjat. 2010-ben a Régi Zeneakadémia felkérésére a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont olasz nyelvű audio anyagát készítette el Domokos Zsuzsanna segítségével.

 

Budapesten számos alkalommal adott szólókoncerteket az Osztrák Kulturális Fórumon, a Budapesti Olasz Kultúrintézetben, az Óbudai Társaskörben és a Régi Zeneakadémián.

 

Pedagógiai gyakorlatot az Etyeki Művészeti Iskola és a Martonvásári Művészeti Iskola zongoratanáraként és korrepetítoraként szerzett.


Zongoraiskolájáról elmondta, hogy „A felvételi vizsgánál fontosabbnak tartom a kitartó, szorgalmas hozzáállást. A felvételi vizsga képet ad a tanítvány tehetségéről, valamint arról, hogy egy adott pillanatban mit tud. Azonban, ha ezt követően nem gyakorol rendszeresen, nem fog fejlődni. Emiatt nem látom értelmét a felvételi vizsgának, néhány hét alatt kiderül mindenkiről, hogy milyen személyiség, ez sokkal fontosabb. A tandíj függ attól, hogy valaki konzervatóriumba, zeneakadémiára szeretne felvételizni, vagy kezdő tanítvány. Mindenki számára adott a tanulás lehetősége, , korhatártól függetlenül. Legutóbb nagymama és unokája, valamint apa és első osztályos kislánya együtt iratkoztak be. Az oktatás nyelve magyar, azonban sokan igénylik az olasz nyelvű kiegészítést is.

 

 „Az elmúlt években azt tapasztaltam, hogy rengetegen szeretnének zenét tanulni, ezen belül is zongorázni, sokkal többen, és nem utolsósorban, más módszerekkel, mint azt a zeneiskolai keretek megengedik. Itt nem csak magánórákról van szó, egy találkozóhelyet, egy megfelelő és méltó környezetet szeretnék létrehozni, ahol az emberek egymással, és a zenével is megismerkedhetnek. Természetesen kísérő rendezvényeket is tervezünk, házi koncerteket, zenei és irodalmi előadásokat. Emiatt már régóta foglalkoztat az a gondolat, hogy egy saját Zongoraiskola alapjait teremtsem meg. Az élet úgy hozta, hogy ezt most sikerült megvalósítani, egy csodálatos városban, a Velencei-tó partján, Gárdonyban.”

 

Szülővárosában, Tivoliban 2011-ben, Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett koncertről néhány részlet:

 

Liszt: Sposalizio (Anni di Pellegrinaggio)

https://www.youtube.com/watch?v=SVWy7Xi4f-o

 

Liszt: Canzone Napoletana - Tarantella (Anni di Pellegrinaggio)

https://www.youtube.com/watch?v=BEXppegjuOk

 

Liszt: Sonetto 123 del Petrarca (Anni di Pellegrinaggio)

https://www.youtube.com/watch?v=FNxJ2Sv_SpI

 

Forrás:  Zongoraiskola - Marco Bianchi