Daróci Bárdos Tamás 85!

 

http://www.hungarian-composers.com/pc/eredetikepek/Daroci_Bardos_Tamas_1931.jpg

(Hungarian Composers)

 

DBT. E jól ismert három betű áll a sokak szívét megmelengető  íráskarakterrel a Ludas Matyi, a Szaffi, a Járd ki lábam, az Üszküdárá, és sok más remekmű kéziratos kottáján; legyen az egyházi, világi, nagyszabású, vagy épp rövidebb, könnyed, játékos karakterű. E darabok közös jellemzője, hogy az előadók teljes átéléssel, sok örömmel és lelkesedéssel tanulják meg és adják elő, a közönség pedig nem kevesebb lelkesedéssel és átéléssel hallgatja, a darab végén sokszor ujjongva. Talán mert sugárzik belőlük mindaz a tudás, tisztelet és odaadás, ami a zeneszerző legmélyebb énjéből folyamatosan árad, és ami révén meg tudja érinteni és ki tudja nyitni az emberek szívét.

Daróci Bárdos Tamás, A Tanár Úr, A Weiner Örökös Legnépszerűbb Tanára, Daró – kinek-kinek szíve szerint – mindenkiben nyomot hagy. Hatalmas tudása, zene- és emberszeretete, alázata, szerénysége, türelme és szorgalma csak az egyik oldala.

 

http://www.kotta.info/media/14/14281/b1_tn_f.jpg

 

A zeneszerzés, a tanítás, és a folyamatos nevelés - amikben kiteljesedhetett - pedig egy másik. Lehettem annyira szerencsés, hogy részesülhettem mindebben és ezért szinte naponta hála tölt el. Hogy miért? Mert napi szinten válik épülésemre és mások hasznára, amit tőle kaptam. S ezzel nem egyedül vagyok így.

 

A zene, amit éneklünk, vagy hallunk, azonnal hat, emellett hosszú távon és emlékként is elkísér; s belül érik, amit okoz. A tanítás és a példa szintén többször köszön elő életünk során, különböző, új szinteken.

 

Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy 80. születésnapja alkalmából megírhattam Tanár Úr addigi életművének összefoglalását, így az addigiak mellett még több oldalát megismerhettem. Ennek már 5 éve, s azóta a világ folyamatosan változik, mint mindig. Előadásokat tartunk, tanítunk, muzsikálunk, vezényelünk,... zenésztársakkal, növendékekkel, kórusokkal és a közönséggel együtt fedezzük fel és éljük át újra meg újra a zene örömét, arcait és titkait.

 

Egy azonban nem változik, egy kép, hogy honnan és kiktől kaptuk mindezt. Daróci Bárdos Tamás egyike azoknak, akik képesek átadni, sőt sugározza mindazt, amit olyan sokan keresnek: az örömöt, a zeneszeretetet, az emberséget és valami olyan titkot, amit csak az érez, aki találkozik vele.

 

A Tanár Úr folyamatos derűje és sugárzása, kifogyhatatlan szellemessége és humora, mindenkit magával ragadó nevetése folyamatosan velünk van. Bennünk, … a részünkké vált; így nem tehetünk mást, mint hogy kimondjuk:

Köszönünk Mindent! S kívánjuk a legjobbakat!

 

Novák Anikó