MAGYAR ÖRÖKSÉG DÍJ 2016

 

Vasas Művészegyüttes

 

Vita brevis, ars longa, bár az élet rövid, a művészet örökké fennmarad!

 

A Vasas Művészegyüttes XX., XXI. századi története önmagában kivételes és példaértékű. A több mint száz éves fennmaradás korántsem volt zökkenőmentes. A világháborúk pusztításai, a társadalmi- politikai rendszerváltásokkal járó problémák azonban nem tudták elfojtani a művészegyüttes kebelén cseperedő és növekvő művészeti csoportokat. A századforduló közeledtével és az iparosodás fejlődésével egyre erőteljesebben bontakozott ki Magyarországon is a munkásság kulturális tevékenysége.

 

Időrendben először a kórus, 1903-ban alakult meg, amely 1948-ig férfikarként működött.

 

1947-ben dr. Pór Anna táncművész irányításával megszületett a második gyermek, a tánckar, s a szabadságharc centenáriumának éve után, 1949-ben életre kelt a szimfonikus zenekar is.

 

http://jozsefvaros.hu/galeria/image/hir_kepek/4048_DSC_3178_resized_2.jpg

A Vasas Művészegyüttes Tánckara a díjátadó ünnepségen

 

A családias légkörben működő három kar hamarosan a főváros, majd hazánk egyik legelismertebb amatőr művészeti csoportjává vált. Széles bázisát a legkülönbözőbb korosztályok soraiból meríti a mai napig. A tánckar nélkülözhetetlen utánpótlását jelentő gyermekeitől az énekes, hangszeres nyugdíjasig társadalmunk minden kultúrára éhes tagja megtalálható itt.

 

A karok mindenkori művészeti vezetése egyértelműen az autentikus, illetve kortárs magyar zene és tánc ápolását, s azok legmagasabb nívón való bemutatását, széles körű terjesztését tűzték zászlójukra.

 

http://jozsefvaros.hu/galeria/DSC_3276_1600x1067.jpg

A Magyar Örökség Díj átadási ünnepségén 2016. szeptember 17.-én az álló sorban jobbról balra haladva:
dr. Tóthpál József, a Bírálóbizottság tagja és dr. Somos Csaba laudátor

 

Nem kis kockázatot jelentett egy-egy „nem kívánatos” darab ősbemutatója, vagy műsoron tartása, például a köztudottan munkás- dalos szövetség által, Ady Endre 60. születésnapja alkalmával rendelt Fölszállott a páva c. férfikar bemutatása. Ugyancsak a szintén Kodály által írt, indexre került alkotás, a Zrínyi szózata, melyet a Vasas Kórus Vass Lajos irányítása alatt rendszeresen repertoáron tartott a tiltások ellenére is.

 

A tánckar hamarosan a magyarországi táncház mozgalom egyik alapítója és gondozója lett. A művészegyüttes jelmeztára és kottatára tekintélyes, egyedülálló. Az együttesek a legmagasabb hazai és külföldi elismeréseket, díjakat szerezték meg szerte a világban, előadásaikról, koncertjeikről több százra tehető a Magyar Televízió és Rádió által rögzített felvételek száma.

 

Megszámlálhatatlan azoknak a sora, akik a művészegyüttes karaiban muzsikálhattak, vagy táncolhattak. A kórus és a zenekar mindig közeli kapcsolatot ápolt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel is. Hazánk ismert koreográfusai, hangszeres szólistái, énekesei, karmester-karnagy generációi kaptak itt maradandó élményeket, amelyek további pályájukhoz nélkülözhetetlen erőt és tapasztalatot nyújtanak.

 

A Vasas Művészegyüttes amatőr alkotóinak példás értékmegőrző, hagyományápoló tevékenységét Kodály Zoltán szavaival méltatnám és zárnám:

 

Vivat, crescat, floreat” /”Éljenek, erősödjenek, virágozzanak”/

 

Dr. Somos Csaba, Liszt Ferenc-díjas művész, a Nemzeti Énekkar karigazgatója,

a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa

 

http://jozsefvaros.hu/galeria/DSC_3265_1600x1067.jpg

A 2016. szeptember 17-i díjátadó ünnepséget a Vass Lajos Kórus előadása zárta