Képtalálat a következőre: „25”

 

N e g y e d s z á z a d

 

Ad Libitum Kórust Pethőné Kővári Andrea vezényli (Pongó Zsuzsanna felvétele)

 

Már 25 éve, hogy a bajai fiatalok gimnáziumi éveik alatt megszerették a közös éneklést és énektanárukat Pethőné Kővári Andreát. Érettségi után együtt akartak maradni, és így került sor arra, hogy Andrea megosztotta velük a szabadidejét 1991-ben. Azóta működik Baján az Ad Libitum Kórus, és az alapító-tagok közül hatan ma is részt vesznek az együttes munkájában.

     Az énekkar első kirobbanó sikerére jól emlékszem: A Budapesti Kongresszusi Központban 1977-ben kihirdették a VI. Budapesti Nemzetközi Kórusverseny eredményét, és a bajai Ad Libitum Kórus Arany Diplomát kapott és a B1 kategóriában győzelmet aratott. Az együttes sírva örvendezett sikerének. A nagy bajaiak, Mohayné Katanics Mária és Lukin László büszkén húzták ki magukat, és részt vettek a győztesek nagy fényképezésén.

     Az Ad Libitum Kórussal Lukin László közvetlen kapcsolatban volt: 10 éves jubileumi koncertjükön ő adta át a KÓTA emléklapját, és olyan hangversenyükre is Bajára utazott, ahol a közönségben tapsolt és kollégái minősítették az együttest. Nagyon szép élményem marad, amikor a kórus meghívta Pécsről Tillai Aurélt a Pécsi Kamarakórussal, és együtt adtak hangversenyt Baján.

 

Tillai Aurél és Tóth Péter a közönség soraiban (Pongó Zsuzsanna felvétele)

 

Nem felejtem el az Ad Libitum kórusnak azt a Belvárosi templomban adott koncertjét, ahol Lukin László a műsorvezetés keretében a templom freskóiról, festményeiről, szobrairól, fiatalkori zenei élményeiről beszélt. Én, aki Lukin László felesége voltam, ekkortájt kerültem jó barátságba a kórussal, és ez azóta is tart, amióta a Tanár Úr nincs közöttünk. Most is szeretettel kísérem figyelemmel életüket, sikereiket.

 

Az Ad Libitum Kórus külföldön aratott sikereire joggal büszke: Baja németországi testvérvárosában, Waiblingenben 1994 óta háromszor járt, a franciaországi testvérvárosban, Argentanban 1997 óta kétszer, mindig szép emléket hagyva a vendéglátóknak. Erdélyből, Szerbiából és több német városból maradandó hangversenyélményekkel tért vissza. Nemzetközi kórusversenyről Spanyolországból (Cantonigros) 1999-ben, Olaszországból (Grado) pedig 2003-ban hozott díjat. A hazai kórusok budapesti Kodály Zoltán Kórusversenyén 2000 óta szinte törvényszerű, hogy a díjazottak között szerepel, minősítését a „Hangversenykórus”-nál sosem adta alább, 2010-ben pedig elérte az „Ars Maxima”-t. Régebben nőikarként és vegyeskarként is szerepelt az énekkarok között, de 2000 óta csak vegyeskarként szerepel.

 

Azért a legnagyobb siker az, ha valaki „próféta lehet a saját hazájában”. A kórusnak és karnagyának eredményeit itthon is elismerték. Először 1997-ben Bács-Kiskun Megye Művészeti Díját kapták meg, 2001-ben a bajai Éber Díjat, és 2011-ben a kórus Baja Város Polgármesterének Kitüntető Díját. A kórustagok büszkék karnagyukra, aki 2003-ban Baja Város Hírnevéért kapott díjat, 2006 óta a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjének birtokosa és ugyanabban az évben Baja Városért díjat, 2011-ben pedig Pilinszky-díjat kapott.

     A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége budapesti rangos szereplésekre is fölkérte őket, így 2001-ben a Magyar Kultúra Napján a Néprajzi Múzeumban, az október 23-i ünnepi koncerten 2007-ben a Mátyás templomban és 2012-ben a Szent Gellért templomban adtak műsort.

     Amíg a Magyar Rádió rendszeresen fölléptetett kórusokat „Kóruspódium” c. adásában, és élő stúdiókoncerteket is sugárzott, ezeknek a műsoroknak többször volt szereplője az Ad Libitum Kórus.  

     Veszprémben a IV. Nemzetközi Éneklő Hét programjában 1996-ban, majd a Vivace Nemzetközi Kórusfesztiválon 2000-ben is részt vettek. 2015 nyarán pedig Pécsett az Europa Cantat két műhelyének voltak tagjai.

     Repertoárjuk közel 200 művet tartalmaz. A nagy klasszikusok, és a magyarok számára szinte kötelező Kodály-, Bartók-, Bárdos- és Liszt művek mellett rendszeresen megszólaltatják a kortárs magyar kórusmuzsikát is. Repertoárjukon így Orbán György, Vajda János, Csemiczky Miklós, Gyöngyösi Levente és Tóth Péter darabjait is megtaláljuk, s vannak zeneszerzők, akik egyenesen nekik ajánlották műveiket.

     Azt hiszem, a 25. évforduló egy magaslat, ahonnan vissza lehet tekinteni az elmúlt időszak eredményeire.  Az Ad Libitum Kórus visszatekintve oly sok

 

Pethőné Kővári Andrea karnagy (Pongó Zsuzsanna felvétele)

 

pozitívumot láthat, hogy bízhat benne: a jövőben is sikerülni fog a hírnév megerősítése, és ezzel Baja városát egyre ismertebbé teheti. Ehhez kívánok további sikereket, szép élményeket a bajai Ad Libitum Kórusnak és karnagyának, Pethőné Kővári Andreának!

 

Kovács Mária