A Nemzeti Filharmonikusok Év Művészei:

 

Kristófi Ágnes szoprán és Molnár Zoltán szólamvezető trombitaművész

 

A szimfonikus zenei életben évtizedek óta hagyomány, hogy a zene világnapja alkalmából a zenekar és énekkar tagjai titkos szavazással választják meg az év legkiválóbb, legjobbnak ítélt művésztársukat. A Nemzeti Filharmonikusoknál 2016-ban ezt a kitüntető címet a zenekarból Molnár Zoltán szólamvezető trombitaművész, a Nemzeti Énekkarból Kristófi Ágnes szoprán énekművész nyerte el. A díjazottaknak járó díszoklevelet Kovács Géza főigazgató és Somos Csaba karigazgató adta át a január 17-i hangversenyünkön, a Zeneakadémia patinás hangversenytermében.  

 

Foto: Berényi Gyula

                                                                                      

Kristófi Ágnes egy nagyváradi képzőművész házaspár tízedik gyermekeként született. Zenei tanulmányait szülővárosában kezdte, majd Budapesten folytatta, ahol a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen 1999-ben orgonaművész-tanári diplomát szerzett. Sajnálatos kézsérülését követően kezdett a magánénekléssel komolyabban foglalkozni, énekkurzusokon részt venni. Az ének számára egy igazi nagy kaland. „Egy olyan megfoghatatlan valóság, amit csak akkor találunk meg, ha teljességgel kinyitjuk magunkat. Úgy is, mint előadó, és úgy is, mint hallgató. Az éneklés számomra egy olyan tükör, amiben minden tisztán látszik (hallatszik), semmi nem marad titokban, de mégis titokban zajlik.” – fejezte ki az énekléssel kapcsolatos érzéseit az év művésze. Kristófi Ágnes 2008-tól a Nemzeti Énekkar tagja, ahol szólóénekesként is gyakran fellép. 2009-ben Arnold Schoenberg Mózes és Áron című operájának miskolci ősbemutatóján kapott kisebb szerepet, 2010-ben elismerő kritikát kapott Richard Strauss Daphné című operájában a szolgálólány alakításáért. Szülővárosában rendszeresen szerepel oratorikus művek szólistájaként, valamint gyakran közreműködik áriaesteken is. Repertoárjában barokk, klasszikus és romantikus dalok, áriák egyaránt szerepelnek. 

 

„A zene nekem tulajdonképpen egy örömforrás. Ezen belül a trombita csillogó, mindent átható fenséges hangja még ráteszi a koronát a zene által kiváltott katarzisra. Ráadásul, hogy ennek a folyamatnak még aktív részese is lehetek, ezt külön szerencsének tartom. Ha ezt az érzést sikerül átadnom akár a koncert hallgatóinak vagy a növendékeknek, akkor boldog vagyok.” – vallja Molnár Zoltán, aki 1989 óta a Nemzeti Filharmonikus Zenekar tagja. Tanári végzettségét a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte, ahol 2005 óta trombita főtárgyat tanít. Az Akadémia Rézfúvós Kvintett tagja, akikkel több lemez- és filmzenefelvételt készített. Szóló fellépéseken, valamint számos turnén vett részt Németországban, Ausztriában, Belgiumban, Oroszországban, Ukrajnában, Szlovákiában, Csehországban, Bulgáriában, Franciaországban, Spanyolországban, Svájcban, Kínában, Japánban, Koreában, Taivanon hazai zenekarokkal. Mesterkurzusokat tartott Magyarországon és az USA-ban. A balmazújvárosi Trombitástábor tanára 2000-től, országos közép- és főiskolai trombitaversenyeken zsűritag.

  

Bukta Julianna

sajtómenedzser

MNF Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar

és Kottatár Nonprofit Kft.

Ünnepélyes díjátadás

(hanganyag, mp3)