SZERETI ÖN CHOPINT?

 

Egy merészen rendhagyó zongoraest helyszíne lesz a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye március 17.-én, péntek délután 18 órától „Szereti Ön Chopint?” címmel.

Thurzó Zoltán nagyváradi Magyar Kultúra díjas zongoraművész nem első alkalommal tart hasonlóan interaktív előadást Budapesten. Önálló zongorahangversenyei sokszor „one-man-show” jellegűek, ahol elhagyva hangszerét, magyarázva sétál a közönség sorai közt, és olykor meglepő „sztorikkal” idézi meg az érinthetetlennek vélt zenei ikonok szellemét. Különleges zenei kalandra hívó, feltérképező szándékú műsorai vannak. Élvezi a zenét, és mindent, ami vele kapcsolatos. Ez az ösztönösség természetesség hatja át minden előadását. 

Thurzó Zoltán zongoraelőadói érzékenysége a kritikusok szerint legalább annyira sokszínü ezeken az eseményeken, mint amennyire a háttérinformációk átadása is a zeneművek életre keltéséhez. Saját személyiségén átszűrve vezeti még közelebb a koncert látogatóihoz magukat a zeneszerzőket és az előadott zongoradarabok személyes hangulatvilágát is.

A márciusi hangversenyen Chopin korszakos jelentőségü alkotásai fognak felcsendülni. Kiváló kommunikációs képességeit kihasználva, továbbá betekintést nyújt a művek „születésének” körülményeibe, történeteibe. Egészen egyedi, interaktív módon vonja be közönségét hangversenyeinek menetébe. Nem titkolt szándéka, hogy a közönség soraiban ülő felnőtteket és gyerekeket is minél inkább megérintse a zene rejtelmes világa.

Thurzó Zoltán pár gondolata a zongorakoncerttel kapcsolatosan:

“Szeretnék mindenkinek átnyújtani egy ajándékot”: eljátszani és elmesélni mindazt, ami emberi lényünket jellemzi Chopin egyedi zongoramuzsikájában megtapasztalva. Zenében, és szóban emberi oldalunk határtalan színességét. A zene, minden zeneszerző legbelső karikatúrája. A zenéje által ismerjük meg természetét, személyiségét. Chopin a zenében páratlan érzékkel megszervezett hangjaival fejezte ki mindazt, amit lényegesnek gondol a világról és természetesen benne az emberről. De nem szabad magyar gyökereinkről sem elfelejtkezni (pár Liszt művet is elő fogok adni majd), mert ezek szervesen kapcsolódnak több nemzet nagyjához, akik szintén a hagyományok, a gyökerek megörzését vállalták fel.”

Szeretik Önök a romantikus zenei gyöngyszemeket, korabeli történeteket, anekdótákat, adott esetben zenei pletykákat, történelmi párhuzamokat...és nem csupán?

Mindenkit sok szeretettel várnak az ingyenes hangversenyre.

Bővebb információkat a http://www.thurzozoltan.com/ weboldalon olvashatnak.

 

„A kincs, melyet Fryderyk Chopin adott a világnak, zenéből van, a kincs, amelyet ő kapott a világtól, emberi lényekből áll.” (Liszt Ferenc)