Beszámoló az

https://uni-eszterhazy.hu/public/images/logo.png

Bartók-évfordulós koncertsorozatáról

 

Zenével foglalkozni – boldogság

Bartók zenéjével foglalkozni – örömteli kötelesség

Zenét tanítani – hivatás

Zenét tanulni – elkötelezettség

Mindezt együtt cselekedni – közös és közösségformáló élmény diáknak, tanárnak egyaránt

 

E gondolatok jegyében került november végén megrendezésre az Eszterházy Károly Egyetem Ének-zene Tanszékén egy háromestés koncertsorozat a Bartók évforduló alkalmából, melyet a Nemzeti Kulturális Alap támogatott.

 

A sorozatot nyitó hallgatói koncert gerincét a Gyermekeknek sorozat I. és II. füzete adta. A 40 remekművet 11 ének-zene szakos diák játszotta felváltva. Az alapkoncepció az volt, hogy a sorozat első két füzete egyben hangozzon el, abban a sorrendben, ahogyan Bartók lejegyezte. A diákok nagy lelkesedéssel dolgoztak az őszi szemeszter folyamán, hogy ez - a koncertpódiumokon ebben a formában ritkán hallható - produkció létre jöhessen.


A Gyermekeknek sorozat magyar népdalfeldolgozásain kívül más Bartók zongoradarabok is felcsendültek az est folyamán. A Három rondó népi dallamokkal 3. darabja a szlovák dallamok világába kalauzolta a közönséget. Természetesen a Mikrokozmosz sorozat sem maradhatott ki a hangverseny programjából. A Hat tánc bolgár ritmusban 2. táncán és az Ostinaton keresztül a hallgatók többek között Bartók különleges hangszerkezelési technikáját és ritmikai leleményességét tárták a közönség elé. 


A zongorairodalomba való betekintés mellett színesítette a koncertet a Három csíkmegyei népdal fuvola-zongora átirata.


A hangszeres darabok mellett koncert másik nagy pillérét a dalok alkották. A tíz elhangzott dal (Száraz ágtól; Végig mentem; Fekete föld; Istenem, istenem; Asszonyok, asszonyok; Elindultam szép hazámból; Ablakomba, ablakomba; Által mennék én a Tiszán; A tömlöcben; Ez a kislány gyöngyöt fűz) átfogó képet adott Bartók népdalfeldolgozásainak sokszínűségéről.


A nagy sikerű nyitóestet követően Bartók kórusművészetébe nyertünk betekintést a Líceum épületének csodás Kápolnájában. Az egyetem Ének-zene Tanszéke kiemelten fontosnak tartja az együttműködést Eger város emelt szintű ének-zene oktatást folytató iskoláival. E hagyományokat folytatva három iskolából (Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános Iskola, Lenkey János Általános Iskola, Tinódi Sebestyén Tagiskola) 5 énekkar, így közel 200 gyermek énekelt ezen az estén az egyetem kórusa mellett. Az est különlegességét adta, hogy a kórusok különböző összeállításokban énekeltek egymással. A műveket felváltva vezényelte négy felkészítő karnagy. A legkisebbek Bartók által gyűjtött népdalokat és népdalfeldolgozásokat énekeltek, míg a nagyok a Gyermek- és nőikarok kötetéből adtak elő műveket, ezek után a koncert végén elhangzott a Négy szlovák népdal vegyeskari mű. A nyitó és a záró blokkot az egyetem kórusától hallhattuk, méltó keretbe foglalva ezzel a programot. Hatalmas öröm volt látni, hogy a terem befogadóképességét meghaladó közönségre milyen nagy hatással volt a gyermekek és fiatalok lelkes muzsikálása.


A Bartók hangversenysorozat záró rendezvénye a tanári gálakoncert volt. A műsort kétzongorás művek foglalták keretbe. Kátai László egri zeneszerző Gloria Tibi Domine című, két zongorára és ütőhangszerekre írt darabja nyitotta a koncertet. A Bartók Béla emlékére komponált mű érdekessége volt, hogy most eredeti hangszerelésben szólalt meg, míg a közönség a négykezes változatot már többször hallhatta. A keretet alkotó másik blokk - 7 mű a Mikrokozmoszból 2 zongorára – a műsor záró produkciója volt. Az eredetileg szóló zongorára íródott sorozat ezen darabjait maga Bartók írta át két zongorára. Az ilyen formában ritkábban hallható művek zenei csemegét jelentettek a közönségnek, s külön érdekesség volt a diákoknak, akik egy-egy mű szóló változatát esetleg már játszották korábban. A hangverseny tengelyében a 15 magyar parasztdal állt. Az eredetileg zongorára komponált műből Paul Arma fuvolaművész, zeneszerző készített fuvola-zongora átiratot. A parasztdalok most egyedi formában szólaltak meg, néhány az eredeti, Bartók által írott változatban, néhány pedig a fuvola-zongora átiratban, ragaszkodva a Bartók-féle sorrendhez. A hangszeres repertoárba való betekintést kiegészítették a vokális produkciók. Az Öt dal kötetből elhangzó Tél-Színes álomban és Nyár- Szomjasan vágyva különleges hangzásvilágot tárt a közönség elé. Ezek az atonalitást idéző kompozíciók ugyanúgy rengeteg érzelmet közvetítettek, mint a később elhangzott Halotti ének, és a Falun ciklus Bölcsődala.


Az Eszterházy Károly Egyetem Ének-zene Tanszéke évtizedek óta aktív részese Eger város és a régió zenei életének, mind az oktatók, mind a hallgatók képviseltetik magukat a különböző rendezvényeken. Bár intézményünkben nem zeneművész-képzés folyik, ennek ellenére a diákok számára nagyon fontos, hogy művészeti élmények érjék őket, és ők is tudjanak élményt nyújtani, részesei lenni egy-egy produkciónak. A koncerttevékenység ezáltal kiemelten fontos része a tanszéken folyó tehetséggondozásnak. A zenei évfordulók mindig bázist nyújthatnak az események tervezéséhez, a világszerte ünnepelt Bartók évforduló pedig kiváló alkalom volt az együtt muzsikálásra.

 

Dr. Csüllög Judit – Dr. Várady Krisztina