A Belvárosi Plébániatemplom orgonája

 

http://www.belvarosiplebania.hu/frontend/web/images/contents/banner-img-3.jpg

 

A több mint kétezer év történelmét magában foglaló Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom legújabb régészeti feltárása még folyamatban van. Fantasztikus ókori, középkori és reneszánsz emlékek kerültek elő. Ezek bemutatása a nagyközönség számára hamarosan elérhető lesz. Budapest legrégebbi, Szent István király által alapított egyházközsége külön turisztikai irodát nyitott kincseinek bemutatására. A helyszínen már kaphatók a különböző idegen nyelvű kiadványok a látványosságokról.

Néhány fontos történelmi esemény a templom életéből: 1046-ban halt vértanúhalált Szent Gellért püspök, akinek ereklyéi itt láthatók. A lébényi és a jáki templom méretéhez hasonló volt ez is. 1211-ben a négyéves (későbbi) Szent Erzsébet itt tartotta kézfogóját a türingiai Hermann őrgróffal. A liturgikus térben, a szentély körül gótikus ülőfülkéket fedeztek fel, amelyekben freskókat találtak. 1458-ban Hunyadi Mátyást e helyen jelölték királlyá. 1541 után a templomból dzsámi lett, ebből a korból maradt fenn egy török mihráb, valószínűleg ekkor fedték le a gótikus festményeket. A templom csarnoka romos lehetett. 1686-tól, a török kiűzése után barokk stílusban építették újjá. Liszt Ferenc 1858 és 1871 között lakott a plébánia épületében, és bizonyára használta az orgonát.

 

http://www.templom.hu/phpwcms/Bp-belv-fopl/bel/orgona/tn_IMG_5398.jpg

Apró Tibor topolyai születésű (a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Hangszerkészítő Iskolájában oklevelet szerzett) orgonaépítő bemutatója és Virágh András orgonaművész leírása családunk néhány tagjának lehetővé tette, hogy a belvárosi orgona felújításával és történetével jobban megismerkedhessünk. Magam kisgyerekként ülhettem vasárnaponként az orgonapad mellett, amikor nagybátyáim (apai: Kereszty Jenő, anyai: Bocskai Imre) játszottak a hatalmas hangszeren. Az orgona máig kedvencem, egymagában is komplett zenekar. Utánozni képes bármelyik fúvós hangszert, hiszen szintén aerofon módon szólal meg. Az 1940-50-es években még fáradságos fizikai munkával fújtatta az erre rendelt személyzet, ma a legtöbb orgona fúvómotorral rendelkezik.

A Belvárosi Főplébánia-templom zenei története nagyjából 300 éves. Az 1700-as években Sőzer József karnagy folyamodott a Városi Tanácshoz, hogy „méltó orgonát” építtessen. 1806-ban rendelt Pest Város Tanácsa Herodeck József orgonaépítő mestertől 24 regiszteres, két manuálos, pedálos hangszert, ami 1808-ra elkészült. Különleges esemény, hogy Mozart halála (1791) után a templom kórusa mutatta be a zeneszerző halálának 10. évfordulóján, 1801. december 5-én utolsó művét, a csodálatos Requiemet.

1894-ben a Fővárosi Kegyúrság a jagendorfi Rieger Testvéreknél rendelt a Millenniumi Ünnepségekre újabb orgonát: 47 regiszteres, három manuálos, mechanikus, kúpládás változatban, tíz kombinációval. A manuál C-g3-ig, a pedál C-f1-ig terjedt.

1929-ben Kereszty Jenő és Richter Géza orgonaművészek tervei alapján a budapesti Rieger-orgonagyár 62 regiszteresre bővült, Barker-emelős, pneumatikus rendszert épített új játszóasztallal. A II. világháborúban a tüzérségi támadások során az orgona súlyos károkat szenvedett. A hangszer egyharmada használhatatlanná vált. A maradék részt állandóan ellenőrizni és karbantartani kellett. 1996-ban Virágh Endre orgonaművész és karnagy tervezte a felújítást. A felújítás költségeire Bárdos Ferenc kanonok alapítványt hozott létre. A munkálatokat akkor az 1920-ban alapított budapesti cég: Váradi és Fia aranykoszorús orgonaépítő nyerte meg a nagy lehetőségeket kínáló francia romantikus hangzású hangszerrel. A felújítás végét azonban sem a kanonok, sem Virágh Endre nem érhette meg. A Váradi és Fia cég hírnevét öregbíti az újabb regiszterekkel, új sípokkal, komputer technikával felszerelt hangszer. 2007. október 7-én dr. Osztie Zoltán plébános segédletével Bíró László püspök szentelte fel. Az orgonaavató ünnepségen Virágh András Gábor, Murányi Zsuzsanna, Koloss István, Áchim Erzsébet valamint Virágh András karnagy működött közre. A bachi hagyományoknak megfelelően a saját házi szerzők műveit is előadják a templomban.

A templomban és környékén végzett régészeti feltárások során az orgona beszennyeződött. A sípjait egyenként ki kell mosni, valójában teljesen szétszedik, majd újra összerakják, hogy hangversenyekre alkalmas legyen. A hatalmas munkálatokat a Süveges Orgonaépítő Kft. végzi. 2016 karácsonyára már teljes pompájában elkészül.

 

Dobi Ildikó

Belvárosi Nagyboldogasszony templom - Budapest 1-04-29-08-06 .