DOBAJGÓ FÉNYEK


Ittzés Gergely (fuvola) és Lévay Jenő (grafikus) hang- és képversenye

 

 

Az „Átlátszó hang” Újzenei Fesztivál (2017. január 9., CEU/ Central European University) keretében került sor Ittzés Gergely (fuvola) és Lévay Jenő (grafikus) programjára:

Ittzés Gergely - Lévay Jenő: Lélegző fény
Matuz István: Studium 1/974 "... 1 (élek) zem... "
Karlheinz Stockhausen: Die Schmetterlinge spielen (a L’amour ciklusból)
Ittzés Gergely: Csuang Ce álma
Tornyai Péter: Note-turnes
Lévay Jenő - Ittzés Gergely: Dobajgó ceruzák

(km. Lévai Viktor – hangtechnika)


Emlékeztetőül részletek:

 

https://www.youtube.com/watch?v=wQWu-lESGPQ&t=12s

 

https://www.youtube.com/watch?v=IhikAVAEKAk

 

Az esten két audiovizuális improvizáció keretez néhány kortárs fuvolakompozíciót. Ittzés Gergely fuvolaművész és Lévay Jenő grafikusművész két évtizede alkotnak közösen. Ezalatt termékeny helyzeteket dolgoztak ki, amelyek keretet adtak a hang és a kép kölcsönös egymásra hatását megvalósító rögtönzésekre. A Lélegző fény esetében a fuvolás szájában lévő lámpa – a játék közben folytonosan változó – fénye vezérelte a több kamerából és projektorból álló videó-installáció képi interferenciáit. A Dobajgó ceruzák Lévay speciális rajztechnikájára épült. A többceruzás művelet kierősített hangjai dobszólamot keltettek, erre improvizált a fuvolás, míg játéka ezúttal is gerjesztett látványelemet: ezúttal nem a szájába, hanem a fuvolacsőbe tekinthetett bele a néző. A hangokat elektronika bolygatta tovább. A rögtönzés során születő új képzőművészeti alkotás rokonait a koncert kapcsán a koncertterem előterében nyíló kiállítás mutatta be. A két produkció között olyan szóló-fuvoladarabok hangzottak el, melyek a modern játéktechnikán alapulnak. A 10 éve elhunyt Stockhausen, az idén 70 éves Matuz István, a CEU-rezindens Tornyai Péter és az előadó saját darabjai csendültek fel.

A koncerthez kapcsolódott Lévay Jenő Dobajgó ceruzák című kiállítása, ami 2017. február 2-áig volt látogatható a CEU új kiállítótermében (Bp., Nádor u. 15.).